Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
9. Dubrovnik, biser Jadrana – Hrvatska

Dubrovnik, biser Jadrana – Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 0  puta

Prošle godine odlučio sam automobilom otići na par dana u Dubrovnik. Bilo je proljeće i još nije bilo gužve na autocestama.

Zagreb-Dubrovnik autocestom je udaljen 598 km, vožnja sa nekoliko kraćih stajanja trajala je oko 8h, a potrošili smo oko 60 l benzina.

Dobrodošli u Dubrovnik!

Ako u Dubrovnik dolazite autocestom, prva stvar koja će vas oduševiti nakon duuuge vožnje je siguran znak da ste napokon stigli, a to je most Dr. Franje Tuđmana. Most koji povezuje dvije obale zaljeva Rijeke dubrovačke.

 

Poslovno sam nekoliko puta išao i avionom iz Zagreba. Vožnja traje samo 45 minuta, ali i to se otegne ako uzmete u obzir da se za let morate pojaviti i prijaviti sat vremena prije… Nisam se žalio, jer mi je karta bila besplatna 😀

Samu autocestu treba platiti od Zagreba do izlaska kod Vrgorca blizu Ploča u iznosu od 220 kn i zatim se dalje Jadranskom magistralom dolazi do Dubrovnika. Prolazi se i kroz granični prelaz Neum (BiH), barem dok se ne izgradi Pelješki most.

Ćevapi u Neumu

 

U Neumu smo malo zastali i pojeli zaista dobre čevape na neumskoj obali prije samog ulaza u Dubrovnik, koji je od tamo udaljen 65 km.

Na kratko smo ubacili noge u more, umili se, i uvjerili da je more u Neumu slano. Je, je… !

Ćevapi u Sarajevu

Bolje ćevape sam probao samo na Baršćašiji u Sarajevu 😀

 

Stari grad

Nakon prelaska mosta, stižemo u Dubrovnik, jedan od najljepših gradova Mediterana, najsjajniji biser Jadrana! Također i jedno od važnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske.

Bez puno razmišljanja krečemo prema parkiralištu na Pilama, koje je odmah nasuprot ulaza u stari grad. Ovo jenajprometniji dio Dubrovnika jer odavde kreće većina lokalnih autobusa prema svim ostalim dijelovima Grada. Na Pilama se također nalazi i taxi stajalište.

Ostavljamo auto na parkingu i odlazimo na Stradun.

(Parking=10kn/1h)

Stradun

Stradun je najljepša, najpoznatija i najšira dubrovačka ulica.

Dug svega 300 m, a u većinu poprečnih ulica vode Vas stepenice. Na Stradunu se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti kao što su velika Onofrijeva fontana, franjevački samostan, Palača Sponza i Orlandov stup…

Također se većina događanja u Dubrovniku, odvija na Stradunu- Festa svetog Vlaha, otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara i doček Nove godine.

Stradunom uglavnom dominiraju suvenirnice, a u ulicama do Straduna, ugostiteljski objekti.

Dubrovnik je razvikan kao skup grad, međutim ako ga dobro poznajete, pa kavu pijete u nekoj ulici do Straduna, cjena kave je i ispod 10kn…

Ali ipak, niste svaki dan na Stradunu 😀

Nakon obilaska stare jezgre grada, koja je cijela u pješačkoj zoni, vrijeme je za odlazak na dubrovačke zidine! (ponesite vode)

Dubrovačke gradske zidine

Dubrovačke gradske zidine su sklop utvrda koje okružuju stari dio grada Dubrovnika. Zidine Dubrovnika obiđe svaki turista. Za njihov obilazak potrebno vam je oko 2 sata, a za to morate izdvojiti i 150 kuna.

Šetajući zidinama, doslovno možete okružiti staru gradsku jezgru. Sa zidina se naravno pruža i odličan pogled na panoramu grada, tako da su zidine br.1 od stvari koje morate obići i vidjeti.

Ulaznica je malo skupa, ali isplati se.

Čuvajte se gužve, nekada su tamo tako velike gužve da svi ne mogu uči na zidine. Moja preporuka je da za obilazak zidina planiraate jutarnje sate te da si ponesete vodu ili sok za piće. Na zidinama ima samo jedan mali štand na kojem možete kupiti nešto za popiti, cijene bolje da ne znate 😀

Brdo Srđ

Nakon potrošenih 300kn na ulaznice za zidine i bogatstva na autoput i smještaj, Srđ je bio upitan. 😀

Brdo Srđ je bilo prirodni zaklon grada Dubrovnika od bure, ali i najezdi raznih osvajača koji su kroz povijest u više navrata pokušavali osvojiti tadašnju Dubrovačku republiku.

Vidimo žičaru koja vozi na Srđ i daje prekrasan pogled na grad.

Pogled sa brda, u dva pravca je 140 kn. 😀

Vidimo i otok Lokrum, otok preko puta Dubrovnika, na koji ćemo sada otići.

Lokrum

Brod za otok Lokrum polazi iz Gradske luke svakih pola sata u sezoni,

cijena povratne karte je 120 kn.

Otok Lokrum poznat je i po prekrasnoj prirodi, pa i po svojim pticama paunovima koji će vas hipnotizirati svojom umiljatosti i šepurenjem.

Prekrasni parkovi sa klupama, hlad, more i sladoled!

Možete se i okupati, ali ne smijete ostati na otoku kad ode zadnji brod…

Otok Lokrum, službena stranica

Nazad na Stradun u lov na suvenire…. Klasik – nešto za regal, nešto za zid… 😀
Vidimo se !

Galerija fotografija - Dubrovnik, biser Jadrana – Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti