Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
16. Budimpešta – kraljica Dunava, Mađarska

Budimpešta – kraljica Dunava, Mađarska

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Napokon doma!

Mislim da nema ljepšeg osjećaja od onog kad se nakon putovanja, umorni i puni dojmova, napokon vratite doma. Raspakiravanje ostavljam za sutra, bacam se pod tuš i u krevet! A u glavi još svježa sjećanja na svjetla parlamenta, carski dvor Budim i miris Dunava, koja će mi se nedvojbeno još danima vrtjeti ispod kapaka.

Kako do Budimpešte?

Budimpešta je jedan od onih gradova koji su blizu, cijenom pristupačni a zanimljivi. Prvi puta sam se u Budimpeštu uputio automobilom iz pravca Harkanja (Harkany), gdje sam bio na kupanju više dana. Harkanj je poznati bazenski kompleks sa puno hotela odmah preko naše granice, granični prijelaz Donji Miholjac. (za 100 eura u mjenjačnici u Mađarskoj dobijete oko 31000 forinti)

Balaton - Budimpešta

Na istočnoj strani Mađarske nema autoputa, put je bio ugodan a ceste široke. Vozio sam bez problema do samog centra Budimpešte. Drugi puta sam išao na granični prijelaz Goričani više Varaždina i to je puno komotnije jer se vozi autoputom do same Budimpešte. Odlučite li se na tu relaciju, pruža vam se prilika da stanete i na obali jezera Balaton.  Na obali Balatona u Siofoku (Siofok je njihov najpoznatiji turistički grad na Balatonu) naletio sam na dobar uređeni kamp  uz prihvatljivu cijenu (10€ za dvije osobe za spavanje u urednoj drvenoj kučici  i ostao sam nekoliko dana na kupanju. Skidajući se sa autoputa, zaustavila me policija za kontrolu vinjeta. Taj put sam ih zaboravio kupiti i platio sam kaznu koja na sreću nije bila velika. 😀 Vinjete je najjednostavnije kupiti na našim benzinskim postajama prije prelaska same granice.

Vlakom u Budimpeštu

Dobra je ideja i vlakom za Budimpeštu.  Vlak sa kolodvora u Zagrebu kreće oko 10 h, a u Budimpeštu stiže nakon 6 sati. Cijena povratne karte je samo 260 kn. Cijene hotela nisu pretjerane, osim u samom centru. Inače u svim europskim gradovima može se naći dvokrevetna sobu u hotelu po cijeni od oko 50 eura, što uključuje spavanje sa doručkom (u snalaženju će vam dobro doći poznavanje nekog stranog jezika). Bitno je samo da je hotel blizu stanice podzemne željeznice. Kada dođete u hotel, ako je već nemate, odmah uzmite kartu grada na kojoj su označene znamenitosti i zanimljivosti koje vam taj grad pruža. Ovisno o vremenu sa kojim raspolažete, napravite si popis prioritetnih lokacija koje želite obići (manje je više :D).

Agencijom - Bez brige i pameti

Moram reći da nije loša ideja ni putovanje preko agencije. Cijene su prihvatljive, a imate osiguran prijevoz, smještaj i vodiča. Vodiča možete i ne morate pratiti ukoliko vam se ne sviđa program za određen dan…  Organizirano putovanja izaći će vas oko 1000 kn, a to uključuje dvije noći u dvokrevetnoj sobi sa doručkom, te obilazak Pešte i Budima. (naravno morate imati koju stotinu eura za druge troškove).

Budim

Razgled grada započinjem odlaskom na Budim. Do Budima se možete uputiti pješice, automobilom ili uspinjačom koja će vas odvesti do dvorca sa pogledom na viseći most Szécheny i Budimpeštu preko Dunava. Budim je dio Unesco-ve svjetske baštine koji obuhvaća oko trećine površine, na njemu se nalazi Kraljevska palača, crkva kralja Matije te Ribarska utvrda s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu i njene mostove, kojih ima čak 8.

Pešta

Nastavljam sa razgledom Peštanskog dijela grada. Od najljepšeg neogotičkog dragulja, zgrade Parlamenta- impozantne građevine i velike turističke atrakcije koja se nalazi na obali rijeke Dunav, do Trga heroja, koji je najveći trg u Budimpešti sagrađen u čast 1000 godina postojanja Mađarske države…..

Ulica Váci

Spuštam se i u sam centar grada, odmaram noge u nezaobilaznoj slastičarnici Gerbaud, a nakon toga španciram se glavnom trgovačkom ulicom Vaci s bogatom ponudom trgovina, ugostiteljskih lokala i šetalištem uz Dunav.

Možete posjetiti i zatvorenu tržnicu sa bogatom ponudom suvenira, vina, poznatih mađarskih rakija, različitih vrsta začinske paprike i velikim izbor zalogajnica s popularnim savijačama, gulaš juhom, raznim vrstama kobasica, kolačima i drugim mađarskim specijalitetima!

Klopa u Mađarskoj je zakon. 😀

Na lijepom plavom Dunavu

Preporučam vam da navečer  uplatite 20€ i uputite se na vožnju brodom po Dunavu. Mađarska prijestolnica je naime jedna od najboljih gradova na svijetu za razgled s rijeke, jer upravo s rijeke ispod mostova, kojih ima osam, ima najbolji pogled na najznačajnije znamenitosti i simbole grada okrenute prema Dunavu.

Vožnja po Dunavu trajala je sat vremena. Večeru sam preskočio jer sam većinu vremena proveo na palubi ispijajući šampanjac koji je uključen u cijenu. Na brodu je svirala klasična glazba, a prilikom plovidbe ispred parlamenta svirao je valcer Na lijepom plavom Dunavu. Bilo je savršeno 😀

Dobro jutro!

Ujutro poslje ispijanja kave u ulici Vaci, uputio sam se u potragu za suvenirima…

Za više informacija posjetite i web portal Budimpešte – Budapest.hu

Pozdravljam vas uz galeriju slika! Ne zaboravite poslati ovu razglednice nekome sa kime bi plovili po Dunavu 😀

Galerija fotografija - Budimpešta – kraljica Dunava, Mađarska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti