Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
3. Oltar Domovine, Medvednica – Hrvatska

Oltar Domovine, Medvednica – Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 0  puta

Stara žičara

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba. Sljeme, njezin najviši vrh, je popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. Od 1963. do 2007. do Sljemena je vozila turistička žičara.
 
Danas nažalost stara žičara više ne vozi. Na njeno mjesto predviđeno je postavljanje nove, moderne žičare koja bi kapacitetima zadovoljavala potrebama Snježne kraljice.
Meni je osobno puno draža stara žičara, malena i privatna…
Do tunela prije polazne stanice žičare dolazilo se tramvajskom linijom br. 15, na koju se presjedalo sa tramvajske linije br. 14, a koja vozi preko trga…
 
Gradnja Žičare Sljeme započela je 1962. godine i završila sljedeće godine, a tome je prethodilo oko pet godina pripreme za gradnju (sječa šume, uređenje prostora za objekte i stupove i dr.).

U stropu stare kabine nalazilo se uže, a na podu su se nalazila poklopac-vrata…

Kao klincima, podizanje poklopca bio je neizostavni dio vožnje. 😀
Baš kao i kreveljenje putnicima u kabinama koje su prolazile u drugom smjeru. 😀

Medvedgrad

Medvedgrad je sagrađen u 13. stoljeću na visini od 593 m, a u to vrijeme bio je jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj s koje se pružao prekrasan panoramski pogled na grad Zagreb.
 
Na slikama je nažalost magla, tako da nemate izbora nego otići sami…
 
 
Ovdje, na Medvednici-Zagrebačkoj gori, se nalazi i Oltar Domovine.
 
 Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Oko i na spomeniku položeno je 29 staklenih plavih i bijelih “kapi”.

Oltar Domovine

Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne.
 
Uokolo i na spomeniku položeno je 29 staklenih plavih i bijelih “kapi”.
 
Kameni blokovi skulpture izgrađeni su od kamena iz svih hrvatskih županija. U sredini se nalazi “vječna vatra”.
 
 Suvenirnica je otvorena! Savršeno. 😀

Album fotografija - Oltar Domovine, Medvednica – Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti