Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
11. Jajce, Bosna i Hercegovina – Grad-muzej

Jajce, Bosna i Hercegovina – Grad-muzej

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Putopisna Triologija iz BiH

Preko agencije iz Zagreba, uputio sam se autobusom do Sarajeva. Putovanje preko grada Jajca i Vrela Bosne sa dva noćenja u Sarajevu za manje od 1000 kn.

Idealna prilika za malenu putopisnu triologiju!

Jajce

Jajce je grad koji je sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa. U blizini grada su Veliko i Malo Plivsko jezero između kojih su, izgrađene vodenice, koje se u Jajcu nazivaju Mlinčićima.

Zaštitni znak grada - Plivski Vodopad

Zaštitni znak grada, je veličanstveni – 17 metara visok vodopad (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas).

Plivski vodopad se nalazi u samom središtu grada i jedan je od dvanaest najljepših na svijetu.

Činjenica da se vodopad se nalazi u samom centru grada, čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu.

Jajce - Grad-muzej

Jajce je poznato kao grad-muzej i izuzetno je zanimljivo povjesničarima zbog muzeja AVNOJ-a, koji se nalazi u gradu, a u kojem je stvorena SFRJ…

AVNOJ

U zgradi muzeja se 29. i 30. novembra 1943. godine održalo drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kojem su predstavnici BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, odrekavši se dijela suvereniteta, stvorili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.

Muzejska postavka

Muzejska postavka, pored originalne Titove fotelje, originalnih dviju fotelja i stolica sa Drugog zasjedanja AVNOJ-a, sadrži i portrete slikara Đorđa Andrejevića Kuna, djela slikara Božidara Jakca, kao i specijaliziranu biblioteku.

Idealno mjesto za sve ljubitelje povijesti.

Jajce - Tvrđava

Iznad grada se uzdiže tvrđava na nadzemnoj visini od 470 metara koja nadgleda obližnje slapove Plive. U početku je Jajce bilo trgovački i obrtnički grad a nadiranjem Osmanlija, postaje sjedište Bosanskog kraljevstva.

Nastavak slijedi

 Grad je malen ali se zaista ima što vidjeti. Nažalost nisam imao vremena za sve detaljnije pregledati jer je autobus nakon pauze žurio za Sarajevo.

Pogledajte bogatu turističku ponudu grada na službenim stranicama!

Prije Sarajeva još stajemo na vrelu Bosne!

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti