Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Barcelona 1. Dio – Gaudijev san, Španjolska

Barcelona 1. Dio – Gaudijev san, Španjolska

👁️ Ova razglednica pregledana je 237 puta

Kamo idemo?

U obilazak Španjolske krenuo sam bez prevelikih priprema i očekivanja.  Napravio sam kratak popis mjesta i zanimljivosti koje planiram vidjeti i prepustio se avanturističkom duhu.

Naivno? Možda i je, ali u najgorem slučaju nasukati ću se negdje na Bahamima kao i Kristofor 1492. godine…

Pri brzom i neučinkovitom istraživanju onoga što Barcelona nudi, osim svjetski poznatih znamenitosti, nailazio sam i na mnoga upozorenja o đeparenju i kriminalu. Na moju sreću, ili možda zbog vlastitog iskustva da pazim na svoje stvari, ta su upozorenja bila pretjerana.

 Iako sa možda malo manje priprema i ambicija pred ovo putovanje, što baš i nije uobičajeno za mene, Španjolska me kao turistička lokacija ipak oduvijek privlačila…

Nije Špansko selo

Osvojila me nekom podsvjesnom povezanošću koju bi u nedostatku boljeg opisa povezao sa toplinom doma i bojama starog televizora na kojem su se većinu vremena vrtile serije poput Esmerlde, Rose Salvaje ili Marisol… Naravno da su tu bili i neki drugi motivi da se krene put Španije ali previše ih je i teško ih je ukratko prenijeti riječima, pa ih eto, prepuštam vašoj mašti i vama na izbor. 

Dobrodošli u Barcelonu

Španjolska, zemlja koja leži na raskrižju Europe i Afrike, gdje se Atlantski ocean susreće s Mediteranom, donosi mozaik kultura, tradicija i povijesti. Njezina prošlost je poput tapiserije isprepletene pričama o ratnicima, umjetnicima, istraživačima i sanjarima. Otkrivajući povijest na svakom koraku uz melodije španjolskih pjesama i ritam plesa otkriva se i srce španjolske. Svaka regija, od baskijskih planina do andaluzijskih olujnih obala, priča svoju jedinstvenu priču. Hrana, glazba, arhitektura i narod – sve odiše životom, ljubavlju i, prije svega, strašću. Dobrodošli u Barcelonu – grad koji vas poziva da osjetite njegov ritam i postanete dio njegove beskrajne priče.

Barcelona - Otkrivanje

Osnovne stvari o Barceloni neću spominjati; statistika se lako pronalazi na internetu. U prvome dijelu putopisa radije bih pokušao dočarati Barcelonu onako kako ju je vidio Gaudí u svojim bezvremenskim djelima.

Dopustite mi da vas odvedem na to putovanje. Da zajedno otkrijemo Barcelonu koju mnogi ne vide, a koja je tu i čeka da je otkrijete i zaljubite se u nju, baš kao što je to učinio Gaudí…

“Gaudijev san”

U svakom kutku ovog grada nalazi se dio mene. Nisam samo oblikovao njegove građevine, već i njegov duh. Kroz moja djela i kroz svaku ulicu, trg i kutak, želim vam pokazati Barcelonu koju osjećam, živim i volim. To je grad kontrasta, ljepote i strasti, grad koji će vas uvijek pozvati da se vratite i otkrijete još malo više…

U zoru, dok svježina jutra još miluje ulice Barcelone, moje misli lakoćom prelijeću preko krovova kuća. Prve zrake sunca zastaju na fasadi, dodirujući je poput umjetnika koji svojim kistom započinje novi dan…

Casa Batlló

Casa Batlló je ples svjetla, boje i oblika. Dok promatram njezine mozaik fasade, osjećam kako se svaki komadić stakla i keramike budi pod dodirom sunčevih zraka. Šarene pločice koje se presijavaju i reflektiraju svjetlost poput površine mirnog jezera. Njezini krovovi podsjećaju na zmajeve, a stubišta i prozori kao da su izvučeni iz dubokih oceana, s laganim valovima koji odražavaju morske dubine. Casa Batlló je moja pjesma Mediteranu, ljubavno pismo Barceloni u kojoj sam našao svoj dom.

Plovim nebom oblacima, stijenama u obroncima. Na njezinim fasadama, svijetlost igra s valovima.

Casa Milà

Casa Milà – La Pedrera, valoviti je kameni san u kojem se svaka linija i oblik otima pravilnosti. Dok razmatram njezine neobične balkone i terase, osjećam da su oni živi entiteti, pulsirajući s energijom grada ispod. Svaki prozor, svaka kovana željezna ograda, otkriva moj otpor prema konvencionalnom i težnju prema slobodnom. Zamišljao sam je kao komad prirode usred urbanog krajolika, kao liticu izdignutu iznad mora zgrada. Casa Milà je moj odgovor svima koji traže umjetnost u svakodnevnom životu, poziv da osjetite grad kroz oči sanjara.

U snovima, moj duh se vinuo uz oblake, težeći da dotakne vječnost.

Sagrada Familia

Ona je odraz moje duše i želje da stvorim nešto što će nadmašiti vremenske okvire. Kada gledam njezine visoke tornjeve koji se uzdižu prema nebu, osjećam svoju težnju za duhovnom povezanošću i transcendencijom. Svaki detalj, od vitraja koji igraju sa svjetlošću do složenih skulptura koje ukrašavaju njene fasade, predstavljaju priču o vjeri, nadi i ljubavi. Ova bazilika nije samo mjesto molitve, već simbol Barcelonine nepokolebljive volje, njezine kreativnosti i njezine vječne težnje prema ljepoti.

I na kraju, umjetnost neba susreće se u plesu stvaranja, zatvarajući beskrajni krug postojanja. Moj duh se spušta natrag na zemlju, puneći mozaike bojama koje izlijevam iz nebeskih visina.

Park Güell

Park Güell je moj poklon prirodi i umjetnosti. Hodajući njegovim stazama i terasama, osjećam kako priroda i arhitektura postaju jedno. Svaka klupa, mozaik i prolaz oživljava moje vizije, spoj tradicije i inovacije. Ovdje se miješaju kamene klupe s mozaicima boja i oblika, a od kamenih stupova raste šuma koja štiti od sunca. Ovaj park je mjesto gdje se granice između umjetničkog djela i prirodne ljepote brišu, gdje svaki posjetitelj može osjetiti moju ljubav prema Barceloni i njenoj prirodi. Park Güell je zelena oaza usred grada i svjedok moje vječne težnje da stvaram mjesta gdje će ljudi pronaći mir, inspiraciju i čudo.

Gaudijev san - Galerija fotografija - Barcelona

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Barcelona 1. Dio – Gaudijev san, Španjolska”

  1. Pingback: Barcelona 2. Dio – 15 Glavnih Atrakcija ~ Moje Razglednice

  2. Pingback: Samostan Montserrat, Španjolska ~ Moje Razglednice

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti