Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Garic grad, Podgaric

Podgarić – Garić grad, Hrvatska

Podgarić - Lov i ribolov

Podgarić je malo mjesto u podnožju Moslavačke gore, u njemu živi 60-tak stanovnika a nalazi se u Bjelovarskoj županiji. Zbog svojih šuma koje su jako bogate životom zanimljivo je turističko odredište. U području se nalazi puno izvora i potoka, a kroz šumu prolaze brojne planinarske i biciklističke staze. Od krupnijh divljih životinja u šumi prevladavaju jeleni i divlje svinje. Godine 2017. Hrvatski lovački savez kupio je vilu Garić te je dobio koncesiju nad lovnim područjem. Radi se o izuzetno kvalitetnom lovištu pa je Hrvatski lovački savez odlučio da se u Podgariću napravi jedno ekskluzivno lovište gdje bi se zaista moglo prezentirati kompletno vrhunsko Hrvatsko lovstvo.

Garić grad

Garić grad je, uz Medvedgrad, jedna od najstarijih srednjovjekovnih utvrda u sjevernoj Hrvatskoj. Dao ga je sagraditi ban Stjepan Šubić 1256. godine. Godine 1544. je napušten nakon što je nastradao za provale Osmanlija. Danas su od Garić grada sačuvane samo ruševine, a kako bi se zaštitio od propadanja te prezentirao izletnicima i turistima, u procesu je obnavljanja. Cilj je ne samo zaštititi od propadanja, nego i omogućiti izletnicima i turistima obilazak te zanimljive povijesne utvrde.

Vila Garić

Vila Garić, ispred koje je veliko umjetno jezero prenočište je i restoran. Poznati specijalitet kuhinje su teleći medaljoni u umaku od vrganja. U sklopu objekta je aperitiv bar i ljetna terasa a postoji i mogućnost poslovnih ručkova, svadbi i raznih svečanosti. Sa terase se ima direktni pogled na jezero i dječje i nogometno igralište. U sklopu izletišta u ponudi je i ribolov subotom i nedeljom te vožnja kanuima po jezeru.

Spomenik

Povijesti ovog kraja svjedoči i spomenik koji je podignut žrtvama drugoga svjetskoga rata autora Dušana Džamonje kojega je 1967 godine otvorio Tito. U zadnje vrijeme spomenik nije naročito popularan. Razgovori o nasljeđu socijalizma i bivše države kod nas često završavaju u raspravama koje vode u daljnje podjele i koje nemaju nikakvoga smisla. Ukoliko se međutim uputite u tom pravcu uživati će te u prekrasnom i umirujućem pogledu na samo jezero i na Vilu Garić.

Galerija fotografija - Podgarić – Garić grad, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti