Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Zlatni Prag u Proljeće - 1. Dio, Češka

Zlatni Prag u Proljeće - 1. Dio, Češka

👁️ Ova razglednica pregledana je 181 puta

Poziv Zlatnog Praga

Treći put, ali tko broji? Povratak u Prag nikada nije pitanje, već prirodna potreba, poput vraćanja doma.

Prag je za mene postao više od destinacije, postao je mjesta koje čuva moje uspomene, priče i doživljaje. Nakon dva nezaboravna zimska posjeta, ovaj put odlučio sam doživjeti Prag u punom sjaju proljeća.

 Želja za novim dojmovima, za promjenom perspektive, bila je snažnija od svega. Osjetiti proljetni zrak dok hodam poznatim, ali uvijek očaravajućim ulicama Praga, bila je misao koja me motivirala da ponovno posjetim “Zlatni Prag”.

Odluka da ovaj put sve to dokumentiram na filmu, dodala je poseban začin ovom putovanju.

To je bio moj poziv Zlatnog Praga – poziv koji jednostavno nisam mogao ignorirati.

Ritam Praga

Prag. Grad čiji puls odzvanja u ritmu stoljećima isprepletene povijesti i kulture. Jedinstven ritam, poput srca koje otkucaje šalje kroz uske srednjovjekovne ulice, preko šarenih tržnica do veličanstvenih građevina koje se ponosno uzdižu prema nebu.

Prag nije samo mjesto, to je doživljaj – povijest, kultura, umjetnost i svakodnevni život čine harmoniju koja svira ritam grada.

Želio sam ovaj neuhvatljivi puls zabilježiti i zauvijek sačuvati sjećanje na njegovu melankoličnu ljepotu.

Moj uvodni video je upravo to – pokušaj hvatanja ritma Praga, njegovog jedinstvenog pulsa koji vibrira kroz cijeli grad i zatim taj ritam prenijeti vama, kroz ovaj video, da osjetite Prag onako kako sam ga ja doživio.

Panoramska plovidba Vltavom

Nakon što su me dvije čaše češkog piva uspješno aklimatizirale na češki način života, bilo je vrijeme da započnem službeni obilazak. Za početak, odlučio sam se na opuštajuću plovidbu po rijeci Vltavi. Umjesto standardne večernje vožnje, koju sam već imao priliku iskusiti, ovaj put sam rezervirao dnevni termin. Bila je to promjena koju sam odlučio učiniti jer želim iskoristiti proljeće i snimiti grad po danu, obasjan suncem.

Cijene karata

Rijeka koja Dijeli i Spaja

Vltava je rijeka koja teče kroz srce Praga, dijeleći grad, ali ga istovremeno i spajajući. Teče preko 30 km kroz Prag i na njenom putu se nalazi čak 18 mostova. To je rijeka koja je bila svjedok povijesti grada, od njegovog osnutka pa sve do danas. Plovidba Vltavom pruža jedinstven pogled na grad, bilo da je dan ili noć, i daje mogućnost da se divite arhitekturi i ljepoti Praga iz nove perspektive.

Dok brod plovi Vltavom, pogled mi bježi prema Hraščanima, monumentalnom kompleksu koji dominira gradskom panoramom. Ova četvrt je dom praškog dvorca, nekadašnjeg sjedišta čeških kraljeva, a danas predsjednika. Do ovog impresivnog kompleksa, prepoznatog kao najvećeg antičkog dvorca na svijetu planiram svratiti ujutro.

Legenda o nastanku Praga

Prema legendi grad Prag osnovao je Přemisl, osnivač prve češke dinastije Přemislovića, zajedno sa svojom ženom Libušom. Izabrana kao vođa nakon smrti oca, Libuša je bila poznata po svojim proročanskim sposobnostima. Legenda navodi da je stajala na mjestu današnjeg praškog dvorca i pogledala prema rijeci Vltavi, predvidjevši veliki grad “čija će slava dosegnuti zvijezde”. Njen suprug, Přemysl, poslušao je njenu viziju i osnovao grad koji danas poznajemo kao Prag.

Ova legenda, ukorijenjena u povijesti Praga, samo dodaje slojevitost i dubinu ovom velebnom gradu. Dok brod klizi rijekom, Hraščani stoje kao podsjetnik na drevnu prošlost Praga i svjedoče o njegovoj izdržljivosti kroz stoljeća.

Panoramska plovidba Vltavom - Video razglednica - Zlatni Prag u Proljeće

Šetnica uz Vltavu

Dok brod klizi niz Vltavu, ljudi s mostova mašu i pozdravljaju nas. Sat vremena plovidbe na blagom proljetnom suncu proletio je brže nego što sam očekivao. Ispunjen novim dojmovima i svježom energijom, bio sam spreman nastaviti svoj obilazak Praga.

Nakon vožnje brodom, šetnicom uz Vltavu nastavljam sve do Plešuće zgrade. Nakon toga, planiram krenuti prema  glavnim trgu s namjerom da snimim legendarni astronomski sat Orloj dok njegovi apostoli pozdravljaju sa prozorčića tornja.

Plešuća zgrada

Plešuća zgrada, poznata i kao Fred i Ginger, jedna je od najfascinantnijih modernih građevina u Pragu.

Ova jedinstvena građevina, koju su dizajnirali Vlado Milunić i Frank Gehry, privlači mnoge pogleda svojom neočekivanom i dinamičnom formom.

Zgrada s pravom nosi ime Plešuća zbog svoje strukture koja oponaša par u pokretu, a dobila je ime po poznatom plesnom paru Fred Astaire i Ginger Rogers.

Njen neobičan oblik i staklena fasada koja odsjaja sunčevu svjetlost dodatno pridonosi ovom efektu. 

Plešuća zgrada je svakako jedna od najprepoznatljivijih građevina u Pragu, iako nisam ljubitelj modernog dizajna u starim europskim gradovima, opraštam joj.

Orloj - Astronomski sat

Orloj – Astronomski sat, čiji kratki igrokaz svakog punog sata oživljava glavni gradski trg, može na prvi pogled izgledati ne impozantan neiskusnom posjetitelju.

Možda bih i ja sam, prije nekog vremena, opisao tu dramu kao puno buke ni oko čega. Međutim, gledajući sada na Orloj kako upravlja protokom vremena, shvaćam da njegova predstava nadmašuje puko mehaničko okretanje figurica.

Koliko je ljudi, uključujući i mene, barem na trenutak zastalo ovdje kroz godine, održavajući ovu tradiciju i stvarajući jedinstvenu atrakciju?

Astronomski sat nije samo prepoznatljiva točka u srcu Starog grada Praga, već i simbol grada koji je izdržao test vremena. Izgrađen u 15. stoljeću, ovaj složeni mehanizam je remek-djelo srednjovjekovne znanosti i umjetnosti, čije su tajne kroz stoljeća bile čuvane od strane majstora satara.

U svom osnovnom obliku, Orloj služi kao funkcionalni sat, pokazujući vrijeme u tri različita formata: starocheshki (staročeški) vrijeme, koje pokazuje 24 sata od zalaska do zalaska sunca, astronomske sate koji prikazuju položaj nebeskih tijela, te moderne sate u formatu kakav koristimo danas.

Svijedok povijesti

No Orloj nije samo instrument za mjerenje vremena. Njegov gornji dio, astronomski dio, prikazuje kretanje Mjeseca i Sunca kroz zodijak i položaj glavnih zvijezda. Njegov donji dio, ili kalendar, prikazuje dan u godini uz slike svetaca.

Igrokaz koji se odvija svaki puni sat simbolizira prolaznost vremena i nepobjedivost smrti. U njemu sudjeluju Apostoli, Kostur koji pokazuje na sat, pohlepni trgovac, tašti plemić i lakomisleni muzikant.

Svaki od njih podsjeća gledatelje na krhkost ljudskog života i moralne vrednote koje trebaju njegovati.

Kroz stoljeća, Orloj je bio uništavan i obnavljan, ali nikad nije izgubio svoju bit. Izazvao je divljenje posjetitelja i izazvao njihovu znatiželju. Njegova važnost seže dalje od pukog mjerenja vremena. On je živi podsjetnik na našu povezanost s prošlošću i stalnu tranziciju kroz vrijeme.

Baš kao što je svaki posjetitelj, koji stane pred Orloj, dio tog kontinuiranog toka vremena, svaki je trenutak prošao ovdje učinio Orloj onim što je danas – ne samo sat, već i svjedok povijesti.

Orloj - Procesija apostola i Glavni trg - Video razglednica - Zlatni Prag u Proljeće

Staroměstské náměstí

No, Orloj nije jedina znamenitost koja se ističe na ovom povijesnom trgu… 

Stari gradski trg (Staroměstské náměstí) u Pragu je jedan od najpoznatijih i najljepših trgova u Europi te je dom mnogim značajnim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Uz staru gradsku vijećnicu koja se nalazi odmah ispod Orloja, nalazi se i  “Kuća kod minute”, gdje je Franz Kafka neko vrijeme živio. Trg je poznat po svojoj bogatoj arhitektonskoj raznolikosti koja uključuje gotičke, barokne i rokoko stilove. Prepun je zanimljivosti, evo još nekih koje bih spomenuo:

Týnský chrám: Gotička ikona Starog gradskog trga

Nakon što odmorite oči na složenom mehanizmu Orloja, pogled vam se može prenijeti na dvije oštre, visoke kule koje se uzdižu iznad krovova okolnih zgrada. To su tornjevi Týnskog chrama, ili Týnske crkve, jednog od najimpresivnijih gotičkih spomenika u Pragu.

 

Crkva datira iz 14. stoljeća, a njezina izgradnja trajala je više od 200 godina, što je ostavilo trag u mješavini stilova vidljivih na fasadi. Iako gotička arhitektura dominira, unutrašnjost crkve obiluje baroknim elementima.

Ulaz u crkvu skriven je iza serije malih kuća koje dodatno naglašavaju golemost tornjeva. Zanimljivo je da tornjevi nisu identični – jedan je muški, s kuglom i križem na vrhu, dok je drugi, niži, ženski, s vrhom u obliku cvijeta.

Ova razlika simbolizira dualnost svijeta prema srednjovjekovnom vjerovanju.

Spomenik Jana Husa: Simbol borbe i otpora

Ovaj monumentalni spomenik posvećen je jednoj od najvažnijih figura češke povijesti – Janu Husu.

Hus, češki svećenik, teolog i reformator, bio je ključna figura u pružanju otpora korupciji i zloupotrebama moći unutar crkve tijekom 15. stoljeća. Njegova hrabrost i borba za reformu i pravdu učinile su ga mučenikom i nacionalnim herojem.

Spomenik Jana Husa otkriven je 1915. godine, na 500. obljetnicu njegove smrti. Središnji lik spomenika je Hus, čiji se dostojanstveni i odlučni lik uzdiže iznad trga. Okružen je manjim skulpturama koje simboliziraju češki narod – seljake i radnike na jednoj strani, a protivnike husitskog pokreta na drugoj.

Kostel svatého Mikuláše

Kostel svatého Mikuláše, poznat i kao Crkva sv. Nikole, jedna je od najimpresivnijih znamenitosti u Pragu. Smještena na Mala Strana (Malom Gradu), ova prekrasna barokna crkva plijeni pažnju svojom grandioznom arhitekturom i bogatim umjetničkim ukrasima.

Izgrađena u 18. stoljeću, Crkva sv. Nikole je remek-djelo barokne arhitekture. Njezina impozantna fasada dominira okolinom, a predivna unutrašnjost oduzima dah posjetiteljima. Crkva je poznata po svojoj prostranosti i visokom svodu, stvarajući osjećaj veličanstvenosti.

Unutar Kostela svatého Mikuláše, posjetitelji će pronaći prekrasne freske, oltare, skulpture i detaljno izrađene drvene elemente. Svaka pojedinačna umjetnička kreacija odiše ljepotom i preciznošću. Posebno se ističe glavni oltar, koji je remek-djelo kiparstva.

Gulaš i pivo

Puno toga bi još trebalo spomenuti, ali već sam se odužio. Uzimam kratku pauzu da uživam u poznatom češkom gastronomskom specijalitetu – gulašu i pivu. Gulaš je jelo koje ima duboke korijene u srednjoj Europi, a postalo je omiljeno jelo u Češkoj. To je obično gusti, bogati i aromatični mesni ili povrtni lonac, pripremljen od svinjetine, govedine ili divljači. Glavni sastojci u gulašu su komadići mesa, luk, paprika i začini poput crvene paprike, češnjaka, majčine dušice i papra. Jelo se dugo kuha na laganoj vatri kako bi se meso omekšalo i okusi sjedinili. 

Češki gulaš obično se poslužuje s domaćim kruhom ili knedlama, što čini savršenu kombinaciju. Uz to, neizostavni pratitelj gulaša je češko pivo, koje dodatno upotpunjuje gastronomski doživljaj. Vidimo se u nastavku!

Zlatni Prag u Proljeće - 2. Dio, Češka

Nakon što smo u prvom dijelu putopisa istražili šarm i puls Praga, vrijeme je za drugu etapu našeg putovanja – Praški dvorac, monumentalnu građevinu koja dominira gradskim horizontom, te Katedralu sv. Vida, koja ostavlja bez daha svojom ljepotom. Također, istražujemo Karlov most te Mostovnu kulu Male Strane.

Galerija fotografija - Zlatni Prag u Proljeće 1. Dio + slike zimi

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti