Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Goli otok, Hrvatska

Goli otok, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 1273 puta

Kako stići do Golog otoka ?

Da bi se moglo doći do Golog otoka prvo mora biti povoljno vrijeme, to je jedan tehnički minimum bez kojeg nitko od domaćih prijevoznika ni ne pomišlja upaliti plovilo. Danas se na Goli Otok najlakše dolazi autoputem do Jablanca, a zatim brodom.

Otok je veći nego što se čini onako na prvu, pa vam svakako savjetujem razgledavanje turističkim vlakom GOLI EXPRESS. Koji će vas za par eura odvesti do svih bitnih i zanimljivih mjesta…

Povijest i zemljopisni položaj

Goli otok se smjestio u Velebitskom kanalu, pozicioniran između otoka Raba i kopna. Veći dio njegovog terena obuhvaća gole kamene stijene s rijetkim nasadima trave. Zbog svoje neplodnosti, otok nije bio privlačan za stalno naselje. Povijest bilježi da su prvi stanovnici ovog otoka bili ruski zarobljenici tijekom Prvog svjetskog rata. Austro-Ugarska je ovo mjesto odabrala za zarobljenički logor ne samo zbog njegove nenaseljenosti, već i zbog njegove prirodne izoliranosti koja je onemogućavala pokušaje bijega. Jak vjetar, morske struje, nedostatak raslinja i pitke vode činili su Goli otok prirodnom tamnicom.

Pronalazak i osnivanje logora

Tko zna gdje bi se nalazila najzloglasnija kaznionica Jugoslavije da jednom prilikom navodno šef hrvatske Udbe Krajačić nije s kiparom Augustinčićem tražio kvalitetan mramor za skulpture, pa su naišli na Goli otok, nakon čega su obavijestili Kardelja koji je navodno predložio da se na otoku otvori logor za internaciju Staljinovih pristaša. Naravno, ništa se tada u Jugoslaviji nije moglo desiti bez pristanka Tita.

Goli otok kao politički logor

Nakon 1949. godine, Goli otok postao je politički logor u Jugoslaviji. Iako je danas napušten, privlači brojne turiste. Neke procjene govore o tisućama posjetitelja svakodnevno koji dolaze vidjeti ovaj otok nesreće. Podsjetnik na njegovu mračnu prošlost je konoba Pržun, nazvana po značenju riječi “zatvor”. Konflikt između Staljina i Tita 1948. godine rezultirao je osnivanjem ovog logora. Nakon neuspjelog Staljinovog pokušaja da Titu postavi zamku u Moskvi, Staljin je mobilizirao svoje pristalice s ciljem rušenja jugoslavenske vlasti. Velik broj onih koji su podržavali Staljina uhapšen je i osuđen bez suđenja. Među njima su, nažalost, bili i mnogi nevini ljudi.

Svrha Golog otoka

Goli otok je imao preodgoj kao glavnu deklariranu svrhu prisilnog boravka. U logoru je bila jasno uspostavljena hijerarhija. Udba je upravljala logorom, postavljala upravu, isljednike i milicionere. U njemu je robijalo preko 16.000 osoba, uglavnom komunista, od kojih je preko 400 izgubilo život.

Život zatvorenika na Golom otoku

Goli otok postao je tamnica za one koji su smatrani neprijateljima komunističkog režima. Bez obzira na to jesu li bili stvarni protivnici režima ili su samo izražavali suprotne političke stavove, mnogi su završili ovdje. Pristup otoku bio je strogo kontroliran, a zatvorenici su često trpjeli fizičke i psihičke torture, prisilni rad i ideološki preodgoj. Iako su neki možda stvarno bili protivnici Tita, mnogi su bili zbunjeni i nesigurni u svoje stavove. Staljin, s druge strane, nije mogao podnijeti Titovu neovisnost i autoritet. Ali da je Tito pao i da je Informbiro uz Staljina pobijedio, posljedice za titoiste bi vjerojatno bile još strašnije.

Brutalni doček

Posebno je bio dramatičan dolazak interniraca na Goli otok: svi koji su brodicom bili s kopna prevoženi u logor, bili su dočekani tzv. špalirom, zvan topli zec, odnosno morali si proći kroz dvored već tamo stacioniranih kažnjenika koji bi ih za »dobrodošlicu« svirepo mlatili. Za smještaj logoraša su bile izgrađene barake s krevetima na kat, slične onima iz nacističkih logora. Najgori je dio logora bila Petrova rupa. Kada je Goli otok u pitanju, postojalo je nekoliko „radilišta“. 

“Napustite svu nadu, vi, koji ulazite ovamo”- natpis je na vratima pakla iz Danteove Božanstvene komedije, a mogao bi se s punim pravom primijeniti i ovdje.

Svakodnevnica Golog otoka

Dani su bili izrazito traumatični, počinjali su već oko pet sati ujutro, nekada i ranije, a buđenje je počinjalo lupanjem željezne šipke. Hrana je bila izrazito oskudna i nekvalitetna, a osuđenici su obavljali najteže fizičke poslove. Žeđ je predstavljala ozbiljan problem. Onima koji su jače tukli druge logoraše obećavano je da će prije izaći na slobodu. Osuđenici su stalno morali pjevati režimske pjesme i izvikivati parole, a nakon večere su se održavali politički sati gdje bi odabrani osuđenici morali govoriti o svom neprijateljskom djelovanju.

Patriotske Pjesme i Skandiranja

Kad su logoraši prebrojani, onda bi se krenulo na rad uz povike ‘Živjela Partija’, ‘Živio Tito’, ‘Dolje s Informbiroom’, ‘Dolje Staljin!’ To skandiranje trajalo bi od jutra do mraka. A najčešće se je morala pjevati pjesma…Nad ovim otokom Galebi ne lete, već na njemu rade naše radne čete…

Bijeg s Otoka

Na Golom otoku nije bilo previše mogućnosti upravljanja svojom sudbinom. Moglo se trpjeti Udbinu torturu, što je većina i činila, moglo se učiniti samoubojstvo ili se moglo pokušati pobjeći… Dvojicu je Udba ubila u pokušaju bijega. Nema sumnje da je veći broj neuspješno pokušao pobjeći s Golog otoka…Logorom se je širila priča da će ruske podmornice doći u pomoć…

Kraj Era Golog Otoka

Većina je logoraša puštena na slobodu 1956. godine, nakon Titovog sastanka s Nikitom Hruščovom. Nadalje, je Goli otok bio i dalje kaznionica ali za kriminalce i druge kategorije uobičajenih zatvorenika, sve do 1988 god.

Video obilazak - Goli otok, Hrvatska

Veze s Modernom Politikom

Pok. Jovo Kapičić, general Udbe, koji je poznat po hvatanju Draže Mihailovića, danas je neomiljen u Srbiji. Bio je na dužnostima vezanim za Goli otok i tvrdio je da su navodno prvi borci S. Miloševića bili ljudi koji su prošli robiju na Golom otoku. To je tema koja je još dosta neistražena, ali bi mogla biti interesantna ljubiteljima povijesti. Jovo Kapičić je kasnije bio protivnik Miloševića te se izjašnjavao kao Crnogorac. Neke procjene govore da je skoro pola partijskog i vojnog vrha bilo za Staljina, tako da je pravo čudo da se Tito uspio održati. Tada se najviše oslanjao na Rankovića, kao ministra unutarnjih poslova. Jednom prilikom na Bledu mu je rekao – ako poginem, bar uspomena ostaje.

Goli Otok: Hrvatski Alcatraz

Goli Otok je prozvan kao hrvatski Alcatraz, kao jedan od najzloglasnijih komunističkih zatvora u Europi. Za vrijeme Tita, Goli otok je bio velika državna tajna, i o njemu se nije smjelo ništa govoriti.

Gotovo nevjerojatnim se čini podatak da su na Golom otoku bili i brojni kulturni sadržaji koji su u rijetkim momentima osuđenicima davali privid nekakvog normalnog života i neke zabave. Tako su u logoru prikazivane i predstave i filmovi, itd. Sadržaj se uglavnom svodio na ismijavanje Staljina i Rezolucije Informbiroa.

Turistička Atrakcija

Goli otok je danas pusto mjesto u koje svraćaju turisti. Nakon što su ga napustili svi kažnjenici, osoblje i čuvari, ostale su među gromadama kamenja izgrađeni objekti… Na otoku postoji jedna sklepana suvenirnica u kojoj se prodaju magneti i majice sa natpisima Goli otok i slikama rešetki…

U blizini: Otok Rab

Ako ste već na brodu, trebalo bi svakako posjetiti i otok i grad Rab. Zahvaljujući raskošnoj vegetaciji, razvedenoj obali, čistom i bistrom moru, prirodnim ljepotama i tisućljetnoj kulturi – otok Rab je već u 19. stoljeću bio proglašen turističkim mjestom. Tu istu čar ima i danas, a vožnjom prema Rabu ćete se i sami u to uvjeriti…

Zavratnica

Postoje neka skrivena mjesta u blizini na kojima se možete i okupati. Možda je to slikovita uvala Pudarica ili uvala Zavratnica. Plaža Pudarica odlikuje se finim pijeskom i čistim morem, a do nje se može doći automobilom ili čamcem. Uvala Zavratnica je proglašena zaštićenim krajolikom te je od 1981. godine dio PP Velebit. Ono što posebno oduševljava posjetitelje je bistro, gotovo prozirno more i netaknuta priroda.

Galerija fotografija - Goli otok, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti