Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
23. Izrael – Betlehem, Jeruzalem (3.dio)

Izrael – Betlehem, Jeruzalem (3.dio)

Nakon prve i druge razglednice – 

Prvi dio – Galilejsko more, Nazaret,

Drugi dio – Tel Aviv, Mrtvo more,

zadnju razglednicu Izraelske triologije otvaram sa jednim od najpoznatijih svjetskih hodočasničkih odredišta – Betlehemom.

Izrael, Sveta zemlja – Treći dio (Betlehem, Jeruzalem) 7

Betlehem

Betlehem je grad u Izraelu na području palestinske samouprave od 25.000 stanovnika. Mjesto je okruženo zidinama i do njega se može doći samo kroz kontrolnu postaju kod ulaza u zidine. Povijesno gledajući, za vrijeme vladavine Rimljana naređeno je popisivanje stanovništva. Tada Josip i trudna Marija kreću na put iz grada Nazareta u Betlehem, gdje je bio popis stanovništva za njih. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima te su na posljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio.

Izrael, Jeruzalem

Najvažnija turistička atrakcija Betlehema je Bazilika Rođenja Isusova, koja u velikom broju privlači krščanske hodočasnike.

Mjesto Isusova rođenja

Mjesto Isusova rođenja

Isus se u stvari rodio u spilji koja je služila kao staja za domaće životinje, tu ga je Marija položila u jasle i tako se ispunilo davno zapisano biblijsko proročanstvo da će se u gradu Davidovu roditi obećani Vladar.

Na mjestu spilje u kojoj se rodio Isus izgrađena je Bazilika Rođenja Isusova. Zvijezda koja označava mjesto Isusova rođenja središnje je mjesto u bazilici. Brojni hodočasnici koji dolaze u Betlehem običavaju kleknuti na tom mjestu i dodirnuti zvijezdu koja označava mjesto Rođenja.

Mjesto Isusova rođenja

“Ne bojte se! Evo, objavljujem vam dobru vijest o velikoj radosti za sve ljude, jer vam se danas u gradu Davidovu rodio Spasitelj — Krist, Gospodin. A ovo vam je znak: naći ćete dijete povijeno i položeno u jasle.” Potom se iznenada pojavilo mnoštvo anđela koji su hvalili Boga govoreći: “Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir među ljudima koji su mu po volji!” (Luka 2:10-14).

Jeruzalem

Izrael, Jeruzalem
Pogled na Jeruzalem sa Maslinske gore

Jednom dok je promatrao Jeruzalem, Isus je rekao: “O da si barem u ovaj dan spoznao što ti je potrebno da bi mir imao! Ali sada je to skriveno od očiju tvojih. Doći će ti dani kad će neprijatelji tvoji podignuti oko tebe ogradu od zašiljenih kolaca i okružiti te i pritisnuti sa svih strana. I sravnit će sa zemljom tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamen na kamenu”

Putujući prema Jeruzalemu, vozim se cestom kroz pustinju Negev koja je najslabije naseljeni dio zemlje. Iz pustinje i ništavila polako izvire Jeruzalem, grad koji prkosi vremenu. Grad koji je toliko poseban da je u isto vrijeme simbol rata, patnje, razaranja i simbol mira, zajedništva i tolerancije.

Jeruzalem pustinja
Izrael, Sveta zemlja – Treći dio (Betlehem, Jeruzalem) 8

Izvorište triju svjetskih religija

Ovaj vječni grad tri velike svjetske religije – židovstvo, kršćanstvo i islam – smatraju jednim od najvažnijih centara svoje vjere. Stotine milijuna vjernika doživljavaju ga stoljećima kao izvorište svog religijskog identiteta uz koje se povezuju njihovi vjerski osjećaji.

Istodobno, riječ je o mjestu tisućljetnih prijepora i sukoba. Prema povjesničarima, Jeruzalem je grad koji je više od ijednoga drugoga grada u povijesti osvajan i razaran uz strahovita krvoprolića.

U tri tisuće godina osvajan je četrdesetak puta i u osamnaest navrata temeljito rušen.

Kako kroz povijest, tako se i danas religijski motivi mješaju s političkim motivima koji su proizlazili iz nadzora nad gradom i korištenjem vjere u političke svrhe.

Više o povijesti Jeruzalema

Moje svjedočanstvo

Moj posjet Jeruzalemu ipak je svjedočanstvo onoj ljepšoj ljudskoj strani – vjerskoj toleranciji i suživotu različitih kultura.

Na ulicama Jeruzalema svjedok sam jedne ogromne kulturne i vjerske raznolikosti, kako na ljudima tako i na arhitekturi građevina. Ovdje možete vidjeti kako doslovno jedna ulica dijeli dva različita svijeta samo po stilu gradnje kuća. – Kada govorim o onome što je dobro, to je dobri duh grada, gdje muslimani, kršćani i židovi žive skupa i gdje moraju živjeti u harmoniji, poštovati jedni druge, i imati obzire prema svojim razlikama i sličnostima.

Lutajući ulicama imam osjećaj kao da je ovaj grad umanjena slika cijeloga svijeta. Taj suživot židova, krščana i muslimana pokazuje da je srž svake vjere ljubav i tolerancija. Vjeri je potrebno srce koje posjeduje sposobnost divljenja jer je vjera i milost i iznenađenje, a sve ostalo je politika.

Streets of Jeruzalem
Križni put, Jeruzalem

Križni put

U Jeruzalemu, po cijelom gradu nalaze se postaje križnoga puta. Točnije njih 14. Od Isusovog osuđivanja na smrt, pa sve do skidanja Isusa sa križa i polaganja njegovog tijela u grob.

Hodajući križnim putem ulicama Jeruzalema, svaku postaju prepoznati ćete oznakom rimskog broja, te nekim uočljivim obilježjem ili kapelicom.

Tako primjerice na petoj postaji, na zidu kapele možete vidjeti udubinu gdje se Isus naslonio prilikom svog uspona prema Kalvariji.

Dvije najposječenije postaje su zasigurno 13. i 14.

Posljednjih 5 postaja, uključujući 13. i 14. postaju, nalaze se u Bazilici Svetoga groba, najsvetijem mjestu kršćanstva u Jeruzalemu.

Bazilika se nalazi na mjestu gdje se nalazila Golgota, brdo Kristove Muke. U ono vrijeme to mjesto bilo je napušteni kamenolom izvan jeruzalemskih zidina oko kojeg je bilo smješteno groblje.

Mjesto na kojem se Isus naslonio rukom na zid
Bazilika Jeruzalem
Bazilika Svetoga groba, Jeruzalem

“Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.”

13. postaja – mjesto gdje je Isus skinut sa križa, gdje je bilo položeno njegovo tijelo i gdje su mu majka Blažena Djevica Marija i Marija Magdalena oprale nanesene rane od pribijanja na križ.

Isusov grob, Jeruzalem

14. postaja – Isusov grob nalazi se u sredini crkve, na mjestu za koje se vjeruje da je i mjesto uskrsnuća. U Anđeoskoj kapelici se, prema Bibliji, uskrsli Isus pokazao Mariji Magdaleni. Uskrsnuće je temeljna istina vjere u kršćanskoj religiji, pa je tako i ovo mjesto od velike važnosti za sve kršćane.

Nakon križnog puta odlazim do Zida plača, na ulasku prolazim stroge kontrole i pretrage te uzimam malu bijelu kapicu koja se nalazi u košari i besplatna je, a obavezno ju je nositi prilikom dolaska.

Zid plača

 Zid plača je zapravo zapadni zid Jeruzalema, nalazi se na mjestu na kojem se nekada nalazio židovski hram. Ime je dobio od strane europskih promatrača, koji su ustanovili da već stoljećima ovdje dolaze Židovi, tugujući radi gubitka svog hrama, koji je srušen 70. godine u doba rimskog osvajanja Jeruzalema.

Zid je visok 18 metara, a dug je 27 metara.

Kada priđete bliže zidu, možete vidjeti papiriće zataknute između kamenih blokova zida.

Zid plača, Jeruzalem
Zid plača

Vjeruje se da “Zid plača” ima “Božje uši”, pa hodočasnici koji posječuju ovo mjesto, na papiriće pišu svoje molitve i želje i ostavljaju ih u pukotinama zida.

Godišnje se nakupi više od miliun poruka pa se zid jednom godišnje čisti a papirići sa zida se pokapaju.

Glavni dio zida, mjesto gdje se ljudi mole, izrađen je od vapnenca. U zidu je ugrađeno preko 28 kamenih slojeva, a ispod njega nalazi se 17 podzemnih tunela koji teku duž zida.

Odlazim na obližnju terasu koju sam vidio preko puta, a sa koje imam odličan pogled na cijelo mjesto i na pozlaćenu kupolu na stijeni, čuvenu džamiju Al Aksa ,koja se nalazi na mjestu s kojeg je Muhamed uzašao na nebo. Nažalost ulazak u džamiju dozvoljen je samo muslimanima.

Maslinska gora

Preko Zida plača, vidi se moje sljedeće odredište – Židovsko groblje i Maslinska gora.

Židovsko groblje nalazi se u podnožju gore, staro je tri tisuće godina i računa se da je na njemu oko 150 000 grobova.

Maslinska gora dobila je naziv po predpostavljate – maslinama.

Ali ne bilo kakvim maslinama, te masline stare su preko dvije tisuće godina!

Ispod istih tih maslina, nakon Posljednje večere, Juda je izdao Isusa poljupcem. Posljednja večera je bila zadnja večera koju je Isus blagovao sa svojim apostolima uoči muke u Jeruzalemu. Nakon nje Isus  se mirno predao vojnicima nakon što ih je upitao koga traže.

Masline na maslinskoj gori, Petar izdao Isusa

Odmah iza ulaznih vrata nalaze se duge stepenice kojima se spuštam do centralnog dijela crkve, miris tamjana je intenzivan i čuje se pjesma svečenika koji mole. Ambijent je uistinu poseban… Promatram u tišini…

[adinserter block="3"]

Maslinskom gorom zatvorio sam sva poglavlja u obilasku mjesta koja sam htio vidjeti, kako u Jeruzalemu  tako i u Izraelu. Sutradan sam lutao gradom, ponovno obilazeći neka zanimljiva mjesta, diveći se još jednom svemu i naravno tražeći suvenire. Glavni suveniri ovdje su krunice i raspela koje sam po povratku poklonio …. Ostali su mi samo privjesci i magneti za hladnjak 😀

Približilo se vrijeme povratka , čeka me višesatni let avionom iz Tel Aviva za Zagreb sa međuslijetanjem u Istanbul.

Jeruzalem je grad koji je izrazito bogat turističkim sadržajem, pa je stvarno teško sve to upamtiti i sažeti. Ako ikada budete imali priliku posjetiti Jeruzalem ili Izrael općenito, ne okljevajte ni sekunde 😉

Do sljedećeg mjeseca pozdravljam vas uz galeriju fotografija!

Galerija Fotografija - Izrael – Betlehem, Jeruzalem (3.dio)

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

1 thought on “Izrael, Sveta zemlja – Treći dio (Betlehem, Jeruzalem)”

 1. U zid plača, Utiskujem poruku MIRA za Europu i svujet..
  Bogu naš , svetriju vjera, otmi soj narod od , sotone paklene i njegovih sluga..
  Udjeli mam MIR i razumjevanje, da si ti jedini naš Bog, stvoritelj svega što postoji.
  Zapovjedi nam da završimo, kulu Babilonsku, u Dušama našim.
  sotona paklena je na zemlji i zavađa tvoje stvorenje, na pokolj i krvoproliće..
  U ime Isusovo se ujedinjujemo, bratskom slogom, po Kristovom obećanju, na otkup gijeha.
  Isuse , ute se uzdamo, daj nam mir i jedinstvo tvoje, kako si nam poslao, po APOSTOLIMA TVOJIM po Ukrsnuću, ALELUJA,ALELUJA,ALELUJA. AMEN…

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti