Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Pariz putopis

Pariz, Francuska - 1. Dio

👁️ Ova razglednica pregledana je 736 puta

Pariz i London

Pariz i London – dvije Europske metropole koje su me oduvijek mamile, a koje sam zbog udaljenosti i cijene uvijek svrstavao pod kategoriju “jednoga dana”. Zahvaljujući povezanosti ova dva grada sa Eurostar vlakom, odlučio sam ih posjetiti u jednom putovanju. Zrakoplovom od Zagreba do Pariza, zatim Eurostarom do Londona, pa iz Londona zrakoplovom nazad u Zagreb. Iako je karta za vlak ispod La Manche kanala skoro 1000 kuna, isplativije je nego da dva puta plaćam povratnu avionsku kartu.

Pariz i London, svjetski su poznate turističke destinacije sa neopisivo mnogo jedinstvenih atrakcija. U četiri nastavka putopisnih razglednica, prikazati ću vam što možete vidjeti i očekivati ukoliko se upustite u sličnu avanturu.

Pariz, Francuska – 1. Dio / Pariz, Francuska – 2. Dio

London, Engleska – 1. Dio / London, Engleska – 2. Dio

Zračna luka Zagreb

Od Autobusnog kolodvora u Zagrebu do Zračne luke „Franjo Tuđman” stigao sam taksijem. Cijeli prostor nove zgrade putničkog terminala koji je u funkciji od 2017. godine prilično je atraktivan, što zbog prostranosti prizemlja i prvog kata, a što zbog prepoznatljivog valovitog krova. Ispod krova nalazi se 30 šaltera za prijavu, devet punktova za sigurnosni pregled te u odnosu na stari terminal, trostruko veća duty free zona i 11 ugostiteljskih objekata.

Bez dužeg zadržavanja obavljam check in i predajem prtljagu. Nakon prolaska standardne sigunosne kontrole, razgledavam duty free shopove i čekam na poziv za ulazak u avion.

Let Zagreb - Pariz

Avion za Pariz uzletio je oko 9 sati, a već oko 11:20 sigurno je sletio u Pariz. Letio je na visini od oko 10-11 km, brzinom oko 850 km/sat, pri ćemu se vanjska temperatura spustila do – 50 c stupnjeva. Let je bio ugodan, pa sam pun energije bio spreman za susret sa Francuskom metropolom. Pariz je višemilijunski grad i najpopularnija turistička destinacija na svijetu, s 45 milijuna posjetitelja svake godine.

Panoramski razgled Pariza

 Nakon obavljenih carinskih formalnosti, put do hotela spojio sam sa panoramskim razgledom grada autobusom. Latinska četvrt, Pantheon, poznato sveučilište Sorbonne, Luksemburški vrtovi, Musee d’Orsay, Musee Rodin, Dom des Invalides gdje je smještena grobnica Napoleona Bonaparte, Eiffelov toranj, zatim preko Seine do Trocadera, L’arc de triomph – slavoluka pobjede, najpoznatije Avenije Champs-Elysees, Opere, Place Vendome s poznatim hotelom Ritz i nizom najskupljih draguljarnica, Place de la Concorde, najpoznatiji svijetski muzej Le Louvre, gradska vijećnica – Hotel de ville, Place de la Bastille.

Puno je toga na pladnju, a vremena je malo. Više volim sporije razgledavanje grada, nego trčanje od jedne atrakcije do druge. Ne zamaram sa detaljnim planom obilaska pa imam dovoljno vremena da se usput negdje i neplanirano izgubim.

Trocadero

Nakon smještaja u hotelu sjedam na metro i odlazim do Trocadera, gdje se nalazi građevina Palais du Chaillot sa koje se pruža savršen pogled na Eiffelov toranj i park ispred njega. Već izdaleka izgleda impresivno. Ova najviša građevina u Parizu visoka je preko 300 m, što je otprilike 75 katova. Uspon na “Čeličnu damu” kako je nazivaju Parižani planiram sutra, danas ću samo prošetati gradom i upijati atmosferu.

Slavoluk pobjede

Šetajući najljepšim gradu na svijetu, vidio sam toliko toga da sve ne mogu ni opisati. Spomenuti ću još samo Slavoluk pobjede, spomenik koji se nalazi u središtu Trga Charlesa de Gaullea. Slavoluk je podignut u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonovih ratova. Spomenik je visok 49,5 m i 45 m širok. Smješten je u žarišnom središtu odakle polazi 12 velikih avenija na zvezdasto položenom Place de l’Etoile. Nakon lutanja ulicama Pariza vraćam se u hotel da se pripremim za izlazak i večeru na Montmartreu.

Mont Marte

 Pariz i Montmartre sinonim su za romantiku. Najromantičniji dio najromantičnijeg grada na svijetu ujedno je i njegov najviši dio. Visina mu je 127 metara, a sa njega se pruža lijepi pogled na parkove Belleville i Buttes-Chaumont, zatim Centre Pompidou, Notre Dame, Panthéon, i sve te silne prekrasne pariške krovove. Sjedim na stepenicama ispred Bazilike Presvetoga Srca Isusova i upijam atmosferu koja je neopisivo opuštajuća. Gledam omladinu koja se odmara, svira i pjeva. Turisti me mole da ih fotkam, osjećam neku toplinu oko srca. Svi su opušteni i zraće pozitivom. 

Pariška Golubica

Smještena na Montmartreu, odnosno Brdu mučenika, kao da se zaštitnički nadvija nad golemim gradom. Zbog ljepote koju joj daje bijeli kamen Zovu je i Pariška Golubica. U prošlosti ovdje je bio dom brojnih vinograda, mlinova, ali i velikana poput Moneta, Renoira i Picassa.

Place du Tertre

Uz zalazak sunca krećem u istraživanje malenih ulica Montmartea koji je od davnina okupljao sve zaljubljenike u umjetnost i boeme u gradu a i izvan njega.  Posebno na Place du Tertre – trgu ispunjenom umjetnicima na kojem i danas prodaju svoje slike i skice. Ovdje se skrivaju i glazbenici, te ugostiteljski objekti sa dobrim vinom.

Puževi i vino

Prehrana u Francuskoj ima mnoge rituale i na hranu se gleda kao na umjetnost. U zemlji koja je neizmjerno ponosna na svoju povijest oko jela, te njenu pripremu i konzumaciju, odlučio sam za večeru probati puževe i pečenu patku u naranđinom sosu. Za desert uzimam jagoda-puding i sve to uz naravno kvalitetno francusko crno vino. Vino je učinilo svoje i uz pijanistu koji je svirao šansone na klaviru, to je bila pariška večer za pamćenje. Nakon večere uskim ulicama spuštam se prema centru grada.

Moulin Rouge

Prolazim pored Moulin Rouge, najpoznatijega cabarea na svijetu. Dom modernog francuskog cancan-a, provokativnog plesa koji je osvojio publiku danas je  turistička atrakcija koja nudi glazbenu plesnu zabavu za posjetitelje iz cijelog svijeta. Cijena ulaznice za Moulin Rouge učinila mi se preskupa, iako mi je sada žao što nisam išao. Ako me Pariz sretne još jednom, a imam u planu,sigurno je da idem. Moulin Rouge u Montmartreu, sa svojom ikoničnom crvenom vjetrenjačom, sagrađen je 1885 god. Parižani su odlično prihvatili ovo ultimativno mjesto zabave u kojem su se s godinama izmjenjivali brojni akrobati, plesačice i pjevačice.

Laku noć Pariz

Vinom zamagljena svijetla grada vode me do hotela. Idem na spavanje, jer me sutra čeka uspon na vrh tornja… Poznata je izreka da nisi bio u Parizu ako ne odeš barem na Eiffelov toranj i u muzej Louvre vidjeti sliku Mona Lisa uživo. Svakako sutra planiram posjetiti te dvije lokacije kao i vožnju rijekom Seinom, jer je to jedinstven doživljaj ljepote Pariza… O svemu ipak više u drugome dijelu.

Galerija fotografija - Pariz 1. dio

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti