Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Sfinga

Krstarenje istočnim Mediteranom - 2. Dio

5. Dan – Alexandria (Egypt)

Nakon dva dana plovidbe i istraživanja broda na otvorenom moru (Vidi prvu Razglednicu) stižemo u Alexandriju – najveću egipatsku luku i drugi po veličini grad u Egiptu. Izlazimo iz broda i ukrcavamo se u autobuse koji preko Kaira voze do Gize.

Egipat je jedan od najvećih turističkih magneta svijeta ogromne površine od 1.000.000 km i brojnog stanovništva. Dolina kraljeva, piramide u Gizi, rijeka Nil, odmarališta na Crvenom moru… sve bi to trebalo vidjeti. Treba li uopće objašnjavati zašto je Egipat najpopularnija turistička destinacija Afrike?

Pada kiša. 😮 Egipat – Sahara – kiša, asocijacije su koje mi se vrte po glavi. Ali dobro, nisam ni očekivao neko pretjerano sunce u ovo doba godine. Autobus u koji smo bili smješteni nije bio spreman za ovakve uvjete. Ali kad malo bolje razmislim, ipak je ovo Afrika. Kiša nam nije pokvarila dan, padalo je samo 10-ak minuta, a na mjestu gdje je curio krov na sreću nitko nije sjedio. 😂

Muhamed Ali Egipatski

U Kairu stajemo kod veličanstvene Muhamed Alijeve džamije ili palače. Muhamed Ali Pasha ili Muhamed Ali Egipatski bio je vladar Egipta o kojem su  pisane mnoge knjige pa ćemo samo reći da ga se drži za osnivača modernog Egipta, jer je proveo velike reforme u vojsci, privredi i kulturi. Ako vas zanimaju detalji, pogledajte ovdje.

Palača je osim za molitvu sagrađena i sa namjerom da bude posljednje počivalište Muhameda Ali Pashe, pa je tako i najveća atrakcija njegova grobnica koja se nalazi unutar palače.

Nakon obilaska Muhamed Alijeve palače, zastajemo kako bi napravili panoramsku sliku grada. Vrijeme baš nije idealno, ali u pozadini se već naziru piramide.

Kairo

Kairo je ogroman grad koji broji oko 9 milijuna stanovnika, što znači da cijela Hrvatska bez problema stane u njega 2 puta.  😵 Za Egipat to i nisu neke brojke jer država ukupno broji približno oko 85 milijuna stanovnika! Vozeći se kroz Kairo gledam ulice koje su vidljivo ispod europskih standarda i infrastrukture na koju sam navikao. Sve je puno zemlje i prašine a kroz grad prolazi otvoreni kanal koji služi kao kanalizacija u koji se baca otpad.

Svjetsko Čudo

Napokon! Autobusom prilazimo piramidama…

Nakon panoramskog razgleda Kaira i prizora na ulicama za koje baš i nisam bio spreman, uslijedio je dugo očekivani prizor i jedan od glavnih razloga koji su me natjerali na ovo krstarenje… Egipatske piramide.

Egipatske piramide su, to jest samo ona najveća (Keopsova – visoka oko 145 metara), prve na popisu sedam drevnih svjetskih čuda. Smatra se da je oko 100 000 ljudi gradilo Keopsovu piramidu punih 20 godina. Naj raširenija znanstvena tvrdnja o načinu izgradnje piramida je da su kamen prenosili iz Libijskog gorja cestom do Nila i vukli ga po skliskom blatu do mjesta gradnje. Inače popis svjetskih čuda zapravo predstavlja sedam veličanstvenih čovjekovih dostignuća u arhitekturi.

Svjetska čuda Antike:

  1. Keopsova piramida u Gizi (oko 2550 pr. Kr.)
  2. Semiramidini viseći vrtovi (Babilon, oko 600 pr. Kr.)
  3. Zeusov kip u Olimpiji (oko 440 pr. Kr.)
  4. Artemidin hram u Efezu (oko 550 pr. Kr.)
  5. Mauzolej u Halikarnasu (oko 350 pr. Kr.)
  6. Kolos s otoka Roda (oko 280 pr. Kr.)
  7. Aleksandrijski svjetionik, (oko 280 pr. Kr.)

Mnoge građevine sa prvog popisa svjetskih čuda više nisu očuvane, pa osim drevnih sedam svijetskih čuda Antike postoje i novi popisi.  Prvi popis svjetskih čuda sačinjen je navodno između 150. i 120. godine prije nove ere, a sačinio ga je grčki pjesnik Antipatros iz Sidona.

Egipatski faraoni

Egipatski faraoni su predstavljali žive bogove. Vjerovali su u život nakon smrti. Zato su gradili (gradili su im zapravo robovi) piramide, prave palače sa sobama i kućama za dvorane koje su im trebale služili i nakon smrti. Bile su pune zlata, dragog kamenja, žita. Faraonima međutim nisu poslužili na onom svijetu jer se nisu probudili ali zato jesu pljačkašima grobova. Misteriozna umiranja koje su pratile otvaranje grobnica faraona dale su povoda novinarima da stvore famu o prokletstvu faraona. 

Piramide

U pozadini piramida sa jedne strane nazire se Kairo, a sa druge pustinja. Pustinja, koja ima jako malo onog finog sitnog pijeska od kojeg su sačinjene dine, više je to onako pusta suha i surova zemlja.

Dojam je svejedno veličanstven. Popeo sam se na prvu stepenicu piramide koja je poprilično visoka (skoro do ramena), ali sam ubrzo od lokalnog čuvara bio zamoljen da to ne radim. Bio je ljubazan pa sam iskoristio priliku i zamolio ga da me uslika na piramidi. Oko piramida lokalci pokušavaju zaraditi dnevnicu, prodaju se suveniri i iznajmljuju deve za jahanje. Suveniri može, a deva nekom drugom prilikom. Nakon piramida obišli smo i Sfingu, a uz privjesak za ključeve – suvenir koji mi je pod obavezno, a koji sam uzeo u Kairu, iz Egipta kao suvenir donosim i Papirus!

Papirus

Papirus se koristio kao materijal za pisanje u doba faraonskih dinastija. Izvozio se u grčke zemlje, a potom i u Rim, te u sve druge zemlje Sredozemlja. Pravio se od srčike, močvarne biljke papirus (lat. Cyperus papyrus), koja je rasla u Donjem Egiptu.

Krstarenje Nilom

U povratku još jednom stajemo u Kairu i završavamo dan ploveći na rijeci Nil. Za večeru smo dobili vinovu lozu punjenu rižom i pitu sa mesom i umakom uz razne egzotične začine i izobilje svježe cjeđenih sokova i kokosovog mlijeka te crno vino. Pratila nas je egipatska muzika i tradicionalni trbušni ples plesačica prepun raznih emocija. Arapski tj.egipatski folklor dočarava mistični svijet Orijenta uz razne varijacije trbušnoga plesa te svirače flaute, bubnjeve i pucketanje prstima. Predstavljen je krugom senzualnosti, ženstvenosti, uzvišenosti, erotike, gracioznosti i čulnosti i nije za ljude slaboga srca. 

Bilo je jako lijepo i sve bi dobro završilo da jedan dječak nije pao sa palube! 😨 … Srećom krokodil je bio razuman pa smo ga zamjenili za vola. 😜 Rijeka Nil je najduža rijeka na svijetu i pravi krokodilski milje, a ujedno kolijevka života i kolijevka samoga Egipatskog carstva.

Autobusom do Costa Fortune, pa na spavanje dok se vozimo prema Cypru…

6. Dan - Limassol (Cyprus)

Ciprom sam prošetao sa užitkom. Brod je u luci Limassol pristajao svega nekoliko sati pa nije bilo baš previše vremena za istraživanje, ali je zato vrijeme bilo savršeno!

Sunce, šetnja i kava su taman ono što mi je trebalo… I to još na Cipru, idealno!

7. Dan - Rhodes (Greece)

Ok, dan sedmi. Rhodes. Bilo je odlično, zidine staroga grada, ulice popločene kamenim blokovima i nažalost jedna izgubljena memorijska kartica sa slikama… Srećom nije bilo previše slika na njoj.

Evo jedne “posuđene” slike da ne ostanete zakinuti na kraju razglednice. 😀

Krstarenje se nastavlja...

Nastavak u trećem dijelu! Ostavljam vas uz galeriju slika i idem se izgubit poput te kartice…

Galerija Fotografija - Krstarenje istočnim Mediteranom - 2. Dio

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti