Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
5. Postojnska jama – Slovenija

Postojnska jama – Slovenija

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Automobilom preko Ljubljane - do Postojnske jame

Slovenija je blizu i već neko vrijeme sam imao u planu svratiti do poznate Postojnske jame. Nakon kratkog planiranja puta, uputio sam se automobilom iz Zagreba prema graničnom prijelazu Bregana. Na granici nije bilo zadržavanja i preko Ljubljane sam stigao do odredišta za samo dva sata! (Udaljenost je oko 200km).

Vrijeme je savršeno. Iako je vani toplo, po dolasku na parking ispred Postojne, uzeo sam iz auta dugu majicu i kapu. U samoj spilji uvijek je hladno, čak i u sred ljeta! Obavezno ponesite toplu odjeću! 😀

Postojnska jama - Ulaznica

Ulaznica je 25 €, djeluje malo skupo ali isplati se. Prilikom kupnje ulaznice odabire se termin ulaska. Moj termin je bio zakazan za sat vremena, tada je moja skupina sa vodičem krenula na obilazak same spilje.

– Postojnska jama, Slovenija – ulaz-  panorama 360 ° –

O spilji...

“Ono što me je stvarno iznenadilo je veličina same spilje!
Ogromna je, stvarno ogromna!”

Postojnska jama se sastoji od kompleksa tunela, galerija i dvorana. Stvorena je erozijom rijeke Pivke, čije su vodene mase tijekom dva milijuna godina krojile njenu unutrašnjost.

Fantastična isprepletenost rovova, galerija i dvorana, šarolikost krških fenomena koja oduzima dah te njezina pristupačnost osnovni su razlozi njezine velike posječenosti.

Posjetitelji jame tijekom redovitog obilaska u trajanju od sat i pol mogu obići nešto više od 5 kilometara rovova prilagođenih turističkim posjetima.

– Postojnska jama, Slovenija – suvenirnica-  panorama 360 ° –

Ovo je novi svijet, ovo je raj!

U travnju 1818. godine Postojnska jama bila je u pripremama za veliki posjet cara Franje I. i carice Karoline Auguste. Tada su ljudi poznavali tek nekoliko stotina metara ulaznih dijelova špilje, no njezine su ljepote svejedno bile na glasu i u inozemstvu. Carica majka poželjela je razgledati špilju i carski par odlučio se zaustaviti u Postojnskoj jami na putu u Dalmaciju.

U sklopu priprema za doček cara i carice, svjetioničar Čeč penjao se na najvišu stijenu i nakratko nestao. Ubrzo se spustio po stijenama te počeo pripovijedati o svojem novom otkriću – novoj spilji!

Išao je duboko u spilju, no njezin kraj nije mogao dosegnuti.

“Ovo je novi svijet, ovo je raj!  – Tim je riječima špiljski svjetioničar Luka Čeč opisao ono što je ugledao u travnju 1818. godine, kada se popeo uz stijenu u dotad nepoznat hodnik i otkrio najljepše dijelove Postojnske jame.

– Postojnska jama, Slovenija –  šetnica –  panorama 360 ° –

Vlakom ispod zemlje!

Snimio sam dio vožnje spiljom iliti jamom sa vlakićem, pa se sami uvjerite koliko je zapravo velika sama spilja!
 
Vožnja bila mi je skroz zanimljiva! Iznenadila me je brzina kojom smo se kretali kao i činjenica da su nam stijene na nekim dijelovima bile na dvadesetak centimetara od glave. 😀
 
Bilo je uzbudljivo, nema sigurnosnih pojaseva 😀

Čovječja ribica

Zvijezda među stanovnicima Postojnske jame jest, naravno, čovječja ribica – Proteus anguinus. Još jedan razlog za posjetiti Postojnu! Na kraju obilaska, u jednoj od dvorana nalaze se akvariji sa čovječjim ribicama. Jako je mračno, ali ipak sam ih uspio poslikati

Svratite do Postojnske jame

U posljednjih dvjesto godina ljepotama Postojnske jame divilo više od 39 milijuna posjetitelj!. Glas o njezinim ljepotama odjekuje svijetom…
 
 Pozivam vas da svratite do Postojnske jame i pozdravljam vas kao i uvijek uz galeriju slika!

Galerija fotografija - Postojnska jama – Slovenija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti