Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
48. Ban Josip Jelačić – Novi dvori Jelačićevi, Zaprešić

Ban Josip Jelačić - Novi dvori jelačićevi, Zaprešić

👁️ Ova razglednica pregledana je 1024 puta

Imenovanje

Josip Jelačić rođen je 16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu, Novi Sad. Kao ugledni časnik i pristaša hrvatskoga narodnog preporoda imenovan je 23. ožujka 1848. godine dalmatinsko-hrvatsko-slavonskim banom. Svečanost njegova ustoličenja prati i svečanost otvaranja Hrvatskog Sabora 6. Juna 1848, kao prvoga hrvatskog građanskog Sabora koji nije bio staleški sabor već  Sabor na osnovi izbornog reda utemeljenog po načelima građanskog liberalizma.

Dragutin Weingärtner, Hrvatski sabor 1848. god
Dragutin Weingärtner, Hrvatski sabor 1848. god

Vojevanje

Prekinuo je realnu uniju s Ugarskom. Zbog mađarskog ugrožavanja hrvatskoga autonomnog položaja ratuje s Mađarima do poraza mađarske revolucije. Burne godine 1848. ratovao je u interesu Carevine, pobjeđivao mađarske ustanike, borio se za dobrobit hrvatskoga naroda i pravedan položaj Trojedne kraljevine u Austro-Ugarskoj monarhiji. Utemeljitelj je građanskog Sabora i moderne Hrvatske te postaje simbolom hrvatske obrane od tuđinaca i borbe za hrvatsku državu. Kasnije je obitavao u Banskim dvorima a 1854. g postaje i grof.

Ukidanje kmetstva

25. aprila 1848. godine Ban Jelačić proglašava ukidanje kmetstva radi čega postaje jako omiljen, izdaje se Hrvatski forint, a Sabor određuje odnos Kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije prema Ugarskoj, zatim ustrojenje Banskog vijeća – hrvatske vlade, korištenje hrvatskog kao službenog jezika i drugo.

Više o proglasu.

Proglas o ukidanju kmetstva, ban Josip Jelačić

Novi dvori Jelačićevi

Vikend je i prvo proljetno sunce budi prirodu. Nemam mira i tražim neku lokaciju za izlet u blizini Zagreba. Najzanimljivija lokacija koja mi je zapela za oko bili su Novi dvori Jelačićevi u Zaprešiću. Spomeničku i gospodarsku cjelinu Novi dvori, na površini od 20,5 hektara, čine dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj i voćnjak. Idealna lokacija za početak proljetne sezone! 

Vlasnici Novih dvora bili su Zrinski, Čikulini, Sermagei, Festetići i grofovi Erdödy, od kojih ih je 1851. godine kupio hrvatski ban Josip Jelačić. Ban Josip Jelačić dao je dograditi i preurediti i dvorac i cijelo imanje. U vlasništvu obitelji Jelačić Novi su dvori ostali do 1934. godine, kada su ih kćeri Đure Jelačića, Vera i Anka, oporukom i dobrotvornom zakladom ostavile hrvatskom narodu.

Neogotička kapela sv. Josipa

Godine 1855. Jelačić je na livadi pokraj dvorca sagradio neogotičku kapelu sv. Josipa. Kada je iznenada, u rujnu 1855. godine, u Češkoj umrla Jelačićeva devetomjesečna kćerkica Ana, u kapeli je na brzinu izgrađena grobnica u kojoj je sahranjena. U tu su grobnicu kasnije sahranjeni i sam ban Josip Jelačić, 26. svibnja 1859. godine i njegov brat Antun, 1875. godine. Poslije 1945. godine sav je inventar iz kapele nestao, kasnije je bila oskrvnjena i grobnica. U veljači 1991. godine, prije početka obnove kapele, posmrtni su ostaci privremeno preneseni na Mirogoj, a u listopadu 1992. godine položeni su u obnovljenu obiteljsku grobnicu.

Grobnica obitelji Jelačić

Neogotičku obiteljsku grobnicu od bijelog kamena (donijetog s katedrale poslije potresa koji ju je teško oštetio), po projektima H. Bolléa, sagradio kipar I. Franz 1884. godine. Grof Đuro Jelačić dao ju je napraviti u skladu s oporukom svoga brata Josipa.

Trg bana Josipa Jelačića

Trg bana Jelačića, bivši Trg republike, Harmica Na tom trgu su se dočekivali razni povijesno-politički i povijesno-športski događaji. Njime dominira kip bana Josipa Jelačića kipara danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866 godine prvi put postavljen na trg, u čast bana Jelačića, gledao je prema sjeveru, prema Mađarskoj.

Godine 1947 kip je uklonjen a u političkim promjenama 1990 je kip bio vraćen na trg. Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Mandinog zdenca. Po legendi, Zagreb je dobio ime po lijepoj Manduši koja je, zagrabivši vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila. Danas je Trg bana Jelačića glavna gradska šetnica u kojem jedino tramvaj prometuje. Tu se okupljaju, druže i šetaju građani Zagreba, to je centralna špica grada. 

Osim što se na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju središnja društvena događanja, stanovnici se svakodnevno sastaju na za to najpoznatijim mjestima u gradu – “pod satom” i “pod repom“. Svakakova događanja se mogu vidjeti 0-24h na Trgu bana Jelačića, ono što je u Londonu Trafalgar Square to je Zagrebu Trg bana.

Privatno

Jelačića su obožavali vojnici, bio je omiljen u društvu, plesao je savršeno, znao svirati i pjevati. Imao je velikog uspjeha kod žena. Bio je sklon avanturama. Među vojnicima tog vremena bile su raširene spolne bolesti, pa je i mladi Jelačić bio liječen od sifilisa, tako da je rano ostao bez kose. Jelačić je bio jako nesretan i dugo vremena nosio je perike. Bio je sitne građe, možda svega 55 kg,imao je konja bijelca kojega mu je poklonio Mahmud-Bega iz Bihaća neposredno prije ustoličenja za bana 1848. godine. Emira je Jelačić jahao na svom ustoličenju. Kasnije je sad već banu Josipu Jelačiću služio na ratnom pohodu protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. Koristimo i neke lokalne kolačiće koji su vezani za lokalne kampanje a koji će nestati po njihovu završetku. – Polica privatnosti