Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju putopis

Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju, Austrija

👁️ Ova razglednica pregledana je 1946 puta

Slikoviti Hallstatt

Skriven u austrijskim Alpama, nalazi se gradić koji nosi titulu najstarijeg ljudskog naselja u Europi. Do ovog područja do prije 150 godina nije vodila niti jedna cesta, a moglo mu se prići samo s jezera ili zahtjevnim planinskim putevima. Drvene kućice razbacane između Alpskih vrhova i jezera ukrašene su cvijećem i izgledaju kao da su iz slikovnice. Kombinacija prirode i arhitekture ono su što ovaj maleni gradić čini jedinstvenim i prepoznatljivim u cijelome svijetu.

Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju, Austrija 10

Visoko iznad

U Alpama,  2108 metara iznad Hallstatta, nalazi se moje prvo odredište – vidikovac sa kojeg se pruža pogled na dolinu Salzberghochtal. Prije odlaska u Hallstatt, gondolom se uspinjem na vrh planine gdje se nalazi neizostavni vidikovac sa kojeg se pruža panoramski pogled na Gradić Hallstat i istoimeno jezero. Uz šetnju i pogled koji ostavlja bez daha saznao sam zašto je UNESCO alpsku regiju Hallstatt – Dachstein Salzkammergut stavio na popis svjetske baštine kao prvorazredni kulturni krajolik…

Vidikovac 5 prstiju

Vidikovac 5 prstiju sastoji se od pet platformi koje su isturene poput prstiju ruke, a do njega se dolazi gondolom i pješaćenjem po planinskim stazama. Iako se uglavnom sva pozornost stavlja na samu platformu, ono što me je zadivilo je sama šetnja po planinskim stazama, i prekrasna priroda. Pogled je zadivljujući cijelim putem do vidikovaca, koji je glavna atrakcija za fotografiranje. 

Vidikovac 5 prstiju - Video razglednica

Na povratku prema gondoli, odmaknuo sam se od puta, sjeo na kamen, pa se uživajući u jedinstvenom pogledu i ugođaju odmorio uz  kavu iz termosice. Nitko sretniji od mene! Vračam se do gondole i spuštam se do Hallstatta…

Hallstat, Austria

Kako je nastao Hallstatt

Hallstatt je gradić koji ima svega 800 stanovnika, a nastao je zbog rudarenja soli, resursa koje stanovnici ove regije stoljećima eksploatiraju i po kojem cijelo područje nosi ime. Izvor bogatstva ovog kraja najstariji je rudnik soli na svijetu, star je 7.500 godina i procjenjuje se da ima zaliha soli za narednih 7.000 godina!

Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju, Austrija 12

Glavni trg

Glavni trg svakako je jedno od najljepših mjesta u Hallstattu. Krase ga maleni kafići, restorani, hoteli i naravno suvenirnice. Trg je ujedno i mjesto različitih događanja tijekom cijele godine, od proljetnih procesija, do božićnog sajma. Osjećam se kao da sam u muzeju na otvorenom. Tu i tamo netko proviri sa prozora, inače ne bi vjerovao da u ovim kućicama uistinu netko živi. 

U centru trga nalazi se spomenik Svetom Trojstvu.

Hallstat, Austria
Župna crkva Uznesenja Marijinog sagrađena je 1505. godine u kasnogotičkom stilu, ali je sačuvala toranj starije crkve iz 1320-ih. U njoj se nalazi veliki marijanski gotički drveni oltar

Crkva Uznesenja Marijinog

Nedaleko od trga, uzdiže se toranj Župne crkva Uznesenja Marijinog. Crkva je sagrađena 1505. godine u kasnogotičkom stilu, ali njen toranj sačuvan je od starije crkve iz 1320-ih. U njoj se nalazi veliki marijanski gotički drveni oltar. 

Crkva Uznesenja marijinog, Hallstatt
Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju, Austrija 14

Katolička župna crkva

Na kraju Hallstatta, na dominantnom položaju, smjestila se još jedna atrakcija ovog gradića – Katolička župna crkva Hallstatt. Poznata i izvan granica Austrije kao povijesna hodočasnička crkva i polazište šarene proljetne procesije Corpus Christi.

Hallstat, Austria crkva
Hallstat, Austria lake, jezero

Jezero Hallstatt

Halštatsko jezero planinsko je jezero smješteno u podnožju planine Dachstein. Dugačko 8.5 kilometara, široko između 1 i 2 kilometra, duboko 125 metara, te okruženo šumovitim padinama koji mu daju izgled fjorda. Najpoznatija mjesta na obalama Halštatskog jezera su Obertraun, Steeg i Hallstatt. Ovdije možete pecati, roniti ili se voziti brodićima ravnog dna, koji nose naziv regije Salzkammergut. Jezero je također polazište za brojne pješačke i biciklističke staze, od kojih mnoge vode u planine koje ga okružuju.

Hallstatt i Vidikovac 5 prstiju, Austrija 15
Hallstat, Austria

Alpska jezera

Kad smo kod Alpskih jezera, destinacije koje su nam na dohvat ruke i koje se svakako isplati posjetiti su poznati slovenski biseri Bled i Bohinj, te Kraljevsko jezero u slikovitom Bavarskom krajoliku. – Pogledajte razglednice!

Hallstatt - Video razglednica

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti