Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
36. Krstarenje istočnim Mediteranom 1. Dio

Krstarenje istočnim Mediteranom - 1. Dio

Krstarenje Mediteranom? - Zvuči odlično!

Prihvatiti ponudu da se za neku “sitnu” lovu ukrcam na brod u Italiji i da na 12 dana obiđem nekoliko zanimljivih država i gradova zvuči jako primamljivo. Nisam to imao u planu, ali za nekih 5000 kuna za koje sam morao posegnuti u minus jer sam se upravo vratio sa godišnjeg odmora iz Praga, kolega mi je sredio da popunim prazno mjesto agenta turističke agencije na brodu. Kažem sitna lova jer kad bi to usporedio sa punom cijenom putovanja tim brodom izašlo bi me puno skuplje. Kada sam vidio plan puta na ponudi, nisam se puno dvoumio. Takva prilika da svratim do Egipta i do nekih drugih država se ne propušta! 😀 Doživljaj par excellence.

Plan putovanja - Costa Fortuna

Krstarenje Istočnim Mediteranom (12 dana)

 1. Dan – Savona (Italy)
 2. Dan – Civitavecchia (Rome, Italy)
 3. Dan – At Sea
 4. Dan – At Sea
 5. Dan – Alexandria (Egypt)
 6. Dan – Limassol (Cyprus)
 7. Dan – Rhodes (Greece)
 8. Dan – Izmir (Turkey)
 9. Dan – Piraeus (Athens, Greece)
 10. Dan – Katakolon (Olympia, Greece)
 11. Dan – At Sea
 12. Dan – Savona (Italy)

Složio sam i zanimljivu animaciju plana putovanja na Google Earth-u. – Krstarenje, Costa Fortuna

1. Dan - Savona (Italy)

U ranim jutarnjim satima, javnim gradskim prijevozom, dovukao sam se do Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Autobus je već bio na parkiralištu, ubacio sam stvari i smjestio se u poprilično popunjeni bus. Vožnja je bila ok, ali nije baš bila najugodnija jer je trajala 20 sati… Na sreću, prenoćili smo u komfornom hotelu na Azurnoj obali. 😀 Nakon duge i “ugodne” vožnje prepune panoramskog razgledavanja, ugledao sam Costa Fortunu prvi puta. Rekao bih da sam bio impresioniran, ali mislim da ta riječ nema dovoljnu težinu za moj prvi dojam. Bio sam oduševljen! Jedno je gledati takav brod na slikama ili negdje na moru u daljini, ali kad na vas baci sjenu brod koji ima balkona kao poveća zgrada, teško je oteti se dojmu.

U Savoni riješavamo papirologiju prije ukrcavanja i ulazimo na brod. Na polovici beskrajnog hodnika provlačim karticu umjesto ključa i smještam se u sobu sa balkonom.  – Pravac Civitavecchia!

2. Dan – Civitavecchia (Rome, Italy)

Brod staje na svojoj prvoj postaji – Civitavecchia. Prilkom silaska sa broda provlačim karticu koju sam dobio za ulazak u sobu kroz čitač kartica na ulazu u brod. Sigurnosna mjera koja služi za brojanje putnika, tako da brod ne može otići dok se svi nisu vratili na brod. Brod je velik, pa ne može baš svugdje pristati, zato je stao malo dalje od Rima… Do Rima dolazim vlakom na koji sam presjeo čim sam sišao sa broda.

U Rimu sam proveo cijeli dan obilazeći najzanimljivija mjesta – Colosseum, Forum, Konstantinov slavoluk, Piazza Venezia… Jedno je sigurno, Rim je jedini grad na ovoj ruti koji se jednostavno ne stigne obići za jedan dan. Na sreću svi putevi vode u Rim, pa sam se i ja u njemu našao u više navrata. Tako da ću se detaljnijeg opisa priče iz Rima dotaknuti u jednoj zasebnoj razglednici. 😀 …

“La Citta Eterna”

Nemojte me krivo shvatiti, bilo je odlično ali za vječni grad ipak premalo vremena! Rim je grad na sedam brežuljaka i jedinstven je spoj antike, Michelangelovih remek-djela, srca katoličanstva te južnjačkog temperamenta. Vječni Grad –“La Citta Eterna” i prijestolnicu svijeta – “Caput mundi” godišnje posjeti više od sedam milijuna turista iz cijelog svijeta!

Brod uglavnom putuje noću, dok je danju usidren u luci. Kad brod pristane u luku, putnici organiziranim prijevozom odlaze do gradova u razgledavanje. Iznimka je samo plovidbe na relaciji Civitavecchia – Alexandria koja ima najveću udaljenost, tada je brod dva dana na moru.

3. i 4. Dan - At Sea

Napustili smo sigurnost luke i uputili se u dvodnevnu plovidbu prema Alexandriji. Iako su mi se dva dana na moru činila kao dugo vrijeme, kad sam krenuo u istraživanje broda, proletila su za tren!

Costa Fortuna

Costa Fortuna ima 14 paluba, svaka nosi ime nekog grada, a na svakoj ima mnoštvo sadržaja i mjesta gdje možete provoditi vrijeme. Na otvorenim palubama nalaze sa ležaljke za sunčanje, bazeni, jaccuziji sa vrućom vodom, tobogan, staza za trčanje, teren za igranje tenisa i mnoštvo drugih zanimljivosti koje krase otvoreni dio broda. Vani svira glazba i gotovo uvijek ima nekakvih animatora-zabavljača, tako da nikada nije dosadno. Moj glavni “đir” bio je naravno kava na suncu i nočno kupanje u jacuzziju…

Kada zagrebete ispod površine, u zatvoreni dio broda, otkriti ćete veliko predvorje koje krase panoramska dizala ispod kojih gotovo uvijek netko svira na klaviru, a iznad kojih je strop sa maketama brodova. Cijeli brod je jedan zanimljiv svijet ukrašenih tematskih klubova i restorana. Od jazz i cigar bara pa do sale za plesanje – svaki u svome stilu. Tu je i paluba za shopping, kino, disco sa svjetlećim podom u stilu 80-ih, igraonica za djecu, ogromna teretana, casino… A sve ih povezuje bezbroj hodnika sa udobnim foteljama za koje zbog mnoštva sadržaja nitko nema vremena.

Sva hrana na brodu je besplatna, a uz glavni restoran gdje se služe glavni objedi, a u kojem sam bio samo dva puta jer mi je nekako preslužben i sve mi to predugo traje (kao na svadbi), možete otići u restoran koji radi stalno i recimo pojesti neko voće, sladoled ili naručiti pizzu (besplatno)… Sokovi i kava su također besplatni, jedina stvar koju morate platiti na brodu su alkoholna pića.

Nastavak slijedi...

Nakon dva dana uživanja i ljenčarenja dolazimo u Alexandriju.

 Vidjeti piramide oduvijek mi je bila želja, kome nije? Na njih bacamo oko u nastavku… Ostavljam vas uz službeni video Costa Fortune i album fotografija!

Galerija fotografija - Krstarenje istočnim Mediteranom 1. Dio

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti