Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
19. Vulkansko jezero Heviz, Mađarska

Vulkansko jezero Heviz, Mađarska

👁️ Ova razglednica pregledana je 2,036 puta

Zima je i mnogi rekreativci razmišljaju o skijanju. U toj priči se još uvijek nisam pronašao jer više volim biti na toplome. Za sve zimogrozne preporučam odmor na toplom vulkanskom jezeru Heviz.

Radioaktivna, ljekovita voda

Ovo jezero je na zapadu Balatona, 8 km od grada Kestela. Jezero je ljekovito a temperatura mu je do 35°c ljeti, a oko 25°c zimi. Lječilište je nad samim jezerom a voda je korisna u ublažavanju reumatskih i nekih drugih bolesti. Heviz je, osim Budimpešte, mjesto koje je ostvarilo najviše turističkih noćenja u Mađarskoj. Glavni razlog posjećenosti je posebna voda koja je lagano radioaktivna, termalna i ljekovita.

Ljekovitost vode toliko je priznata da neka zdravstvena osiguranja svojim umirovljenicima pokrivaju i dio troškova boravka na tom jezeru!

Smještaj

Ovo je skuplji dio Mađarske, Hrvate teško da ćete naći. Za vas će se misliti da ste Rusi ili Nijemci jer oni uglavnom dolaze ovdje na odmor ili liječenje. Što se tiće smještaja, ima jako puno raznolikih ponuda. Naravno da mnogima kod izbora smještaja glavnu ulogu igra cijena, ali i u samom centru se može naći kvalitetan smještaj sa parkingom za koji se isplati dati nešto više novaca.

Odavde se svuda može pješice i auto vam nije briga. Naravno, sve unaprijed možete ugovoriti i rezervirati preko interneta

(Heviz, booking.com).

Centar

Centar grada je lijepo uređen i nudi velik izbor trgovina, slastičarnica i ugostiteljskih objekata! Pješačka zona u centru je zanimljivo i ugodno mjesto za izgubiti malo vremena. Jedna cesta dijeli pješačku zonu od velikog parkirališta, gdje ćete zasigurno parkirati ako vam je smještaj izvan centra. Uz parking je također puno dućana, kafića i restorana gdje možete pronaći bogatu ponudu mađarske kuhinje. Tu se nalaze i mjenjačnice ( za 100 € dobijete oko 31000 forinti ).

Jezero Heviz je ograđeno i pri ulazu u lječilište morate platiti kartu. Cijena je po satu i nije baš jeftina, na ulazu dobijete narukvicu koju stavite oko ruke, a koja ukazuje što ste sve platili (npr. nadoplata za ručak ili masažu).

Bazeni bez dna

Jezero je veliko oko 4.4 ha, ima snažan izvor termalne ljekovite vode iz spilje na dnu, koja otječe kanalom do Balatona udaljenog 7 km. Unutar paviljona su 4 bazena, u 2 bazena voda je još toplija jer se tamo dovodi cijevima direktno sa izvora.

Ti bazeni nemaju dno, što je malo zastrašujuće u početku. 😃  Većina ljudi ponese kolute na napuhavanje i tako plivaju-plutaju unutarnjim bazenima ili pak samim jezerom. U jezeru će te se ugodno osjećati i zimi i ljeti, i mladi i stari ali ipak moram reći da je ovo jezero u prvom planu penzionerski raj Europe. 

Jedinstvenost jezera Hevíz krije se u činjenici da se na dnu jezera nalazi tresetni mulj koji pojačava učinke ljekovite vode. Riječ je o jednom od šest vrsta prirodnih blata koje potiče obnovu stanica i djeluje anti-upalno.

Večernje šetnje

Odluka o odabiru hotela u strogom centru grada mi se najviše isplatila. Ujutro doručak u hotelu, kasnije kupanje na jezeru, a navečer šetnja po ulicama te zatim večera uz živu glazbu i pivo ili samo lagana šetnja uz sladoled.

Hotel je blizu, pa se može i zaružiti. 😃

Sve u svemu jako dobro mjesto za opuštanje i uživanje. Jako lijep gradić za odmor, uživanje i liječenje. Vratili smo se živi  i zdravi – i ne svijetlimo u mraku. 😀

Glavni suvenir iz Mađarske je naravno razvikana Mađarska paprika. Ne vraćajte se doma bez nje! 😃

Nisam puno slikao, ali moram Vas po tradiciji pozdraviti uz galeriju slika.

Galerija fotografija - Vulkansko jezero Heviz, Mađarska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. Koristimo i neke lokalne kolačiće koji su vezani za lokalne kampanje a koji će nestati po njihovu završetku. – Polica privatnosti