Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
35. Dani Sinja - Gospa Sinjska, Hrvatska

Dani Sinja – Gospa Sinjska, Hrvatska

Dani Alke i Gospe Sinjske

Na hrvatskom jugu, na maloj udaljenosti od grada Splita, u carstvu voda, polja i kamena smjestio se Sinj. Grad Sinj i Cetinska krajina kriju bogatu kulturu i stoljetne povijesne priče od kojih je naravno najpoznatija Sinjska Alka – viteška igra koja se održava od početka 18. stoljeća, u znak pobjede nad turskim osvajačima. U dane Alke i Gospe, koji traju 30-ak dana, grad svojim posjetiteljima i brojnim hodočasnicima nudi mnoštvo sadržaja i zabave. Centralni događaj osim dobro poznate Sinjske alke (koje ću se dotaknuti u posebnoj razglednici) je i Dan Grada koji se slavi 15. kolovoza, na dan Velike Gospe, koja je i zaštitnica Sinja.

Dan grada Sinja

Tursko-mletački ili Mali rat, koji je trajao oko četiri godine, započeo je i završio bitkom za Sinj, zbog čega se naziva i Sinjski rat. U namjeri da povrati izgubljene položaje u Dalmaciji, Turska je poduzela osvajački pohod preko planine Kamešnice. Podno njenih zapadnih obronaka prolazila je crta razdvajanja zaraćenih strana – granica između Bosne i Dalmacije. Prva na udaru našla se Cetinska krajina.

U sinjskoj tvrđavi Grad zatvorilo se oko 700 dobro naoružanih branitelja. O događajima koji su se odvijali tijekom znamenite opsade Sinja sačuvao se jedinstveni dokument – dnevnik, koji je vodio jedan od branitelja tvrđave. Od 8. do 13. kolovoza Turci, čija je vojska brojala oko 60 tisuća vojnika, tvrđavu su tukli topništvom pri čemu je teško oštećena. Dana 14. kolovoza Turci su krenuli u juriš. Najveći napad bio je izvršen preko sela Korlata gdje su Turci čak i postavili svoje zastave, no ubrzo su odbijeni. Nakon tri sata žestokih borbi osvajači su počeli bježati ne zadržavši se u logoru pod tvrđavom nego tek kada su prešli rijeku Cetinu. Iste noći Turska vojska se povukla prema gradu Livnu ostavivši iza sebe oko 10 tisuća poginulih.

[adinserter block="3"]

Branitelji su kao svjedočanstvo i uspomenu na svoju veliku pobjedu ustanovili ‘živi’ spomenik – Sinjsku Alku. Od samog su početka puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske.

Na kamenoj litici staroga Grada po kojoj je, po predaji, u noći na 15. kolovoza 1715. godine hodala žena obasjana čudnim svjetlom i tako utjerala strah u kosti turskim osvajačima, a malobrojnim iscrpljenim braniteljima Sinja ulijevala veliku snagu i samopouzdanje podignut je i kip do kojeg vodi križni put.

Gospa Sinjska

Gospa Sinjska je ime dato slici Presvete Bogorodice Milosrđa u Sinju, slavljenoj kao čudesnoj u Cetinskoj krajini. Gospa je opisana kao rajska i zemaljska kraljica, postavljena na prijestolje njezine dobrote, ljubavi i milosrđa. Tijekom opsade Sinja slika je cijelo vrijeme bila u tvrđavi kamo je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći Providur (Mletački namjesnik), je odmah skupio 80 zlatnika koji su poslani u Veneciju da se skuje zlatna kruna i križ i da se okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezali su riječi: In perpetuum coronata triumphat – Anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.). Tom krunom je Gospa svečano okrunjena i konačno je 1721. godine, prenesena u novu crkvu u kojoj se i danas nalazi.

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske

Crkva Čudotovorne Gospe Sinjske je znamenito marijansko svetište i odredište mnogih hodočasnika na dan grada Sinja. Crkva je do danas zadržala svoj izvorni izgled, a krasi ju jedan od najljepših tornjeva na svijetu. Oko blagdana Velike Gospe mise se služe nekoliko puta na dan, a grad posjeti i do 100 000 vjernika. Na sam blagdan Velike Gospe u glavnu procesiju gradom i na misno slavlje iznosi se slika Gospe Sinjske, a nose ju alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, pripadnici braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinskog rata te časne sestre. Nakon misnog slavlja povorka kreće na križni put prema starome Gradu i kipu Gospe Sinjske.

Križni put na Stari grad u Sinju

Od podnožja do zavjetne crkvice na Gradu uređen je Križni put.

Svaka postaja rad je nekog od najistaknutijih hrvatskih kipara.

Postaje su izrađene kao zavjetni darovi zaslugom institucija, pojedinaca i Gospinih štovatelja. Upravo su njima, dobročiniteljima Svetišta Gospe Sinjske, kao i svim gradskim vlastima u Sinju koje su kroz 18 godina surađivale sa Svetištem na ostvarenju ovog projekta, u kolovozu 2015. godine kada je napokon dovršeno uređenje staze prema Gradu, pri blagoslovu postaja upućene riječ zahvale.

Crkveni vjerodostojnici srdačno su se zahvalili i svim akademskim kiparima koji su svojim umjetničkim djelima doprinijeli ispunjenju sna.

Svakako pogledajte i pravi Križni put u Jeruzalemu.

Znamenitosti grada Sinja

Uz stari grad, postaje križnog puta i crkvu, evo još nekoliko preporuka zanimljivih lokacija za obići ako svratite do Sinja.

GAJ LABERIJE

Nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Spomenik je ugrađen u fasadu zgrade.

TRI GENERACIJE

Monumentalna skulptura s vodoskokom, autora Sinjanina Ive Filipovića Grčića, smještena je u središte Gradskoga parka. Naglašene simbolike, predstavlja trojicu Sinjana koji na podignutim rukama drže alku. Obučeni su u mušku sinjsku narodnu nošnju.

NA IZVORU (Luca)

Lik djevojke koja pije vodu na izvoru prva je javno postavljena skulptura Stipe Sikirice (1957.). Među Sinjanima je poznata kao Luca. Nalazi se u zelenoj oazi u centru grada, odmah do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

SPOMENIK ALKARU

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sinja, živopisna skulptura alkara kopljanika na konju, je rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Postavljena je 1965. na sami početak Alkarskoga trkališta – Biljeg, mjesto s kojega alkari na konjima kreću u galop.

PETROVAC

Fontanu Petrovac, ispred zgrade Suda, dao je sagraditi načelnik Petar Tripalo 1878. godine te po njemu nosi i ime. Napajana je vodom s izvora Miletin koji se nalazi na jugozapadnoj strani stare sinjske tvrđave.

Izvor: visitsinj.com

KAMIČAK

Utvrda Kamičak sagrađena je 1712. godine na istoimenom vapnenačkom brežuljku u samom središtu grada Sinja. Nalazi se nasuprot glavnih vrata crkve Gospe Sinjske. Odmah do stražnjih dvorišta kuća koje sa zapadne strane gledaju na samu Pijacu, glavni gradski trg i šetnicu. Utvrda je povezana s Kvartirima, to jest današnjim Alkarskim dvorima a prije vojarnom za konjicu ili kvartirom.

Noćni život

Dan uoči Gospe grad je prepun ljudi, a iznimka nije ni noć. Klubovi i kafići odjekuju pjesmom, a Sinj na par dana postaje središte zbivanja i noćnog života.

Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Od predstava, koncerata, turnira balota, gastronomije, luna parka za djecu, pa do klubova za mlade i one koji se tako osjećaju. 

Sinjski ugostitelji se ne žale, navodno je u dane slavlja ispečeno više od 1 000 odojaka i janjaca. U neopisivoj gužvi koja je vladala u večernjim satima nije bilo praznih stolica, a konobari su od rada padali s nogu.

Na kraju kao i uvijek album fotografija i par videa, snimano je mobitelom jer nisam nosio ništa od bolje opreme, pa je kvaliteta zvuka malo lošija. 😉

Dani Sinja - Galerija Fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti