Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Karlovac Moje razglednice putopis

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 1064 puta

Grad susreta

Karlovac je grad smješten u središnjoj Hrvatskoj na dodiru nizinske i gorske Hrvatske te Pokuplja i Korduna, uokviren je rijekama Kupom, Koranom, Dobrom i Mrežnicom. Poznat je kao grad parkova i kao grad susreta. Udaljen je od Zagreba 56 km a ima oko 60.000 stanovnika. Uz svoje četiri rijeke Karlovac je i grad mostova, u središtu grada ih je sedam. Karlovac je građen i osmišljen po mjeri čovjeka, u zelenim dolinama četiriju rijeka, ispod Starog grada Dubovac, u stoljetnim perivojima i biciklističkim stazama, u tradiciji kulture, športa, obrtništva i trgovine je europska formula za ugodno življenje.

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 12

Događanja

Mnogo je događaja koji u Karlovac privlače ljude iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva – Dani piva Karlovac, Međunarodni etno jazz festival, Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, Međunarodna smotra folklora, Ivanjski krijes, Riječno kino i drugo.

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 12
Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 14
Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 15

Karlovačka Zvijezda

Karlovačka povijesna jezgra koju Karlovčani zovu Zvijezda, okružena je dubokim šančevima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. Središnji Trg Josipa bana Jelačića, tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja.

Stari grad Dubovac

Na prapovijesnom humku povrh Kupe na 185 metara nadmorske visine smještena je gradina Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske.

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 16
Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 17

Peta rijeka (dani piva)

Karlovac je dobro poznat i po svojoj pivovari, a krajem ljeta u njemu obilno teče i peta rijeka, rijeka piva. Dani piva održavaju se od 1984. godine i najveća su pivarska priredba u Hrvatskoj. Tijekom deset dana posjeti ih preko 150 tisuća ljubitelja piva. Najavljuje ih povorka gradskim ulicama predvođena zapregom s pivskim bačvama. Tijekom priredbe živi mali grad zabave uz brojne programe, obrtnički sajam, izbor odličnog piva i omiljene, velike i slasne perece,kao i kotlovina, pečeno meso te brojni drugi gastronomski specijaliteti karakteristični za ovakva događanja. Naravno, posjetitelje očekuje bogat glazbeno-zabavni program i sve to na ŠRC Korana.

CACIB - 4 Rivers Winner

CACIB je izložba pasa, manifestacija međunarodnog karaktera koja okuplja najljepše pse i njihove vlasnike iz cijele Europe i svijeta. Na manifestaciji će ocijene o najljepšim psima donositi suci iz Hrvatske, Europe, ali i svijeta. Održava se dva dana, a sudjeluje oko 1000 pasa. Manifestacija bi u vrijeme  održavanja mogla popuniti sve smještajne kapacitete Grada i tako ga promovirati i s turističkog aspekta. Posebna je zanimljivost da se održava u dane piva, neposredno u susjedstvu na obali rijeke i ŠRC Korana.

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 18
Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 19

Hotel Korana

Već od sredine 19. stoljeća, tijekom ljetnih mjeseci brojni kupači tražili su osvježenje u Korani u Karlovcu. Rijeka je tu ljeti zagrijana na 24°C ili više, a poznata je uzrečica “Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu”. Hotel Korana, nekada najljepši karlovački hotel, sagrađen je davne 1908. godine na obali rijeke Korane u srcu najljepšeg hrvatskog parka – Vrbanićevog perivoja. Poznato lječilište, kupalište, izletište … i omiljeno gradsko okupljalište na samom rubu karlovačke Zvijezde.

Lana Korana

Ali došao je rat a posljedice rata bile su i ruševine hotela Korana. Na mjestu na kojemu je godinama nakon rata stajala ruševina bivšeg hotela Korana sada se nalazi ugostiteljski objekt Lana Korana. U sklopu restorana nalazi se i ograđeno dječje igralište s životinjama u polu-prirodnoj veličini, kao i veliki gipsani francuski buldog koji pozdravlja posjetitelje koji stižu na parkiralište. 

Karlovac, grad na pet rijeka - Hrvatska 20

Foginovo kupalište

Gradska plaža danas više igra ulogu rivijere za okidanje selfija s labudovima i jablanovima pored rijeke no kupališta, jer se kupači uglavnom okupljaju desno od hotela na najpoznatijem i najvećem karlovačkom kupalištu, Foginovom kupalištu. Osim što je užitak zaplivati u vodama karlovačkih rijeka, najveća kupališta ljeti nude i druge izazove aktivnog odmora i zabave. Ponudom se ističe prva registrirana i najbolja riječna plaža u Hrvatskoj, Foginovo kupalište na Korani. Tu se mogu zaigrati vaterpolo, picigin, odbojka na pijesku…  Uz čašu piva ili vina ili pak šalicu kave predahnite u jednom od mnogobrojnih kafića, barova i noćnih klubova. Od ranog proljeća do kasne jeseni gosti uživaju na terasama ugostitelja, posebice onih u sjeni parkovnih stabala i uz mirne obale rijeka.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti