Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Alojzije Stepinac

Spomenik Alojzija Stepinca, Sisak – Hrvatska

Spomenik Alojzija Stepinca

Povodom 120 godišnjice rođenja Alozija Stepinca, Biskupija u Sisku je podigla spomenik Hrvatskom kardinalu. Podignuti spomenik Alojzija Stepinca oplemenjuje prostor ispred crkve i biskupije u Sisku. Djelo je akademskog kipara Tomislava Kršnjavija, a prikazuje kardinala Stepinca kako u društvu dvoje djece drži križ.Uz prisustvo velikog broja vjernika spomenik je otvorio Sisački biskup Vlado Košić.

Stepinac je rođen pokraj Krašića 1898. i umro je u Krašiću 1960. god; a bio je Zagrebački nadbiskup od 1937. godine.

Politički i vjerski odnosi

Politički i vjerski odnosi u Kraljevini Jugoslaviji bili su loši naročito nakon ubojstva Stjepana Radića prvaka Hrvatske seljačke stranke i nakon atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića. Sama kraljevina Jugoslavija se pak raspala u aprilskom ratu 1941. dok je 10. travnja 1941. stvorena Hrvatska država.

Nezavisna država Hrvatska

Ubrzo se pokazalo da Hrvatske vlasti nisu potpuni gospodari u vlastitoj državi. Često su se kršila osnovna ljudska prava na vjerskom, političkom i rasnom području. Stepinac je propovijedao, slao opomene i prosvjede, osobno je posredovao u mnogim slučajevima kako bi stao na put nepravdama ali nije mogao bitnije utjecati na ratne prilike.

Stepinac osuđen

Nakon završetka drugoga svjetskoga rata osuđen je 1946. godine od strane komunističkih vlasti na 16 godina . Umro je u mučeništvu u Krašiću 1960 godine. U zatočeništvu 1953  papa Pio XII imenuje ga kardinalom, na što su vlasti odmah prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom.

Stepinac blaženik

Njegovo tijelo danas leži u zagrebačkoj katedrali a papa Ivan Pavao II proglasio ga je blaženim 1998 godine. Očekuje se njegovo proglašenje svetim. Kao što je poznato prijepori oko uloge kardinala Stepinca traju desetljećima. Katolička crkva inzistira da je to teološko pitanje dok srpska strana smatra da je kanonizacija političko pitanje.

Manje poznato

Manje je poznato da se Kardinal Alojzije Stepinac zaručio ali je vjera bila jača. Kći seoskog učitelja, Marija Horvat, bila je njegov izbor za ženidbu. Pregovori su bili uspješni i uskoro su organizirali službenu ceremoniju zaruka. Netko je tada dobacio da bi se zaručnici mogli poljubiti, a Stepinac se zgrozio rekavši da će biti poljubaca tek kad budu u braku. Marija je tada shvatila da on nije zaljubljen u nju i napisala mu je poruku: ‘Dragi Lojzek, ti nisi za brak, ti si za svećenika’.

Zatim, u prvome svjetskom ratu proglasili su ga mrtvim nakon bombardiranja pa mu je obitelj organizirala misu ali Stepinac je bio živ i u zarobljeništvu.

Također mladi je Stepinac znao voziti kola istodobno rukama prebirući krunicu. Vjerovao je kako ne bi bio dobar svećenik te je svojedobno odustao je od bogoslovije i upisao studij agronomije. No uz njega je ostala snažna vjera pa su mnogi mještani svjedočili kako su ga znali vidjeti da tjera konje i istodobno moli.

Teško ga je pogađalo tuđe siromaštvo pa je utemeljio Hrvatski Caritas -1934 god. Okupljao je mlade u katolička društva, promicao pobožnost Mariji, te utemeljio brojne nove župe i crkve.

[adinserter block="3"]

Galerija fotografija - Spomenik Alojzija Stepinca

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti