Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Otok Rab mojerazglednice.com

Rab, otok ljubavi – Hrvatska

Rab - Otok ljubavi

Otok Rab pripada Kvarnerskom prostoru i nalazi se na istočnoj strani Jadranskog mora. Površine je 86 km kvadratnih i ima oko 9.500 stanovnika. Naziv “otok ljubavi” i “sretni otok” Rabu su nadjenuli Rimljani zahvaljujući njegovim brojnim pješčanim plažama (njih čak 30), te mnogim malim slikovitim uvalama. Ljepotu otoka prepoznali su i turisti iz cijeloga svijeta i to već prije gotovo 125 godina. Jedna narodna izreka međutim kaže da je Bog stvorio otok Rab samo za sebe, a da je vrag na njega poslao ljude. Zanimljivo. 🤔

Rab centar i park Komrčar

Grad Rab kao centar otoka ima oko 8000 stanovnika i sastoji se od više naselja. Stara gradska jezgra Raba sa svoja četiri zvonika koja dominiraju pri pogledu na panoramu grada, uske ulice i trgovi poseban su i zanimljiv prizor.  Park Komrčar koji se svojim zelenilom nastavlja na gradske zidine i jedan je od najljepših parkova na Jadranu, gdje se primorski i crni bor, čempres, jasen, crnika, smreka i zimzeleni grmovi natječu tko će vise zadiviti brojne šetače – Rabljane i njihove brojne goste. Siguran sam da će vam kao i meni, jedinstveni pejzaž otoka Raba i prekrasne duge pješčane plaže, te uvale koje morate sami istražiti, ostati zauvijek u sjećanju.

Plaže na Rabu

Rab je zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj. Ovdje svatko može pronaći svoje idealne plaže – pješčane plaže, nudističke plaže, usamljene uvale, pa čak i plaže za pse. Moja preporuka je da obavezno posjetite prelijepu pješčanu plažu Lopari, gdje sam boravio većinu vremena. Plaža Lopari ima dugu pješčanu obalu, a da bi ušli u more do struka, morate se udaljiti od obale i 100 do 200 metara. Hodanje po plićaku zna biti malo naporno kad idete plivati, ali je idealno za malu djecu i zabavu 😀 . Kupao sam se također i na plažama samoga grada Raba kao i na plažama hotela Eva i hotela Carolina koje imaju zaista prekrasne male uvale sa bistrim plavim morem.

Rab i Nudizam

Rab se također smatra pretečom nudizma na Jadranu a kao službeni početak nudizma na Rabu često se spominje kolovoz 1936. godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Edward VII.  Kralju su tada Rapske vlasti dopustile da se sa budućom suprugom okupa gol u uvali Kandarola. Mogućnost kupanja bez odjeće za mnoge je turiste privlačna, pa odabiru Rab kao destinaciju za provođenje svog godišnjeg odmora. Dok su u starim vremenima nudisti bili rijetki, danas ih ima na tisuće.

Večernje šetnje uz more

Večernje šetnje uz more pa i samim gradom su mi definitivno nešto neizostavno na moru. Nakon zalaska sunca pada temperatura i pali se gradska rasvjeta. Nije vruće za šetnju, a umjetna rasvjeta ulicama daje novo ruho za poziranje na fotografijama. Mirisi mora, parkova i delicija iz obližnjih restorana nekako su intenzivnija nego na dnevnoj vrevi. Nakon duge šetnje slijedi odmor na klupama uz umirujući zvuk valjanja valova, a za one hrabrije opcija je i noćno kupanje na opustjelim plažama. Uz dobro društvo, što još možete poželjeti?

Kako do Raba

Od Zagreba do Raba ima oko 220 km i put je ugodan jer se veći dio puta možete voziti autoputem. Od Zagreba do Mišnjaka via Senj vam treba oko 3,5 sata. Zatim uzimate trajekt koji vozi 12 minuta, cijena karte za osobe je 17 kn a za automobil 98 kuna.

Rab povezuju dvije trajektne linije. Trajektna linija STINICA (kopno) – Mišnjak (Rab), te druga linija koja povezuje otok Rab s otokom Krkom – Valbiska (Otok Krk) – Lopar (Rab).

Rab ima vrhunske hotele, ali ako vam je privatni smještaj draži možete ga pronaći svugdje – pogledajte oglase na njuškalo.hr ili booking.com – Rab je višestruki dobitnik priznanja za najbolje turističko mjesto na Jadranu pa nemožete pogriješiti, Rab Vam nudi doslovno sve, a vi uzmite ono što vam se sviđa.

U nastavku kao i uvijek – Video album i galerija slika…

Pozdrav! … i obavezno šerajte!

Album fotografija - Rab, otok ljubavi – Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti