Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Mozartov grad

Salzburg, Mozartov grad – Austrija

👁️ Ova razglednica pregledana je 376 puta

Zagreb - Salzburg

Nakon ranog ustajanja, preskačemo jutarnju kavu i krećemo na “ugodno” putovanje kroz Sloveniju i Austriju, u trajanju od 6 sati. 😀 Na graničnom prijelazu smo imali sreće, sve je bilo gotovo za 5 minuta. Iz suprotnog smjera, na ulasku u Hrvatsku, protezala se kilometarska kolona vozila. Ako već moramo negdje zaglaviti, bolje da je u povratku.

Dvije pauze za kavu i evo nas do Mozartova grada – Salzburga. 😀

Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji (150.000 stanovnika) i sjedište je savezne države.

Tvrđava od soli

Poznat je po svojoj očuvanoj baroknoj arhitekturi a neki su ga u prošlosti nazivali i njemačkim Rimom. Najpoznatiji je i po tome što je rodni grad Wolfganga Amadeusa Mozarta i tu je Mozart proveo svoje djetinjstvo. U okolici Salzburga nalaze se i poznati rudnici soli, zahvaljući kojima se grad i razvio, a sam naziv grada znaći Tvrđava od soli.

U blizini su i mnoga skijališta, što je i za očekivati s obzirom da je okružen visokim planinama sa Austrijske i sa Njemačke strane.

Tvrđava Hohensalzburg

Vrijeme je bilo oblačno i osvježavajuće s obzirom na maglu koja nas je pratila putem.

Iznad grada Salzburga  uzdiže se tvrđava Hohensalzburg, najveća u potpunosti očuvana tvrđava u srednjoj Europi. Odatle se pruža lijep pogled na grad i na okolne planine. S obzirom da je na samoj austrijsko-njemačkoj granici i graniči sa njemačkom općinom Berchtesgaden, dobra prilika je i da se posjeti tkzv. ,,Orlovo gnijezdo”. Orlovo gnijezdo je naime čuveni vidikovac izgrađen na 1.834 m n/v, predivna pogleda, kojeg je Hitler koristio kao planinsko izletište u II. svjetskom ratu.

Danas je tu restoran do kojega se dolazi uskom planinskom cestom (6,5 km)  i liftom (124 m). – Pogledaj Razglednicu sa Orlovog gnijezda.

Na tvrđavu dolazimo kratkom vožnjom žičarom, po cijeni od 12€ u koju je uključena ulaznica za tvrđavu.

Sa tvrđave Hohensalzburg možemo planirati kojim putem krenuti u obilazak grada, jer odavde imamo dobar pregled cijelog Salzburga.

Na gradskoj panorami, najviše se istiće nadbiskupska rezidencija, gdje možete pogledati raskošne odaje iz ranog baroka i galeriju slika, te Salzburška katedrala, najvažnija sakralna građevina u gradu u kojoj je kršten i W.A.Mozart, najpoznatiji stanovnik grada ikada.

Mozart kugle

Spuštamo se nazad u sam centar Salzburga i staru povijesnu jezgru. Barokne građevine, katedrale i crkve osvajaju svojom ljepotom. Osjeti se i miris kuhana vina, pečenih kobasica i raznih slastice od kojih se ističe saucher torta i nezaobilazne mozart kuglice.

Mozart kuglice su slatka delicija pravljena od marcipana, pistacije i čokolade i na neki način su najpoznatija turistička delicija koju morate probati.

“Kopije” Mozart kugli možete naći na svakom koraku, ali ukoliko tražite ručno izrađene originale, morate potražiti jednu od nekoliko Fürst slastičarni.

Originalni recept za kuglice je tajna, a osmislio ih je austrijski slastičar Paul Fürst 1890. godine u čast glazbenog genija.

Mozartova rodna kuća

Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji skladatelj u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte.

Njegova rodna kuća nalazi se u Getreidegasse, visoka je i uska kao i kuće pored nje. U njoj se danas nalazi muzej za koji morate izdvojiti 11€. Na više mjesta sam pročitao da se ulazak u muzej ne isplati, jer se nema puno toga za vidjeti… 

U gradu u kojem se sve vrti oko Mozarta, mislim da se isplati vidjeti njegovu violinu, klavir i note koje je pisao… Napravio sam dva kruga po kući, jedan je samo za vas, pa zaključite sami…

Mozartova rodna kuća - Video obilazak

Film - Moje pjesme, moji snovi (1965.)

Čuveni film Moje pjesme,moji snovi sniman je Salzburgu.U gradu postoje različite turističke ture koje vas vode na različite lokacije na kojima je film sniman.

Dom Von Trappovih bila je palača Leopoldskron, a snimalo se i u palači Hellbrun te raskošnom perivoju poznatog dvoraca Mirabell.

Mirabell je dvorac s predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova, odmah uz rijeku Salzach, a izgrađen je u 17. stoljeću. Park ispred dvorca dovršen je 1730. godine kao jedan od najljepših europskih baroknih vrtova.

Zimi nažalost, nemože pokazati svoje najljepše ruho 😀

Kada posjetiti Salzburg?

Salzburg ima bogat kulturni program s više od 4000 događanja godišnje i kulturna je metropola svjetske kategorije. Najposječenije događanje su svakako Salzburške igre, festival utemeljen 1920. godine, koji sa svojim koncertnim, opernim i kazališnim izvedbama uvelike doprinosi svjetskoj kulturi. Događanje traje od druge polovice srpnja, pa do kraja kolovoza!

Ja sam svratio na Salzburški advent, kuhano vino i gurmanske delicije. 😀

Adventsko raspoloženje osjeti se svugdje, ali moram priznati da je Zagrebački advent, objektivno gledano, puno ljepši i bogatiji sadržajem! (Pogledaj razglednicu sa Adventa u Zagrebu)

Suveniri su mi uglavnom kratkotrajni 😀 …. I da, nismo zaglavili na granici u povratku 😀

Kao i uvijek, pozdravljam vas uz galeriju slika 😉

Galerija fotografija - Salzburg, Mozartov grad – Austrija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. Koristimo i neke lokalne kolačiće koji su vezani za lokalne kampanje a koji će nestati po njihovu završetku. – Polica privatnosti