Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
49. Pula, Hrvatska arena

Pula, grad vila - Hrvatska 360°

👁️ Ova razglednica pregledana je 530 puta

Na stanici u Puli...

Pula je jedan od onih gradova koji mi na putovanjima postaju obavezna stanica. Grad bogate povijesti ispod savršenog plavog neba u bajkovitoj Istri – zemlji vila. Čim sam donio odluku da posjetim Brijune, znao sam da je i Pula ni kriva ni dužna morala pristati na još jedan susret sa mnom. 

Kako to da nikada nisam bio unutar Arene? – Ta mala i provokativna misao bila je dovoljna da u svojoj glavi postavim jedan placemark u središte Amfiteatra uz napomenu “želim vidjeti”… Možda bih i mogao pronaći još par razloga, ali bila bi to čista formalnost.

Lokacija

Pula je grad u Hrvatskoj koji leži u jugozapadnom području Istarskog poluotoku u dobro zaštićenom zaljevu. Poznata je kao i ostatak regije po svojoj blagoj klimi, mirnome moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma. Pula je administrativni centar Istre još od rimskoga  doba.

Povijest

Najranija povijest Pule poćinje u 5 stoljeću prije Krista. Grad su osnovali ilirsko pleme Histri, najstarije stanovništvo u Istri. U pvom stoljeću prije Krista podignuta je naseobina Colonia Pola. Nakon pada zapadnoga Rimskog carstva gradom su vladali Bizantinci, Mlečani i Franci. Propašću Venecije Istra i Pula došle su pod austrijsku krunu. Od 1815. godine do kraja Prvog svjetskog rata Pula je bila dio austrijskog Primorja. Kad je otvorena glavna baza austrijske ratne mornarice, započeo je razvoj grada i cijele južne Istre. Povezana je željezničkom prugom koja je gradu i obližnjim Brijunima donijela početke turizma. Dvadeseto je stoljeće u Puli bilo stoljeće višestrukih promjena vlasti, s odlascima i dolascima dijelova stanovništva. Nakon propasti Austrougarskog Carstva 1918., Pula i čitava Istra predani su Italiji prema mirovnome sporazumu. Međutim 1945  grad su oslobodili partizani.Došlo je do velike krize sa Italijom. “Život damo — Trst ne damo!” “Zona A, Zona B — biće naše obadve!”

Postignut je na kraju državni sporazum sa Italijom. U domovinskom ratu utemeljena je pak Ratna luka Pula.

Uz ljetovanje i odmor na Jadranskom moru, Pula svoje turiste privlači bogatom povijesnom ostavštinom, znamenitostima koje se mogu vidjeti na svakom koraku i koje svjedoče o nekom drugom vremenu.

Zlatna Vrata

Laganom šetnjom uputio sam se prema centru grada kako bih još jednom svjedočio Slavoluku Sergijevaca, antičkom spomeniku koji prkosi vremenu koje je prošlo.

Još uvijek je tu, kao i nekada dok se naslanjao uz pozlaćena gradska vrata po kojima ga i danas Puljani nazivaju.

Kao u usporenom filmu prolazim kroz stari kameni luk osjećajući se poput pripadnika rimske legije koji se upravo vratio iz pobjedonosne bitke…

Pogledom tražim mjesto gdje Zlatna vrata dodiruju sunce i slikam još jednu panoramu…

Vrijeme je prekrasno, klizim gradskom vrevom lokalaca i turista dok prolazim ulicom Sergijevaca prema Forumu,  središnjem dijelu antičke, a kasnije i srednjovjekovne Pule.

Pulski forum

Približavajući se forumu sve više sam se osjećao kao putnik kroz vrijeme… Nekada se na svakom rimskom forumu, nalazio hram posvećen Kapitolijskoj trijadi, Jupiteru, Junoni i Menervi, a na pulskom forumu su se uz središnji, nalazila još dva bočna hrama. U potpunosti je očuvan samo Augustov hram – ispred kojeg iz daleka već nazirem Cezara kako sjedi i promatra turiste, nepoznate goste iz budućnosti… Ne nisam poludio, barem ne još… Na iznenađenje i oduševljenje prolaznika, zanimljiv igrokaz odvijao se na glavnom trgu…

Augustov hram

Hram izvorno posvećen boginji Romi i caru Augustu, tipična je hramska konstrukcija, nastala između 2. godine prije Krista i 14. godine nakon Krista. Jednostavni četverokut sastoji se od cijele, zatvorene prostorije i predvorja koji se otvara prema trgu, a omeđuju ga četiri stupa s prednje i po jedan na bočnim stranama. Stupovi su mramorni, a završavaju s korintskim kapitelima. Iznad stupova i zida postavljen je trodijelni arhitrav iznad kojeg je bogato ukrašen friz. Arhitrav s prednje strane, okrenute trgu, nosi natpis: 

” ROMAE ET AVGUSTO CAESARI DIVI FILIO PATRI PATRIAE “

(Romi i Augustu, sinu božanskog Cezara, ocu domovine)

Amfiteatar

Nakon obilaska foruma, zadovoljan i pun pozitivnih utisaka  miješam misli sa zrakama sunca i plovim ulicama do  jednog od najočuvanijih Amfiteatara na svijetu, mjestu gdje su se vodile borbe između gladijatora, a ponekad i između zvijeri. Na sreću ne moram hodati do Venecije gdje su Mlečani u 16. stoljeću htjeli preseliti ovaj kulturni spomenik… 😀

Amfiteatar je na odličnoj lokaciji, ako ne planirate ulaziti, možete ga obići izvana i sa povišenog mjesta odlično vidjeti unutrašnjost.

Za vrijeme gladijatorskih borbi ulaz je bio besplatan, danas ćete morati izdvojiti od 20 do 40 kuna, što je razumna turistička cijena za najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj.

Legenda kaže...

U davno davno doba Istru su nastanjivale vile. Noću bi plesale po livadama i šumskim proplancima, ponekad bi se i ukazale običnim ljudima, ali nikad nikome nisu učinile ništa nažao. Vile iz istarskih legendi mogu čovjeku podariti sreću, a često su i graditeljice.

Pripovijeda se tako da su vile gradile Arenu u Puli. Cijelu su noć nosile kamenje s Učke, slagale ga uokrug i tako je red po red nastajao njihov grad, Divić-grad (staroslavenski naziv za čudo je divić). Ali, kako su vile stvorenja noći, graditi su mogle sve dok se ne začuje prvi pijetao, tada su morale prekinuti posao i pobjeći da ih ljudi ne spaze. 

Njihov je Divić-grad ostao nedovršen i zato je Arena danas bez krova. Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je rasuto ogromno kamenje koje su vile nosile da ga ugrade u Arenu. Prije svitanja pijetlov glas ih je u tome omeo, pa su kamenje morale ispustiti na mjestu na kojem su se zatekle.

Divić grad

Ova legenda vjerojatno je nastala kao posljedica strahopoštovanja koje je amfiteatar izazivao kod svih pridošlica u Istru, pa tako i kod Hrvata koji su je, poput drugih, smatrali za čudo. Tako je Arena dobila i svoj pučki naziv – Divić-grad – jer ‘divić’ znači čudo. Zanimljivo je da su rimski graditelji učinili ono što vilama iz legende nije uspjelo: na četiri tornja bili su postavljeni uređaji za zatezanje velarija, platnenog krova koji je štitio gledatelje od jakog sunca.

Sljedeća postaja

I više nego zadovoljan, pun pozitivnih dojmova, na izlasku iz Amfiteatra prelazim cestu i na malenom štandu uzimam suvenir. Punim ga uspomenama dok odlazim iz Pule prema Fažani…

Fažana

U krajoliku mediteranskog raslinja, vinove loze, maslina i smokava smjestilo se ovo čarobno naselje. Fažana je udaljena svega 5 km od Pule, 12 km od pulske zračne luke te 30 km od romantičnog Rovinja. Kao mjesto duge ribarske tradicije pretočene u bogatu gastronomsku ponudu nudi izbor vrhunskih restorana i konoba smještenih uz samu obalu.

Fažana je česta postaja putnicima koji idu na Brijune jer odavde kreću svi komercijalni pravci prema Brijunima. Dok čekam brod imam vremena za istraživanje i slikanje uz kratku šetnju…

Slike su u galeriji… Vidimo se na Brijunima!

Galerija fotografija

Obavezno poslušajte (onako usput dok listate slike…)
Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti