Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
22. Izrael – Tel Aviv, Mrtvo more (2. dio)

Izrael – Tel Aviv, Mrtvo more (2. dio)

Posjet Izraelu i otkrivanje ove zemlje je pothvat, ali vrijedan truda. Tel Aviv, izraelski grad na obali Sredozemnog mora, je za razliku od ostatka Izraela zapadno orijentiran i nema nimalo sličnosti sa istočnim zemljama. Kada sam se u Tel Aviv vratio nakon obilaska Nazareta, (Vidi razglednicu iz Nazareta) imao sam osjećaj kao da se nalazim u drugoj državi.

Tel Aviv - Miami Bliskog istoka

Tel Aviv kao grad  s preko 400.000 stanovnika je potpuna suprotnost ostatku zemlje u kojem prevladava vjerski turizam. Ovdje možete vidjeti nevjerojatan spoj kultura i raznolikosti, te pronaći doslovno sve što vas zanima. Bogata gastronomska ponuda, kafići i restorani na sve strane, arhitektura, kilometarske pješčane plaže, zabava i bogat noćni život. 

Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 10
Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 11

Prije nego sam došao ovdje čuo sam da Tel Aviv slovi za Miami Bliskog istoka. U to sam se uvjerio i sam. Ostao sam zatečen kada sam vidio duge pješčane plaže, palme, te ljude kako se opušteno šetaju i rolaju na širokim šetnicama uz plažu. No uz taj turistički dio, paralelno egzistira i vrlo snažan visokotehnološki sektor s brojnim multinacionalnim kompanijama. Tel Aviv je i poslovno sjedište Izraela.

Izrael - Vojna sila

U Izraelu vojni rok traje 3 godine za muškarce, a dvije godine za žene. Dok se nisam navikao na to, bilo mi je jako čudno gledati sve te ljude u odori i sa naoružanjem po gradu. Naime, dok traje vojni rok, svugdje sa sobom nose puške. Tako da je najnormalnija pojava vidjeti nekoga na plaži ili u gradu u uniformi ili sa puškom. Ali nema razloga za strah, svi su nasmijani i prijateljski nastrojeni, jednostavno je čudno dok se na to ne naviknete.  Vozeći se po Izraelu, kraj autoputa se često vide tenkovi koji voze po poligonima i imaju uvježbavanje….

Svidjelo se to nekima ili ne, činjenica je da je Izrael jaka vojna sila.

Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 12
Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 13

Godišnji odmor

U Tel Avivu sam proveo ukupno tri dana, dva dana nakon posjeta Nazaretu i jedan dan nakon obilaska Jeruzalema. Za to vrijeme sam si uzeo mali godišnji odmor. 😀 Obala grada ni po čemu ne zaostaje za najboljim  svjetskim  plažama, također ni po broju hotela i parkova. Plaža je duga 14 km i ima fascinantni mediteranski štih.

Vrijeme sam danju uglavnom provodio na plaži, kupajući se u Sredozemnom moru…..a prije spavanja sam odlazio na pivo u Irski pub Monlly Bloom i na živu glazbu te karaoke u Mike’s Place… Garantirano dobra atmosfera i provod! Tel Aviv je bez sumnje destinacija za uživanje i odmaranje!

Izrael, Tel Aviv

Doručak na plaži

Jutarnje ispijanje kave na plaži sa nogama u pijesku savršen je početak dana. Nisam bio raspoložen za potragu nekog mjesta za pristojan doručak, pa sam odlučio riskirati koji šekel  (50 hrvatskih kuna je 28,50 novih izraelskih šekela ) i naručiti nešto za jelo ovdje na plaži.Izbor je bio od mediteranskog voća i povrća do egzotičnih plodova iz Azije i drugih dijelova svijeta,začini, oraščići, sjemenke, riba, meso…  Mislio sam da ću, kako je to običaj kod nas, dobiti neku sitnicu koju ću skupo platiti. Nasuprot mojim očekivanjima, za nekih pedeset kuna dobio sam zanimljiv doručak i stvarno sam se najeo. 😀 Vrh.

Plaža Tel Aviv
Izrael, Tel Aviv
Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 14

Herodium - Nacionalni park

Herodium, smješten južno od Jeruzalema i istočno od Betlehema, na rubu judejske pustinje, jedno je od najfascinantnijih antičkih spomenika u zemlji. Kralj Herod je uveo grčke običaje i kulturu u Judeju kako bi stil života svojih stanovnika više nalikovao stilu života Rimljana. Podignuta su trkališta, organizirale su se svojevrsne judejske olimpijske igre, promicala se umjetnost, kiparstvo i slikarstvo. Nažalost kralj Herold je sve to gradio kako bi se omilio rimskom imperatoru Augustu a ne kako bi olakšao i uljepšao život stanovnika Judeje. Poznat je i po svojoj okrutnosti i paranoji. Nakon rođenja Isusa, zapovjedio je pokolj sve muške djece do dvije godine u Betlehemu.

Izrael, sveta zemlja, Jeruzalem Herodium - Nacionalni park​

Mrtvo more

Mrtvo more mi je bila obavezna lokacija za obilazak. Kada sam već tako blizu, ne bi si oprostio a da ne vidim to more o kom sam još kao mali bezbroj puta slušao i nikako mi nije bilo jasno kako to da se nemože potonuti u tom moru. 😀  😀

Naravno kasnije sam naučio da je razlog sol, naime Mrtvo more je devet puta slanije od Sredozemnog mora, i samim tim mu je gustoća velika te je nemoguće potonuti. A života u njemu, osim nekih rijetkih mikroorganizama nema. To je jedan od razloga zašto ga zovu Mrtvo more. Drugi  razlog je vjerovanje da je Bog poslao vodu na Sodomu i Gomoru i time uništio sve one koji su živjeli u grijehu. Sodoma i Gomora su naime bila dva grada a  iza njih je danas ostalo samo sjećanje i Mrtvo more kao simbol smrti života uslijed velikih grijeha.

Mrtvo more plaža Izrael
Mrtvo more
Izrael, Sveta zemlja - Drugi dio (Tel Aviv, Mrtvo more) 15

Najniža točka na zemlji

Voda, kao i blato na obali Mrtvoga mora su ljekoviti. A ukoliko se odlučite na kupanje, zbog kolićine soli, obavezno glavu držite izvan vode! Slanoća vode je 28%!

Jesam li spomenuo da je ovo najniža točka na zemlji? Mrtvo more nalazi se na 400 metara ispod razine mora!

Križam Mrtvo more sa popisa mjesta koja želim posjetiti. Još mi ostaju Betlehem i Jeruzalem, grad koji je u tri tisuće godina osvajan četrdesetak puta i u osamnaest navrata srušen do temelja. Ne znam kako će sve to stati u jednu razglednicu…

Do tada vas pozdravljam kao i uvijek – uz galeriju slika!

IZRAEL, SVETA ZEMLJA
IZRAEL, SVETA ZEMLJA

Izrael – Tel Aviv, Mrtvo more (2. dio) - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti