Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
41. Orlovo gnijezdo, Njemačka

Orlovo gnijezdo, Njemačka

👁️ Ova razglednica pregledana je 3976 puta

Salzburg

Vraćajući se iz Mozartova grada Salzburga, koji graniči sa njemačkom općinom Berchtesgaden, odlućio sam posjetiti i Orlovo gnijezdo (Eagle’s Nest) – čudo njemačkog graditeljstva… Vrijeme za pogled na Alpske vrhove baš i nije bilo idealno, magla je i oblačno, ali bio sam pre blizu a da ne svratim…

Orlovo gnijezdo - Lokacija i značaj

Orlovo gnijezdo nalazi se u Alpama, u neposrednoj blizini mjesta Berchtesgaden. Čuveni vidikovac izgrađen je na 1.834 m n/v, zahvaljujući ideji Hitlerova tajnika Martina Bormanna kao poklon Hitleru za njegov 50. rođendan. Hitler je Orlovo gnjezdo kasnije koristio kao planinsko izletište, gdje su on i njegovi najbliži suradnici proveli značajan dio Drugog svjetskog rata te tamo donosili neke od kobnih odluka.

Kehlsteinhaus

Kehlsteinhaus

Kehlsteinhaus – danas planinski restoran – zadržan je u svom izvornom obliku poslije poraza Njemačke 1945 god. te je vremenom postao među popularnijim izletištima u Njemačkoj. Njegov položaj omogućuje jedinstven pogled s terase, na zaista prekrasni alpski krajolik Berchtesgaden i područje oko Salzburga.

Ovoj turističkoj destinaciji ne trebaju reklame i putokazi, turisti zbog njezine povijesti ovdje hrle u velikom broju.

Bavarske Alpe

Naravno, Hitler nije jedini razlog dolaska brojnih turista, jer su krajolici bavarskih Alpa zaista neopisivo dojmljivi. Mnogi dolaze radi prekrasnog pogleda sa vrha planine. Koji za lijepoga vremena, kad nije u oblacima izgleda ovako… –

Orlovo gnijezdo
Orlovo gnijezdo zima

Put do vidikovca

Do vidikovca, to jest kuće na vrhu planine, stiže se 6,5 km dugom strmom i veoma uskom planinskom cestom kojom voze turistički autobusi. Autobusi voze u koloni svakih 25 minuta i mimoilaze se sa onima iz drugog smjera na pola puta gdje je cesta proširena. Karta za autobus kupuje se u podnožju planine, na početnoj stanici.

Orlovo Gnjezdo

Nakon mnogih oštrih zavoja, autobus se zaustavlja na gornjoj stanici ispod litice na kojoj se nazire Orlovo gnijezdo.

Orlovo Gnjezdo
Orlovo Gnjezdo tunel

Dizalom do Orlovog gnijezda

Ispod litice je ulaz u dugi tunel koji vodi do dizala. Dizalo zatim prolazi kroz 124 metra izbušenu planinu, do samoga vrha.
Više od 3.000 ljudi radilo je dan i noć, zimi i ljeti, 13 mjeseci kako bi dovršili projekt. Tijekom gradnje lifta poginulo je 12 radnika, koji su bušili živi kamen unutar utrobe planine 124 metra u visinu kako bi došli do grebena na vrhu, dok se smatra da je 6,5 kilometara pristupne ceste stajalo 30 milijuna Reichsmaraka, što bi danas iznosilo oko 150 milijuna eura. Planinska rezidencija bila je i Hitlerovo ljubavno gnijezdo, ljubavnicu Evu Braun dobro je skrivao od javnosti pa je ona gotovo nikada nije napuštala.

orlovo gnijezdo hitler

Psihološka politička prednost

Kuću na vrhu planine, Orlovo gnijezdo, prosječno dnevno posjeti tri tisuće turista. Sam Hitler nije bio ljubitelj visine, tunela i liftova, ali planinsko izletište imalo je i svrhu psihološkog pritiska koji je bio neizbježan zbog lokacije i graditeljskog dojma, kao i zbog činjenice da je na vrhu zrak mnogo rijeđi, pa bi Hitler koji se stigao aklimatizirati, nad političkim uzvanicima uvijek imao prednost.

Zrak na vrhu doista je rijedak i teže se diše, u što sam se i osobno uvjerio. Stoga sam sjeo na stijenu i uz flašu vode 20-tak minuta odmarao promatrajući okoliš. Promatrao sam mnoštvo fotografa opremljenih teleskopskim lećama 😀 , suosjećam s njima… Šteta što je oblačno…

U njemačkoj i austrijskoj javnosti svojevremeno je nastala velika polemika, jedni su pitali, trebaju li turisti uživati na mjestu koje ima tako strašnu i okrutnu povijest i koje je bilo srce nacističkog terora.


Drugi su pak smatrali da kraj treba ekonomski i turistički oživjeti.
To je vjerojatno razlog što sve do samog Orlova gnijezda nema nijedne oznake ni putokaza, a ni spomena da je na tome mjestu bio jedan od centara Hitlerove moći.

Zen mode

Puno je posjetitelja koji šetaju ili uživaju u ponudi jela i pića iz restorana, po iznenađujuće povoljnim cijenama. Pošto nisam baš imao puno posla slikajući, odlučio sam upaliti zen mode i jednostavno se spojiti sa planinom…

Orlovo gnijezdo

Kamin - Poklon Mussolinija

Središnju prostoriju kuće na brdu, današnji restoran, krasi autentični mramorni kamin koji je poklon Hitleru od diktatora Mussolinija.

Kamin orlovo gnijezdo mussolini

Izložba

Sa vanjske strane na zidu kuće, uz zanimljive podatke i informacije, postavljene su slike izložbe o Orlovom Gnijezdu..

Orlovo gnijezdo izložba

Königssee

Prije odlaska radim još jednu kratku šetnju i kroz oblake gledam svoju slijedeću destinaciju – Kraljevsko jezero-
Königssee.

Pozdrav uz galeriju slika!

Galerija fotografija - Orlovo gnijezdo

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti