Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
13. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Nakon Jajca i Vrela Bosne, napokon stižemo u Sarajevo!

Volim putovati i ukazala mi se prilika da preko agencije iz Zagreba, autobusom, budem tri dana u Sarajevu za manje od 1000 kn.

U tu cijenu ulazi povratna autobusna karta i dvokrevetna soba sa doručkom, dvije noći.

Nikada nisam bio u Sarajevu i htio sam naučiti više o povijesti i kulturi susjedne nam zemlje, kao i probati nadaleko poznate ćevape!

Autobus je najprije stao u Jajcu, gradu-muzeju… 

(pogledaj Razglednicu iz Jajca) …

Nakon razgibavanja i razgledavanja muzeja AVNOJ-a, nastavili smo put prema Sarajevu. 

Prije ulaska u Sarajevo, uzeli smo još jedan odmor od 2 sata na Vrelu Bosne… (pogledadaj Razglednicu Vrelo Bosne)… A tamo umjesto prave bosanske kahfe, biram šetnju prekrasnim krajolikom!

(Kavu isprobavam tek kada stignem na Barščašiju :D)

Topla bazarska atmosfera i miris ćevapčića!

Prvi dojmovi i više nego odlični! Vrijeme nas je poslužilo i bili smo spremni za istraživanje!

Krećemo od glavne atrakcije, povijesnog i kulturnog središta grada Sarajeva – Barščašije.

Baščaršija je izgrađena u 15. stoljeću, kada je Isa Beg Isaković osnovao i cijeli grad. Riječ Baščaršija potječe od riječi “baš”, koja na turskom znači “glavna”, tako da Baščaršija znači “glavna čaršija”.

Sarajevski sebilj

na Barščašiji, u samom središtu zbivanja je i stara česma, koja je ovdje već dugo i pamti putnike kojima je oduvijek bila obavezno stajalište na putu.

Putnici bi se u povratku prolazili istim putem kako bi se opskrbili vodom, pa je tako i nastala legenda koja kaže da će onaj koji se napije vode iz stare česme sigurno još jednom posijetiti Sarajevo!

Pijem vodu i nastavljam dalje! 😉

Sarajevo i Ćevapi

Na Barščašiji se nalazi puno suvenirnica i pečenjara. Bio bi grijeh otići u Sarajevo i ne probati ćevape, specijalitet bosanske kuhinje na koju je veliki utjecaj ostavila vladavina otomanske imperije od skoro 500 godina!

Standard – 10 ćevapa u pola somuna! + jogurt naravno.
Sa radija ulicom odzvanja Dubioza Kolektiv
= najbolji ćevapi koje sam jeo u životu – ikad. 😋

Jeste li znali da je uz prave ćevape luk sitno nasjeckan i ispran vodom, kako bi se izbjegao zadah kod odlaska u džamiju?

Begova džamija

A kad smo već kod džamije, na Barščašiji se nalazi Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija koja je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu.

Izgrađena je 1530.

Dok prolazim kraj nje, pjevušim onu pjesmu od Crvene Jabuke – Sa tvojih usana.

🎵🎵🎵🎵🎵

“Kad sat zazvoni na kuli
Kraj Begove džamije
Ja siću, siću do Bašče
Šatro šljive da poberem
Ti uzmi ibrik, srebrn ibrik
Ko fol vode da doneseš

I tada priznat ću ti sve
Šapnut riječi te, volim te
I tada priznat ću ti sve
Šapnut riječi te, volim te”

🎵🎵🎵🎵🎵

E da! Još da se pohvalim da sam popio kahvu na Barščašiji i onda možemo dalje…. Idemo prema Miljacki, obećajem više neću pjevati. 😶

Gavrilo Princip

Dolazim na mjesto gdje je Gavrilo Princip izvšsio atentat na Franju Ferdinanda i tako je dao povod za 1.svjetski rat. Dojmljivo.

Zadnja fotografija Franje Ferdinanda, 5 minuta prije atentata (za one koji vole povijest)

Večernja šetnja

Dan se bliži kraju…
Večernja šetnja uz Miljacku i po Barščašiji… Volim šetati navečer kada se svijetla popale – ulice dobivaju posebnu toplinu…
Pijem vodu na Barščašiji po drugi put… Legenda je istinita…

Miljacka

Paljanska Miljacka izvire nekoliko kilometera istočno od Sarajeva u mjestu Pale. S Pala Miljacka teče istočno kroz Sarajevo prema rijeci Bosni u koju se ulijeva. Na Miljacki se nalazi više desetina mostova od kojih je najpoznatiji Latinska ćuprija, pokraj njega je Gavrilo Princip 1914. godine izvršio spomenuti atentat na Franju Ferdinanda. 

Inat kuća

Za kraj dana ostala je još jedna legenda… Kad je određena lokacija gradnje Gradska vijećnica u Sarajevu, na desnoj obali Miljacke, Austro-Ugarska vlast je zaključila da je zbog gradnje potrebno srušiti dva restorana i jednu kuću.

Vlasnik te kuće bio je stari Benderija, starosjeditelj Sarajeva. On nije dozvolio da se njegova kuća ruši iz bilo kojeg razloga. Stoga je, nakon dugih pregovora, zatražio da mu isplate u dukatima i da prenesu njegovu kuću na drugu stranu obale, opeku po opeku. Oni su to učinili i od tad se zove Inat kuća.

Mnogi kažu da je to dokaz bosanske tvrdoglavosti.

Inat kuća je 1997. godine pretvorena u restoran u kojem poslužuju tradicionalna bosanska jela.

Ispred kuće stoji natpis:

„Bila sam na onoj strani, ali pređoh vamo iz inata.”

Tunel spasa

Nakon prijeko potrebnog odmora, sutradan smo u potrazi za suvenirima, ponovno obišli Barščašiju i širi centar grada.

Od svih zanimljivih stvari izdvojio bih još samo “tunel spasa” – sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine.

Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje je držala ARBIH (Dobrinju i Butmir), pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”. Tunel je dug približno 720 m, a visok oko 1,5 m, dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m.

Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer su kroz tunel u Sarajevo stizali hrana, oružje, i druge potrepštine. 1994. godine tunelom su postavljene male šine po kojima su išla mala kolica.

Doviđenja Sarajevo!

Prije odlaska iz Sarajeva penjem se na tvrđavu Bijela tabija sa koje se vidi panorama cijeloga grada.

Za kraj kao i uvijek, par suvenira koje sam donio sa puta… Uživajte u slikama. 👀

Podjeli ovu razglednicu onome tko te vodi u Sarajevo!

Galerija fotografija - Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti