Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
51. - N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska

N. P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 1045 puta

Što su i gdje su Brijuni?

Brijuni, Lokacija

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu. No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Naravno ova priča je legenda i vidi se poveznica sa legendama o vilama u Puli.

Kako do Brijuna?

Kako biste posjetili nacionalni park potrebno je ukrcati se na brod u malome mjestu Fažana. U samome centru nalazi se mol s kojega isplovljava brod a u blizini se mogu kupiti i karte.

Vožnja traje 15-ak minuta, za to vrijeme možete uživati na palubi broda s prekrasnim pogledom na Brijune, Fažanski kanal i jugozapad poluotoka Istre. Nakon pristajanja u luku Veli Brijun dočekat će vas turistički vlakić i vodič uz kojega ćete zaviriti u svijet Brijunskoga otočja.

Brijune bi trebalo turistički više reklamirati u svijetu jer se relativno jeftino- jeftino za bogataše- može ljetovati na Brionima, gdje je nekoć boravio Tito, a što i dan danas pali ruske, indijske i kineske goste dubljeg džepa…

.

How to get to Brijuni islands

Zašto su i kada proglašeni Nacionalnim Parkom?

Nacionalni Park, Hrvatska
Brijunsko otočje s podmorjem proglašeni su Nacionalnim parkom 1999. godine, zbog svoje iznimne vrijednosti. 
 
Brijuni su prekrasna slika prirode koju je kultivirao čovjek za svoj najugodniji boravak u raskoši zelenila, krajoliku uređenom do krajnje pitomosti. Zimi je 6 stupnjeva Celzija prosječno, ljeti 22 stupnja, a more je plitko i izuzetno toplo, od 22 do 25 stupnjeva. Oni su, za Tita, postali svjetski turistički i politički hit, državnici dolaze, žele porazgovarati s Titom ali i čuti njegova  papagaja Kokija koji kriješti – Tito– Tito.!…..i koji jako puno psuje…….
 

Otoci

 
Duž zapadnoistarske obale postoji nekoliko skupina otoka među kojima je najzanimljivija, najveća brijunska skupina od 14 otoka.
 
Dva najveća otoka su Veliki Brijun 7 km2 i Mali Brijun 1,7 km2, a manji su:
Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim

– Da možete birati, na kojem bi se otoku smjestili?
 
 

Novija povijest Brijuna

N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 16

Novije doba povijesti slavnoga otočja, Brijuna, počinje početkom 19. stoljeća. Brijuni su tada pod vlašću Austrijske Carevine. Vizionar Kupelwieser kupuje Brijune u želji da učini nešto za “austrijski jug”. Labinski šumar Alojz Čufar i poznati Nobelovac Robert Koch, neki su od važnih pojedinaca koji su Brijune oblikovali u središte ljepote i raskoši. Rađeno je oslobađanje otočja od malarije, čišćenje travnjaka od otpadnoga kamena iz kamenoloma, krčenje makije, pošumljavanje, izgradnja luke, izgradnja male vile i luksuznih hotela. Međutim 1918 g završetkom 1 svj. rata Istra i Brijuni padaju pod Italiju ali 1945 g otočje oslobađaju partizani. Došlo je do velike napetosti sa zapadom ali konačno tek Osimskim sporazumima 1975 g sa Italijom, najveći dio Istre je pripao Jugoslaviji odnosno poslije domovinskog rata republici Hrvatskoj.

Gosti Brijuna...

Značajniji objekti izgrađeni u Titovo doba bile su tri “Titove dame” – vila Jadranka, Bijela vila i vila Brionka za smještaj stranih državnika.  Brijunski hotel Istra sagrađen je 1910 god i nekoć je na to istarsko rajsko otočje privlačio europsku i svjetsku elitu. U to doba vlasnik otočja sagradio je još tri luksuzna hotela koji su u 2. svjetskom ratu stradali pod bombama međutim na njihovim temeljima izgrađena su novi – hoteli Neptun i Istra, te hotel Carmen u kojemu je odsjedao i hrvatski književnik Krleža. On je na plaži često bio u košulji i nije se kupao – tajna je to koju je otkrila njegova žena Bela, naime bilo ga je sram da se skine radi pretilosti.

Pored hotela Neptun  je i hotel ”Istra” koji danas ima i air-condition. Tu je, u maloj kongresnoj dvorani, održan famozni Četvrti plenum CK SKJ na kojem je smijenjen drug Ranković. Sve je manje-više isto kao 1966 god kad se to zbivalo. 

N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 17
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 18

Turistički obilazak

Dolaskom na otok grupe su dobivale vodiče. Sa grupom sam krenuo prema crkvi sv. Geronima i polaznoj postaji turističkog vlaka za obilazak.

Dan je iznad prosječno vedar. U zraku je miris iglica četinara koje se nalaze na podu u hladovini hrastova. Klima i temperatura su savršene. 

Obilazak može početi.

Sve što smo vidjeli na usputnim stanicama, slijedi u nastavku.

Gotička crkva sv. Germana

Riječ je crkvi iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi dio originalnog mozaika iz rimske rezidencijalne vile u zaljevu Verige kao i kopije brojnih poznatih istarskih fresaka. Moguće je pogledati kopije najreprezentativnijih fresaka kao i kopije 20-ak najznačajnijih kamenih natpisa pisanih glagoljicom. Najznačajniji glagoljički spomenik svakako je Baščanska ploča nastala oko 1100 god na kojem je po prvi puta napisano ime jednoga hrvatskoga kralja – kralja Zvonimira.

N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 19
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 20
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 21
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 22

Panoramski vlak

N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 23

Safari park i njegovi stanovnici

Danas Brijunsko otočje posjećuje preko 150 000 posjetitelja godišnje. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta omogućuje posjetiteljima Brijuna povratak prirodi i zakonitostima koje u njoj vladaju. Osim toga, otočje se može pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom.

Dolaskom turističkoga vlakića otvaraju se vrata Safari parka te ulazimo u drugačiji svijet – spoj flore, faune i djelovanja ljudske ruke. Sa desne strane samoga ulaza u Safari park ponosno se šepure nojeve i paunovi, među kojima se posebno ističu potpuno bijeli albino paunovi.

Na lijevoj strani ulaza u Safari park šeta ljama, vrsta južnoameričke deve.

Tu je i planinska zebra, sveto indijsko govedo, etno park i botanički vrt.

Indijski slon Lanka

Sony je bio najveći indijski slon u Europi! Star 42 godine i težak 5 tona. Na Brijune je došao 1970. godine kao dvogodišnja beba i bio je poklon Titu od Indire Gandhi. Sa svojom družicom Lankom, indijskom slonicom živio je 40-ak godina. Sony je uginuo 2010 i danas je tu još samo slonica Lanka. Lanka je mlađa od Sonya 3 godine, a teška je 4,5 tone. Tijekom svih godina Sonya je vidjelo preko 4 milijuna gostiju Nacionalnog parka Brijuna čime je skupa sa ženkom Lankom stekao status prave zvijezde safari parka.

 

Indijski slon Lanka

Nobelovac na Brijunima

N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 24

Kako bi na otočju bilo moguće lagodno živjeti morao se je pronaći način da se suzbije malarija.Pozvali su dr Roberta Kocha i njegove mjere su pridonijele uspješnom oslobođenju otoka od malarije. Preorano je i kultivirano 124 hektara livada, 68 hektara je uzgojeno mediteranskog hrasta a 18 hektara prekriveno četinarima, dok je 118 hektara pretvoreno u botaničke parkove sa sadnicama iz cijeloga svijeta.

R.Koch je kasnije postao i nobelovac otkrivši  bakteriju tuberkuloze. Na Brijunima se čuva njegov mikroskop a isklesan mu je i spomenik u stijeni.

Kada su na taj način uređeni Brijuni cijela ptičja republika počela se okupljati na tom veličanstvenom otočju uređenom za kraljeve. U ono doba, bilo je to carsko ladanje za dvor i bečku elitu. Oni su ionako dolazili na Kvarner – Opatija je bila austrijska rivijera. Kupelwieser je htio stvoriti nešto još neviđeno u kozmosu luksuza i ugostiti nadvojvode, prinčeve i princeze, elitu i zvijezde ali ga je u tome omeo 1.svj.rat.

Tito i Brijuni

Od 1949. g. Brijuni djeluju i kao rezidencija predsjednika SFRJ Tita. Tada se oporavljao od operacije slijepog crijeva. Liječnik kojega mu je poslao Staljin iznenada je umro, što Kardelj nije nikako znao obrazložiti u Moskvi.

Gospodara Brijuna je njegovala sanitetska časnica, 24-godišnja rasna crnka, drugarica Jovanka, mlađa od njega trideset godina. Tamo je proveo najviše dana u svom životu tako da neki, koji mu nisu skloni, njegov režim zovu Brijunska monarhija. Imao je i svoj otočić Vangu, otočić je trenutno zatvoren za javnost ali se čeka odluka vlade pod kojim uvjetima bi turisti mogli doći na Vangu.

Na Vangi je vrijeme stalo, sve je kao u Titovo vrijeme. Istarsko super-uživalište koje je osnovao bečki industrijalac, namijenjeno za europsku aristokraciju, preuzeo je karizmatični bravar sa svjetskim poslanjem.

Tito je bio veliki filmofil i jednom zapita svoga gosta, generalnog sekretara KP Kine, hoće li pogledati film ,,”Valter brani Sarajevo”. Ne, nebi, jel može James Bond- agent 007, odgovori on. – Sa Zagrebačke televizije hitno su poslali kopiju ”Operacije Thunderball”.

Oko otoka su patrolirali torpedni čamci i uvijek jedna podmornica a zračni kišobran osiguravali su nadzvučni lovci u desetak kilometara udaljenoj Valturi.

Izvor : Denis Kuljiš, novinar

Tito i Brijuni
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 25
N.P. Brijuni - 14 rajskih otoka, Hrvatska 26

Titov Cadillac

Vjerojatno najveći promotor Cadillaca u povijesti bio je legendarni Elvis Presley, američki pjevač često nazivan Kraljem Rock and Rolla koji je svoj prvi ružičasto-bijeli primjerak kupio 1955. godine.

U vrijeme kad je Elvis još samo sanjao o kupnji Cadillaca, u tadašnju Jugoslaviju stigla je kabriolet izvedba modela Eldorado – tamnozelene boje, kojeg su Josipu Brozu Titu kupili kanadski iseljenici. Taj se 5,6 m dugačak automobil iz 1953. nakon temeljite obnove u Krapini – “oldtimer je bio u toplicama”, prije dvije godine vratio na Brijune, gdje je Tito za svog života u njemu provozao mnoge poznate osobe. 

Državnici Nehru, Nasser i Indira Gandhi, glumice Sofia Loren i njezin suprug Carlo Ponti, Elizabeth Taylor i Richard Burton, samo su neki koje je Brijunima u Cadillacu Eldorado Cabrioletu, (koji ispod poklopca motora skriva 5,3-litreni motor sa 210 KS) provozao bivši probni vozač „Mercedesa“s doživotnom vozačkom dozvolom.

Sat vremena druženja sa tamnozelenim kabriolet Eldoradom koštati će vas 5.000 kuna. Iznajmljuje se.

Izložba fotografija

Izložbom fotografija “Josip Broz Tito na Brionima”, otvorenom 1984. godine, predstavljena je djelatnost predsjednika Jugoslavije na otoku od njegova prvog dolaska 1947. godine do posljednjeg dana boravka 1979. godine kada je s brijunskog mola krenuo na šesti summit nesvrstanih u Havanu. Tijekom tridesetogodišnjeg razdoblja zabilježeni su mnogobrojni susreti s raznim delegacijama, uglednicima, suradnicima i prijateljima kao i ličnostima iz kulturnog, umjetničkog i znanstvenog svijeta. Dugim nizom zastava označeno je 60 zemalja svijeta čiji su predsjednici, njih 90, posjetili ovo otočje.

Izložba fotografija TITO
Prirodoslovna izložba, preparirane životinje

Prirodoslovna izložba

Tijekom svoje političke aktivnosti Josip Broz je na poklon dobivao mnogobrojne darove. Među uobičajenih protokolarnim poklonima bile su i životinje, preparirane ili žive. Dio životinja koje su nekoć stigle u brijunski ZOO vrt odnosno safari park, ili pak prinove tih životinja rođene na Brijunima, po uginuću su preparirane. Tako je tijekom vremena nastala poveća zbirka koja je od 1986. godine uređena i izložena.

Gotovo 200 preparata razmješteno je u 19 diorama, od kojih 7 predstavlja afričku, 4 azijsku, po 1 australijsku i južnoameričku faunu, dok je u preostalima europska, s posebnim naglaskom na brijunsku faunu koju je tijekom upoznavanja otoka u sklopu izletničkog programa moguće tek djelimice upoznati.

Mediteranski vrt

Brijunski mediteranski vrt na posebno dizajniranim plohama danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota koje su obilježene pločicama s QR kodovima za dodatne informacije. Kada dođete u taj vrt zastanite na čas i prepustite se intrigantim zvukovima i mirisima oko sebe.

Mediteranski vrt Brijuni
Brijunska stara maslina

Brijunska maslina

Brijunska maslina jedno od najstarijih stabala masline na Mediteranu, što potvrđuje istraživanje karbonske analize starosti provedeno na uzorku njezina drvnog tkiva, stara je 1600 godina. Maslina i danas daje oko 30 kg plodova od kojih se proizvede oko 4,1 kg ulja ekstradjevičanske kakvoće.

Koliko košta litra ulja brijunske masline? Ne znam.

Maslina je sastavni dio jedinstvenoga krajolika Brijuna i svojom bujnom i bogatom krošnjom te impresivnom širinom debla daje jedinstvenu vizuru ovoj mikrolokaciji.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti