Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
nikola tesla gospić

Gospić, Hrvatska – Nikola Tesla

Muzej Nikole Tesle u Gospiću

U Smiljanu, nedaleko od centra grada Gospića, kao posebna jedinica pod upravom Muzeja Like Gospić, nalazi se Memorijalni centar „Nikola Tesla“. Memorijalni centar otvoren je 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle.

Ovdje, osim njegove rodne kuće, možete vidjeti zanimljivu instalaciju nekih njegovih izuma i životnih dijela, kao i zanimljivu prezentaciju njegovog života kroz njegove zapisane misli.

 

Spomen-dom dr. Ante Starčević

Posjetio sam ga prije desetak godina, pa sam kopajući po arhivi fotografija odlućio da ih objavim skupa sa Spomen-domom dr.Ante Starčevića, koji se također nalazi u Gospiću.

Ukratko o Tesli

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u velebitskom selu nedaleko od Gospića- Smiljanu. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina domaćica. Već kao dječak Tesla je volio igračke tehničkog sadržaja. Njegovoj znatiželji nije bilo kraja, pa je tako jednom da isproba padobran, skočio s otvorenim kišobranom sa krova kuće. Naravno kišobran se potrgao, a Nikola tjednima oporavljao od zadobivenih ozljeda. Uz njegovu rodnu kuću teče potok, uz koji je Tesla često sjedio i razmišljao, pa tako i dobio neke ideje za svoje izume. Imao je Tesla iako genijalan i mnogo mana, kartanje je bilo za njega užitak nad užicima. Jednog popodneva kada je izgubio sav svoj novac i kada je i dalje žudio za kockom majka mu je dala svežanj novčanica i rekla:  Idi i zabavi se. Što brze izgubiš sve sto imamo, to bolje. 

U kasnijim godinama strahovito je puno pušio, sto je prijetilo zdravlju. Volio je drustvo lijepih i umnih žena, dopisivao se sa njima, bio galantan kao srednjovjekovni  vitez, primao je i slao fotografije s posvetama i poklanjao raskošne bukete orhideja.

Tesla i Edison

Tesla 1884. godine odlazi u SAD gdje se zapošljava u tvornici Edison Machine Works. Tesla je bio veliki zagovornik izmjenične struje, dok je Edison zagovarao istosmjernu struju. Taj period u povijesti poznat je kao „Rat struja“. Tesla je  bio inovativan, motiviran, i mnogobrojna otkrića, izumi i konstrukcije su se nizale. Zahvaljujući višefaznom sustavu izgrađena je i  hidroelektrana na Niagari u SAD-u. Uvidjevši važnost izmjenične struje možemo reći da je Tesla pridonio znanosti o elektricitetu kao nijedan čovjek prije njega.

Teslina golubica

U jednom privatnome pismu Tesla piše, hranio sam golubove, na tisuće njih, već godinama. Tisuće njih, jer tko bi ih sve zapamtio. Međutim, bio je jedan čisto bijel. Ženka. Mogao sam je prepoznati bilo gdje, i ona je mene mogla pronaći na svakom mjestu. Trebao sam samo pomisliti na nju i ona bi doletjela. Ja sam nju razumio i ona je razumjela mene. Volio sam tog goluba. Kada je taj golub umro nestalo je svijetla iz mog života i znao sam da ću i ja umrijeti. I bi tako. Nesklon bogatom životu umro je nažalost potpuno sam 1943 godine u hotelu u New Yorku.

Najvažniji izumi Nikole Tesle

 • izmjenična struja
 • generatori izmjenične struje
 • višefazni sustav struja
 • okretno magnetsko polje
 • indukcijski motor
 • raspodjela i prijenos električne energije
 • Teslin transformator
 • prijenos sile na daljinu
 • Teslina zavojnica
 • dvostruka zavojnica
 • Teslin oscilator
 • struja visoke frekvencije i visokog napona
 • sustav svjetljećeg luka
 • Teslina turbina

Tesla u Zagrebu

Nikola Tesla je u svibnju 1892. godine posjetio Zagreb i upoznao gradske čelnike s izmjeničnom strujom te razlozima zašto bi Zagreb trebao uvesti električnu rasvjetu. – Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu i savjetom i činom – izjavio je Nikola Tesla u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici gdje je boravio na poziv gradskog načelnika dr. Milana Amruša.

Imam i jedan video snimak iz memorijalnog centra, malo je lošija kvaliteta jer je dosta star…

Za kraj kao i uvijek, galerija fotografija…

Galerija fotografija - Gospić, Hrvatska – Nikola Tesla

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti