Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
6. Dvorac Trakošćan – Hrvatska

Dvorac Trakošćan – Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Dvorac Trakošćan - Pogled u prošlost

Prilikom odabira odredišta za jednodnevni izlet, dvorac Trakošćan u hrvatskom Zagorju zasigurno je jedano od najomiljenijih.

Posjet dvorcu Trakošćan primamljivo je odredište za sve generacije,  jedan je od najlijepših dvoraca u Europi i veličanstveni je pogled u prošlost!

Kulturno dobro

Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Nalazi se između Krapine i Varaždina i jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj.

Trakošćan - Jezero

Šetnica uz jezero i park ispod dvorca idealni su za opuštanje uz pogled na sam dvorac koji dominira visoko iznad. Ako vas prati ljepo vrijeme, nije isključena ni opcija da si prije polaska spremite dekicu, sendviče i piće, pa kao u filmovima napravite pravi piknik. 😀 Za one koji vole restorane, jedan se nalazi na početku jezera.

Muzej Trakošćan

Muzej radi cijeli dan a karta za obilazak je 30 kn.

Stalni postav izložen je ambijentalno, u izvornoj funkciji. Prezentira život hrvatskog plemstva kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. 

 

 Unutrašnjost dvorca

Dvorac je nastao u 13. stoljeću kao nadzorna utvrda. Danas predstavlja vrijedno kulturno dobro i zaštićenu povijesnu cjelinu. U 19. stoljeću dvorac i okolicu obnavlja Juraj Drašković.

Zahvaljujući njemu, dvorac predstavlja spoj romantičke rezidencijalne i parkovne arhitekture. Očuvano je originalno uređenje unutrašnjosti, a od prostora se ističu glazbeni salon, viteška dvorana, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19.stoljeća, lovačka dvorana, atelier slikarice Julijane Erdoedy i drugo.

1954. osnovan je muzej sa stalnim postavom. Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske.

 Vremeplov

Izlet u dvorac Trakošćan svakako je jedan od onih izleta koji vas izbace iz tračnica svakodnevnosti u neko drugo vrijeme, preporučam svakome tko može da se uputi na ovaj lijepi izlet i da obiđe prelijepi dvorac Trakošćan i njegovu okolicu.
 
Obavezno posjetite i službenu stranicu dvorca!
I ne zaboravite uzeti neki suvenir za uspomenu!

Dvorac Trakošćan – Hrvatska - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti