Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
12. Vrelo Bosne, Bosna i Hercegovina

Vrelo Bosne, Bosna i Hercegovina

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Nakon obilaska Jajca nastavili smo put prema Sarajevu.

Prije dolaska u samo Sarajevo, posjetiti ćemo Vrelo Bosne, poznato izletište u blizini Sarajeva.

Izletište Sarajlija

Spomenik prirode Vrelo Bosne, koji se prostire na površini od 603 hektara, nalazi se u podnožju planine Igman. S obzirom da je udaljeno svega 15km od grada, oduvjek je bilo i ostalo omiljeno izletište svim Sarajlijama.

Vrelo Bosne

Sam izvor i okolicu krasi više malih otočića povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka, staze za šetanje, te naravno prekrasna bistra voda po kojoj plivaju patke i labudovi.

Sve je okruženo bogatom vegetacijom koja pridonosi osjećaju mira.

Kada se umorite od šetnje, možete sjesti na osvježavajuće piće ili na poznatu bosansku kahfu.

Iako je ovo izletište kao stvoreno za opuštanje uz kavu, strpljiv sam i čekam da probam onu na Barščašiji! 

Prepoznatljiv simbol Ilidže i Vrela Bosne su i čuveni fijakeri, koji već više od 100 godina prevoze goste Velikom alejom od Ilidže do Vrela Bosne. I danas živi sjećanje na to da je prvi fijaker došao s prestolonasljednikom Franjom Ferdinandom 1895. godine.

izvor: sarajevo-tourism.com

Svježa pastrmka

Mala Bosna, vodotok u koji se ulijeva šest izvora, stanište je autohtone vrste potočne pastrmke, pa je tako u restoranu koji se nalazi u parku, specijalitet svježe ulovljena riječna pastrmka.

Na Vrelu Bosne zadržali smo se dva sata, dovoljno za opuštanje i prikupljanje snage prije ulaska u Sarajevo. Ako ste u blizini izletišta, a lijep je dan, svratite napunit će vas energijom! 

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti