Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Rodna Kuća Ante Starčevića

Gospić, Hrvatska – Ante Starčević

Spomen-dom dr. Ante Starčević

Odvede li vas jednom put, kao što je i mene – do grada Gospića, svakako svratite do njegova dva najpoznatija stanovnika – Nikole Tesle i Ante Starčevića.

Kuća Oca domovine je nepravedno zapostavljena. Nalazi se u Velikom Žitniku, blizu kanjona rijeke Like, na samom kraju sela.

Sin hrvatske Like

Kuća nije ništa posebno različita od ostalih kuća u okolici, ali ovo je ipak povijesno mjesto. Da bi vidjeli rodnu kuću dr. Ante Starčevića, morate proći uskom asfaltiranom stazom do kraja sela, a ukoliko želite ući u samu kuću morate potražiti susjedu – suseljanku koja drži ključeve kuće i na upit otvara vrata. (Barem je tako bilo dok sam ja bio tamo) U dvorištu kuće nalazi se i poprsje dr. Ante Starčevića. U spomenutoj kući, danas Spomen domu, Ante Starcevic se rodio 23. svibnja 1823., a školu je polazio u Klancu i Smiljanu, sve do preseljenja u Zagreb. Koliko god se visoko vinuo u politički život tadašnje Hrvatske, nikad nije zaboravio svoje korijene i uvijek je podsjećao ljude da se naviknu na njegov govor, ponašanje i uvjerenja, jer je on prije svega sin hrvatske Like.

“Ja ne razumijem – veli Starčević – što hoće kazati oni koji vele da domovina Hrvatska… koja je pet stoljeća prkosila istoku i zapadu, ne može o sebi neodvisna stajati… Ja… samo velim da naša domovina kako nekad bijaše, tako i danas može biti samostalna: ja htjedoh dokazati da mi, ako smo muževi slobode i napretka, moramo nastojati da našem narodu izbijemo iz glave onu vjeru… kao da smo mi tako slabi da ne možemo drugačije nego kao bilo čiji robovi živjeti”.

O Starčeviću i Kvaterniku

Ante Starčević  ( 1823- 1896 )  je bio je hrvatski političar, publicist i književnik, rođen u Gospiću.. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama i drugo. U Hrvatskom saboru bio je najgorljiviji zagovornik Hrvatske neovisnosti. Protivio se bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom, gradeći tako temelje za osnivanje Stranke prava. Istu je i osnovao 1861. godine s Eugenom Kvaternikom.

Starčević u jednom govoru reče – tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mori čuditi ako ga i drugi takovim cene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke -i  što menja gospodare.

U Austrougarskoj je vidio neprijatelja hrvatskoga naroda. Bio je veliki protivnik klera -iako je i sam zamalo postao svećenik, odustaje od toga i postaje doktor filozofije. Kleru je pripisivao veliku krivicu za zaostalost masa i službu tuđincima. Vjerovao je u sposobnost hrvatskoga naroda u upravljanju samim sobom. Vjerovao je i da suverenitet proizlazi iz nacije – naroda, a nikako ne iz vladarske veličine postavljene tobože milošću i voljom božjom.

O Zrinskom i Frankopanu

Svojim govorom u Hrvatskome Saboru od 26. lipnja 1861. godine dr. Ante Starčević prvi započinje i snažnu i odlučnu rehabilitaciju Petra Zrinskoga i Krste Frankopana te daje poticaj kultu njihove uspomene u narodu. Kada su iz Bečkog dvora dolazile poruke da se smanji samostalnost Hrvatske, Zrinski su bili ti koji su objedinili hrvatske seljake i plemiće te podignuli ustanak za slobodu. Zrinski i Frankopani su dali živote za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine i njih se obilježava  uz geslo –

Navik on živi ki zgine pošteno.

Utemitelj moderne Hrvatske državotvorne misli i otac domovine

Ante Starčević je utemitelj moderne Hrvatske državotvorne misli i žestok borac za Hrvatsku neovisnost čemu je nesebično posvetio život te je zato i prozvan Ocem Domovine. Poznate su njegove riječi, makar Hrvatska bila samo uru dugačka i uru široka, makar bilo samo pet Hrvata – neka ih pet bude slobodno i sretno.

info:

Nakon preuređenja prostora, u studenom 2014. godine, Spomen˗dom je postao multimedijski centar dostupan svim štovateljima Starčevićevih misli i djela. Vidi više –  Državni Arhiv u Gospiću

[adinserter block="3"]

Galerija fotografija rodne kuće dr. Ante Starčevića

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti