Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Mađarska Siofok Balaton Hungary

Harkány, Pécs i Siófok - Mađarska

👁️ Ova razglednica pregledana je 6493 puta

Mađarska - Zemlja ozdravljenja

Mađarska nema more, ali može se pohvaliti kao jedna od najbogatijih svjetskih zemalja termalnim izvorima.  Sa njih gotovo 1.400, poznata je i kao zemlja ozdravljenja. Višestoljetna tradicija i kultura kupanja, te zdravstveni i medicinski tretmani vođeni najpoznatijim stručnjacima u regiji opravdavaju Mađarsku kao top destinaciju za welness turizam. 

Kada sam pisao o Budimpešti, nisam spomenuo da je “Kraljica Dunava”  jedini glavni grad na svijetu s više od 50 kupališta i lječilišta bogatih mineralnim i ljekovitim vodama. Toplice i kupališta prosuti su po cijeloj zemlji. Jedno od manje poznatijih i naj unikatnijih je zasigurno termalno jezero u Hevizu o kojem sam također već pisao. Mađarska je jako blizu, pa ne čudi što mi je postala učestala destinacija. Kako sam više puta prolazio pored Mađarskog mora – Balatona i bio na bazenima u Harkanyu, odlučio sam upotpuniti kolekciju razglednica iz Mađarske sa još jednom. 

Harkany, Hungary Harkanj, Mađarska bazeni

Harkanj

Ove ljekovite toplice u Mađarskoj nalaze se blizu granice i do njih možete doći vozeći od Zagreba uz Balaton ili sa slavonske strane preko graničnog prijelaza Donji Miholjac od kojeg su udaljene svega šest kilometara. Centar ima više hotela i ukupno 18 bazena – na otvorenom i zatvorenom dijelu. Neki bazeni su namijenjeni rekreaciji i plivanju, dok su oni topliji namijenjeni liječenju. Voda sadrži mineral karbonit sulfid koji pomaže u liječenju dermatoloških promjena i upala zglobova. Oni koji favoriziraju jako toplu vodu, prije svega oni stariji, mogu se kupati u bazenu gdje je voda 38 Celzijevih stupnjeva. Dio bazena, uključujući i olimpijski, je ipak malo hladniji i namijenjen je posjetiteljima koji vole plivati.

Brojne animacije tokom ljetne sezone, doprinose da ovdje svatko pronađe svoju zabavu. Uz bazene za plivanje i relaksirajuće vodene sadržaje, na samim bazenima je i odgovarajuća ugostiteljska ponuda hrane i pića. Što se cijene ulaznice tiče, cjelodnevna stoji 2900 forinti (70-ak kuna), a obuhvaća ulaz u sve bazene i saune. Upola je jeftinija poslijepodnevna ulaznica koja se prodaje od 14 sati.

Zakupio sam sobu u privatnom hotelu, odmah preko puta kupališta. Simpatična vlasnica, Mađarica, koja inače nije znala niti jednu riječ bilo kojega stranoga jezika, napisala je samo cijenu hotela na papiru, uz obavezno – no passport, no.

Cijene smještaja u Harkanju

Harkány, Pécs i Siófok - Mađarska 5

Zlatno doba Harkanja

Harkany je zahvaljujući prirodi i lokaciji vremenom postao jedno od najpopularnijih mađarskih lječilišta, kupališta i izletišta. Zlatno doba bilo je osamdesetih godina prošloga stoljeća kada su mnogi uživali u ovom mjestu koje je za jako malo novaca nudilo kupanje u ljekovitoj vodi, uz domaćine koji su nudili jeftine kobasice, krvavice, namaze, kolače, sireve, salame, vina i naravno – crvenu papriku. Bila su to vremena kada su Mađari davali bogatstvo za bocu konjaka, a prolazio je i čisti alkohol. Velika potražnja je bila i za riflama, kao i ostalim “zapadnim vragolijama”.

Harkany je bio mjesto gdje su se susretale obitelji, prijatelji i poznanici – svi oni koje je razdvojila tadašnja hladoratovska “željezna zavjesa”.  Mađarska, pa tako i Harkany, već dugo nisu shoping mete za Hrvate kao što su to bili nekada. Ipak, ostala je ljekovita voda, bazeni, odlična hrana i mnoge uspomene.

harkany-thermal-spa

Pečuh

Grad Pečuh je od kupališta u Harkanju udaljen samo 25 kilometara, tako da mi je to bio jedan mali izlet u izletu. Vozeći se prema gradu imam dojam kao da stižem u Zagreb…

 Pečuh ili Pechyut se nalazi na obronku planine Mečeka, u blizini granice s Hrvatskom. Prvi puta se spominje 1235. godine i jedan je od najstarijih gradova u Mađarskoj. Danas je to moderan i drugi po veličini grad u Mađarskoj koji broji oko 160.000 stanovnika. Sa više od 34.000 studenata, također je i najveće sveučilišno središte u zemlji. 

Nakon iscrpne šetnje centrom grada,  (koliko su me noge nosile) sjeo sam predahnuti u lijepi park blizu Katedrale sv. Bertalana. 

Pečuh je poznat kao multikulturalni grad s velikom koncentracijom nacionalnih manjina koji žive u gospodarskoj i kulturnoj autonomiji. „Grad mira“ nagrada je koju je UNESCO dodijelio Pečuhu zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije, a 2010 godine odnio je titulu Europske prijestolnice kulture.

Pecs, pečuh, hungary, mađarska
Pecs, pečuh, hungary, mađarska
Vinjeta Mađarska

Vinjete !

Kažu na greškama se ući – al’ ne na svojim, već na tuđim. Vozeći se iz Budimpešte prema Balatonu, nisam se na vrijeme sjetio uzeti vinjetu. Skidajući se sa autoputa, dočekao me kombi mađarske cestovne policije. “Imate li vinjetu gospodine?” – Ne govore engleski jezik, ali nekako smo se razumjeli – ostao sam bez 50 eura. Ne isplati se riskirati jer vinjete nisu skupe i možete ih kupiti na svakoj benzinskoj postaji. Osobni automobili u Mađarskoj će za 10 dana vožnje po autocestama platiti 2975 forinti, što je oko 70 kuna, odnosno oko 9,2 eura. Odlučite li se na posjet Balatonu, treba znati kako su glavna naselja smještena oko jezera Siofok, Keszthely i Balatonfured.

Mađarsko more

Jednom prilikom sam boravio i u kampu – tražeći parkiralište za auto, kako bi prošetao uz obalu i naletio sam na auto kamp sa lijepim drvenim kućicama za noćenje. Cijena na ulaznoj tabli bila je jako povoljna, a ulazilo se sa automobilom pa sam odlučio i prenoćiti. Opet nitko ne zna strane jezike i nekako mašući rukama na sve strane iznajmio sam drvenu kućicu sa ležajima. Sve je bilo jako uredno i čisto, a u središtu kampa nalazio se sanitarni čvor sa toplom vodom, pa čak i trgovina. Kupao sam se, plivao i sunčao. Iako nisam bio na pravome moru, osjećao sam se jako ugodno. Turistička sezona na Balatonu proteže se od lipnja do kraja kolovoza, gdje prosječna ljetna temperatura iznosi oko 25˚C, što samo plivanje čini jako ugodnim. Većina plaža se sastoji od trave, stijena ili muljevitog pijeska koji ujedno čini i veći dio dna jezera.

Balaton

U najširem dijelu jezero Blato široko je 15 km a najuže 4 km, s dužinom od 77 km, površine čak 592 km². Iako je Sjeverna obala manje naseljena, Jug je vrlo popularan kod domaćih i stranih turista jer nudi razne rekreativne aktivnosti. Balaton i Siófok oduvijek su bili popularno odredište njemačkih turista – u stvari, oni su i činili većinu posjetitelja. Danas se čini da većinu gostiju ipak čine Mađari.

Siofok, Hungary, Siofok Mađarska Balaton
Siofok

Siofok, Balaton

Siofok je grad smješten na južnoj obali Blatnog jezera i najpoznatije je mađarsko turističko mjesto, a poznat je po nekoliko kilometara dugoj pješčanoj plaži, zabavama i noćnom životu te po velikom broju wellness hotela. Prije puta uvijek je dobro pogledati ponude smještaja na poznatoj stranici booking.com, iako se i na licu mjesta lako nešto nađe. Kako je grad lociran uz autoput, na pola puta od Varaždina do Budimpešte, mnogima je idealan i za odmor od puta kao usputno stajalište.

Ovo glavno turističko mjesto na mađarskom moru, ima populaciju od oko 25.000 ljudi, no u ljetnim mjesecima ovdje se nađe i preko 200.000 turista. Voda u mađarskom moru topla je, a plaže u Siofoku su pjeskovite i jako plitke pa će te morati dugo hodati da bi zaplivali. Iz perspektive Siofoka, zaista se stječe dojam kao da ste na velikome moru. Gradić je prepun raznih trgovinica i restorana, kupio sam neki suvenir kao što to uvijek činim i otišao sam na večeru.

Harkány, Pécs i Siófok - Mađarska 6
Balaton Lake, Hungary Jezero Balaton
Balaton Lake, Hungary Jezero Balaton

Ljubiteljima aktivnog odmora Mađarska pruža velik izbor specijalističkih turističkih proizvoda. Za bicikliste postoje uređene biciklističke staze uz rijeka i jezera, a za one nešto mirnije ribolov je zasigurno odličan izbor. Jeste li znali da u Mađarskoj možete surfati, veslati, loviti, kupati se, igrati odbojku i jahati? Velik dio toga može se i na jezeru Balaton, ili oko njega, poznatoj destinaciji zaljubljenika u jedrenje i mjestu održavanja mnogih jedriličarskih regata. Iako Mađarska nije jeftina kao nekada, još uvijek vam ne treba puno novca.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti