Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
15. Kumrovec, Hrvatska – Josip Broz Tito

Kumrovec, Hrvatska – Josip Broz Tito

👁️ Ova razglednica pregledana je 0 puta

Restoran Zelenjak

Neposredno prije Kumrovca (4 kilometra), na cesti koja iz Klanjca vodi u Kumrovec,  na zelenjaku u vili Zelenjak priuštio sam si lagani ručak.

Restoran ”Zelenjak” dugi niz godina svojim gostima nudi nezaboravne gastronomske užitke, kroz gastro ponudu oni žele sačuvati tradiciju zagorske kuhinje.

Spomenik hrvatskoj himni

Usred doline na Zelenjaku podignut je spomenik hrvatskoj himni u obliku obeliska visokoga 12,20 metara, koji je postavljen zalaganjem Družbe »Braća Hrvatskoga Zmaja« 24. studenoga 1935. godine.

Kumrovec

Kumrovec je općina u Hrvatskom zagorju u Krapinsko-zagorskoj županiji. Rodno je mjesto bivšeg predsjednika SFRJ Josipa-Broza-Tita. Zahvaljujući tome, najpoznatije je selo na svijetu – tako barem vole reći mještani ove općine u Hrvatskom zagorju, u kojoj živi manje od 1.600 stanovnika.

Od Zagreba do Kumrovca ima 62 km.

Etno–selo

Danas je etno–selo Kumrovec najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Ima veliki turistički potencijal ali nažalost nije dovoljno iskorišten.

Nije neobično da vladari dobiju svoje etikete na alkoholnim pićima. Bijelo vino Mussolini, crno vino Hitler…

Mala pivovara u Novom Mestu, Slovenija tako proizvodi piva Tito i Jovanka. Oko toga se odmah razvila javna rasprava je li dozvoljeno na taj način komercijalizirati vodeće osobe prošlog sustava.

Ideja da se stara jezgra naselja Kumrovec obuhvati mjerama spomeničke zaštite bila je prisutna još 1947. godine kada je Marijana Gušić etnografskI obradila Hrvatsko zagorje te napisala studiju o naselju Kumrovec sa središnjom rodnom kućom Josipa Broza. Kulturno-povijesni i likovni dio muzejskog postava 1950. godine uredili su akademski slikar Edo Kovačević i prof. Zdenko Vojnović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt, dok je kućni ambijent obitelji Broz uredila prof. Gušić. Godine 1953. osnovan je Memorijalni muzej maršala Tita koji je djelovao pod upravom Etnografskog muzeja iz Zagreba. Najveći zahvati na uređenju i rekonstrukciji „Starog sela“ izvedeni su u razdoblju od 1979.-1985. godine.

izvor: Muzej – Staro selo

Galerija fotografija - Kumrovec, Hrvatska – Josip Broz Tito

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti