Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
34. Novi Vinodolski - Virtualna šetnja, Hrvatska

Novi Vinodolski, Hrvatska – 360°

Priča o Vinodolu

Svaki grad koji posjetite, pa tako i Novi Vinodolski, skriva svoju priču koju gosti grada moraju pronaći.

U lov na priču o Vinodolu ponio sam i foto opremu, što znaći da imam torbu više i da odlazim na aktivni odmor. Ljetovanje, odmor i slikanje. Slikanje i nije neki posao jer kažu da ako radiš ono što voliš, ni jedan dan u životu nećeš biti na poslu. 😀 …tako da mi je bacit koju fotku ili snimku preko koje ćete Vi bolje uroniti u priču o Novom Vinodolskom, pravo zadovoljstvo!

Za početak priče trebamo malo povijesti. Bez dobre podloge nema dobre priče.

Utvrda Frankopana

Novi Vinodolski je grad u Primorsko-goranskoj županiji, smješten u središnjem dijelu sjevernoga Hrvatskoga primorja koji broji nešto više od 5000 stanovnika.

Iz tkzv.  Vinodolskog zakona jasno je vidljivo da je već 1288. godine pripadao porodici knezova Frankopana i ostao je sve do 1761. godine u cijelosti onakav kakav je i sagrađen. Poslije smaknuća Franje Krste Frankopana i Petra Zrinskoga u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, njihova imanja postala su plijen drugih feudalaca, a iz stare frankopanske utvrde razvio se grad na moru koji je danas središte Rivijere Novi Vinodolski.

Rudolfina

Po gradu nailazim na razne povijesne spomenike, vidim i spomen ploču dolaska Hrvatskoga književnika A. Šenoe u Novi – 1874 godine. Još jedna zanimljiva priča, spomen ploča je podignuta na kući u kojoj je odsjeo kada je za vrijeme Austro-Ugarske otvarana cesta Ogulin-Vinodolski, takozvana Rudolfina…  Cesta je sagrađena na poticaj bana Mažuranića čiji spomenik možete vidjeti na slici.

Ivan Mažuranić

Mažuranić je hrvatski pjesnik i političar koji potječe iz Novoga a bio je Hrvatski ban “Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije” za vrijeme Austro-Ugarske-(1873-1880). Bio je donekle sklon oslanjanju na Beč, što ga je i dovelo do banske časti. Ivan Mažuranić poznat je međutim i po govoru u Saboru 1886 gdje reče: “Ja sam Hrvat, vjerujem u Kraljevinu Hrvatsku, u njezinu prošlost, njezinu sadašnjost i, ako Bog da, u njezinu budućnost”. Napisao je  spjev “Smrt Smail age Čengića” a njegov lik se nalazi i na Hrvatskoj novčanici od 100 kuna.

(Vidi Numizmatiku)

Novi dom

Za vrijeme II. svjetskog rata Vinodolski je bio pod Talijanskom i Njemačkom okupacijom, no već 1942. god. osnovano je šire tijelo nove antifašističke vlasti. Vlast države NDH ne osjeća se previše, grad je već za rata bio u stvarnosti dio Federalne Države Hrvatske u nastajanju. Za vrijeme prošlog domovinskog rata Novi je spremno osigurao smještaj brojnim obiteljima u progonstvu. Mnogi su Vukovarci svoj novi dom pronašli u Vinodolu.

Cvjetni kutak

Biti u Vinodolskom, a ne popeti se do staroga grada i otkriti njegove skrivene ljepote je zaista šteta. Za obilazak vam je dovoljno odvojiti kojih sat-dva, taman da se malo odmorite od plaže! 😀 Šetajući tihim i mirnim ulicama Staroga grada, morao sam Vam snimiti Cvjetni kutak – Cvjetnu ulicu koja je odmah  iza crkve Sv. Filipa i Jakova.

Okolotorno

Okolotorno, što bi u prijevodu znaćilo šetnja u krug, je kulturno-turistička manifestacija koja vas poziva na šetnju prigodno osvijetljenim i uređenim uličicama Starog grada. Pa ukoliko se zateknete na ulicama Staroga grada, možete se susresti sa oživljenim likovima iz naše slavne prošlosti.  – Frankopanima, Banom Ivanom Mažuranić, književnicom Ivanom Brlić Mažuranić….

Vinodolske plaže

Grad ima dobro iskorištenu obalu, ne preveliku marinu i prekrasne plaže. Najveća je oko hotela Lišanj, a lijevo i desno od nje prostiru se plaže na stijenama. Klima je ugodna jer utjecaj otvorena mora sprečava otok Krk koji se nalazi preko puta Novog Vinodolskog. Još jedan veliki plus je hladovina koje uz plaže u Novom Vinodolskom ima dovoljno, a to mi je bitno za duži boravak na plaži. 🌴🌴🌴

– Vinodolski, hlad uz plažu, panorama 360 ° –

San Marino

Preko puta gradske plaže Lišanj u Vinodolu, na udaljenosti svega 205 m od obale nalazi se prekrasni morski dragulj – otočić San Marino, ili kako ga mlađi naraštaji nazivaju – San Kupača.

– Vinodolski, plaža, panorama 360 ° –

Zahvaljujući dobroj povezanosti, svega 180 km od Zagreba, mnogi Zagrebčani pa i Riječani koji imaju vikendice u Vinodolskom, provode ovdje dane od proljeća do jeseni. Tek kada zapuše bura vračaju se u svoj grad i čekaju proljeće, ovdje dolaze kao ptice selice, kao lastavice.

Virtualna šetnja kroz Novi Vinodolski

Ovaj put vam za kraj uz standardnu galeriju slika ostavljam i prvu 360 video snimku. Ako imate naočale za virtualnu stvarnost i lavor, možete umočiti noge u more. Sad mi još samo preostaje koji Share i Subbscribe nažicat. Uživajte!

Subscribe to Moje Razglednice!

Album fotografija - Novi Vinodolski

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti