Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Advent Zagreb Moje Razglednice

Advent – Zagreb, Hrvatska – Ponovo najbolji!

👁️ Ova razglednica pregledana je 886 puta

Advent u Zagrebu

Kako najbolje iskoristiti vrijeme ako planirate posjetiti zagrebački Advent?

Ne planirajte previše, Zagreb će vam ponuditi mnoštvo zabavnih sadržaja i gastronomske ponude. Iako su sva događanja nadohvat noge, teško je obići baš sve. Uz blagdanska svjetla, kuhano vino i fritule svaka lokacija je i više nego čarobna – ako sa sobom povedete dobro društvo!

Trg kralja Tomislava

Kao početnu točku za obilazak Zagrebačkog adventa odabrao sam Trg kralja Tomislava. Kako zbog činjenice da je na njemu jedna od najvećih atrakcija adventa – Ledeni park (klizalište), tako i zbog pogodnosti tog mjesta kao polazne točke mnogima koji pristižu u Zagreb iz drugih gradova i država.

Naime, željeznički kolodvor nalazi se odmah preko ceste, a autobusni kolodvor udaljen je samo par tramvajskih stanica ili desetak minuta laganog pješačenja. Za sve one koji dolaze automobilom, ispod Importane galerije nalazi se i garaža, mada je meni osobno puno draža i nekima možda bolja opcija garaža na Tuškancu.

Ledeni park

Vrijeme je da krenemo! Prva stanica na našem obilasku je vjerovali ili ne, najveće i najljepše klizalište u ovom dijelu Europe – Ledeni park! Ako znate klizati, zasigurno ćete poželjeti zaploviti ovom zaleđenom oazom. A ako ne znate klizati, ovo je idealna prilika koja vam garantira zabavu i smijeh. Ako vas treba dugo nagovarati, ja vam osobno garantiram da će vam ovo iskustvo uz božićnu glazbu ostati kao jedno od najljepših božićnih uspomena u životu. 😀

Naravno, klizanje možete zamjeniti ponudom raznih delicija i kuhanim vinom, te uživati u pogledu i čaroliji koja vas okružuje!

Park Zrinjevac  - paviljon

Nakon ledenog parka, nastavljamo pješice u smjeru trga. Za samo 3-4 minute dolazimo do parka Zrinjevca, kojeg krase prve gradske fontane i stari hrastovi osvijetljeni božičnim lampicama i ukrasima.

Sam park je prepun drvenih kućica iz kojih zrači blagdanski ugođaj i koje vas pozivaju da zavirite u njihovu unutrašnjost i pronađete nešto za sebe. Uživajte u sitnim detaljima koji su naizgled nasumično rasuti po parku i uvlače vas u bajkoviti scenarij ne samo Zrinjevca, već i cijelog Zagreba.

Parkom dominira glazbeni pavilljon izgrađen 1891. godine.

Za vrijeme adventa ali i drugih prigoda, na ovoj gradskoj pozornici, ako zastanete i dopustite im,  izvođači će vas odvesti na putovanje kroz vrijeme! Pogledate li oko sebe primjetiti ćete i tri fontane, poznate blizance i gljivu, te na južnome dijelu dva vodoskoka (pozivaju vas da svratite u proljeće). 

 Nakon razgledavanja zrinjevca, kojeg završavamo očitavanjem temperature kod starog meteorološkog stupa, nastavljamo na našu sljedeću stanicu – Trg Josipa bana Jelačića.

Trg – Manduševac

Samo dvije minute hodanja i već vidimo glavni Zagrebački trg u punome sjaju! Bor je na drugom kraju trga, ali onamo ćemo se spustiti na povratku iz Tkalče, pošto je naša sljedeća stojna točka katedrala, za sada ćemo samo pogledati Manduševac.

Ukrašen adventskim vijencem i svijećama, čeka vas da vam ispuni želju. 😀 Odradit ćemo to klasično.

Okrenite se leđima prema Manduševcu i zatvorite oči, uzmite si vremena i duboko udahnite hladni blagdanski zrak. Zatim zaželite želju, ne pre brzo i površno, nego onako iz dubine srca, da zrači. A zatim ubacite novčić preko sebe u fontanu!

Nastavljamo dalje prema katedrali uz kratko zastajanje kod brončane makete grada na križanju Bakačeve i Cesarčeve ulice.

Zagrebačka Katedrala i jaslice

Približavamo se Zagrebačkoj katedrali, zasigurno jednoj od najdominantnijih građevina u Zagrebu. Ja sam krenuo u obilazak 05.12. pa je još rano, ali ako svratite oko Božića, ispod katedrale, postavljene su žive  jaslice sa pravim životinjama.

Prekrasna lokacija na kojoj ćete zasigurno osjetiti čaroliju božićnog duha i raspoloženja. Također obavezno svratite i u katedralu, te razgledajte njenu unutrašnjost… Baš kao i kod Manduševca, utišajte misli i osjetite božićnu energiju!

Jaslice advent Zagreb

Tkalča – pauza

Nakon duhovne obnove u katedrali, puni energije, odlazimo preko parka na Opatovini do Tkalče. Idealna prilika za razgovor uz slijeganje dosadašnjih dojmova. Šetnja traje desetak minuta i dobar je odmor za vrevu u Tkalčićevoj ulici koja slijedi nakon nje. 😀

Šta reći o Tkalčićevoj ulici? Puno ljudi i puno mjesta za ispijanje kave ili kuhanoga vina, naravno tu je i pivnica Mali Medo. Zima možda baš i nije za pivu ali probati pivu ovdje je tradicija, kako za turiste tako i za domaće! Ulica je tajnovita i puna skrovitih mjesta, izgubite se u masi i istražujte!

Trg bana Josipa Jelačića – Bor

Iz Tkalčićeve ulice nakon jedne Gričke vještice iz pivnice, klizimo prema trgu. Na ovoj strani trga dočekuje nas zeleni okićeni div koji pozira za slikanje. Kraj bora na trgu, postavljena je pozornica. Kratki zastanak i slušanje pjesama. 😀 Razmišljam o kuhanom vinu, ali iskreno, puno bolje je otići na Cvjetni ili na Gornji grad… 😀

Gornji grad

Nakon trga krećemo prema Gornjem gradu, tek tamo počinje prava čarolija. Ulice gornjega grada skrivaju dušu Zagreba, na njima se još uvijek osjeti onaj starogradski štih. Na njima još uvijek gore plinske lampe koje se svakodnevno ručno pale i gase i još uvijek prevladava ugodan mir i tišina. Moj odavno najdraži dio grada, za mnoge neotkriven.

(snimljeno u jesen)

Do Gornjega grada iz centra može se stići iz Mesničke, uspinjačom ili preko kamenitih vrata. Tu su još i 2-3 prolaza stepenicama iz Ilice i Tomićeve sa trga.

Možda ne najlakši, ali najljepši put zasigurno je preko kamenitih vrata.

Kamenita vrata

Do kamenitih vrata moramo se uspeti Tomićevom ulicom koja je popločena kockastim kamenjem a to po zimi može biti maleni izazov. 😀 Srećom uspon traje samo par minuta, pa nije tako strašno! Kamenita vrata su jedini preostali očuvani ulaz u stari grad Gradec. Poznata su i kao kapelica Majke Božje od kamenitih vrata koja je ujedno i zaštitnica grada. Unutar kamenitih vrata nerijetko ćete zateći nekoga kako moli ili pali svijeću. Prolaskom kroz kamenita vrata, običaj je prekrižiti se.

Crkva sv Marka

Put nas dalje vodi ravno na Markov trg na kojem se nalaze zgrada vlade i sabora, a na sred trga stoji Markova crkva sa prepoznatljivo ukrašenim krovištem na kojem se nalaze grbovi grada Zagreba i grb  kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Trudim se biti kratak i ne opširan, ali svaki kutak Zagreba je priča za sebe tako da je to jako teško. 😀

Ako prošetate ulicama iza Markove crkve naći ćete najstarije ugostiteljske objekte u gradu, neizostavne stanice za pjesnike i romantičare…

Štrosmajerovo šetalište

Nakon slikanja Markove crkve, odlazimo preko Jezuitskoga trga iza Crkve sv. Katarine i dolazimo na trg iznad Strosmayerovog šetališta sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na Katedralu i panoramu cijeloga grada.

Puno smo toga obišli i vrijeme je za pauzu! Ima li boljega mjesta za to nego pod osvjetljenim starim divljim kestenima na kojima vise kristalni lusteri, a ispod kojih svira živa muzika na malenoj pozornici i toči se kuhano vino? Vrijeme za opuštanje i razgovor, vrijeme za čisti užitak.

Na šetalištu se nalazi i skulptura Matoša na klupi, djelo Ivana Kozariča, obavezno ga potegnite za nos jer to donosi sreću!

Advent Zagreb stross

Kula Lotrščak

Stotinjak metara dalje preko puta gornje postaje uspinjače, nalazi se Kula Lotrščak sa koje svakoga dana točno u podne pucanj iz topa označuje 12 sati. Kula je najbolje sačuvani objekt gradskog obrambenog sustava. Lotrščak se isprva zvao kula od Dverca, ali je promijenilo ime zbog lopova, 😀 to jest po iskrivljeno zagrebački – lotrjaša. Naime, od 1646. godine u tornju je smješteno zvono koje bi u slučaju pljačkaša ili razbojnika zvonilo i tako pozivalo ljude koji su radili u polju izvan gradskih zidina na povratak u grad. Kamenita vrata bi se tada zatvarala.

Grič

Pokraj uspinjače je idealna atmosfera za još jedno kuhano vino sa kobasicama i šetnju novim starim parkovima! 😀

(video parka sniman je u jesen)

Mesnička - Tunel Grič

Nakon fuliranja i okrijepe na Strossu nastavljamo dalje šetalištem u istome smjeru, koji nas vodi do spusta u Mesničku ulicu,  tik do ulaza u tunel Grič. Ako ste se odlučili za parking na Tuškancu, vaš obilazak započeti će ovdje!

Za javnost otvoreni dio tunela Grič povezuje Mesničku i Radičevu ulicu, a okomito izlazi na tri mjesta u Ilici. Tunel je imao mnoge uloge u prošlosti, od skladištenja voća do rave partija 1993. U to vrijeme služio je i kao sklonište. Video koji sam snimio prikazuje – SJEĆANJE (3.-17.12.) Scenografija: ulica kao iz doba Charlesa Dickensa (starog Gornjeg grada)

Cvjetni trg

Po izlasku iz tunela dolazimo na krivudavu Ilicu, dobro poznatu svima. Dućani i šoping mi se ne uklapaju kao dio adventskog ugođaja, pa bez puno zadržavanja prelazim Ilicu i dolazim na Trg Petra Preradovića, popularno zvani Cvjetni trg.

Po uzoru na svjetske i Europske gradove ovdje je prvi puta prije par godina krenula prodaja kobasica za advent. Od Cvjetnoga prema hotelu Dubrovnik, pa sve do Trga Josipa bana Jelačića, prostiru se drvene kućice sa suvenirima i raznim delicijama. Ako još niste, ovdje morate pronaći neku sitnicu, suvenir ili poklon za voljene!

Nakon pronalaska suvenira ponovno izlazimo na trg, smračilo se pa se isplati još jednom pogledati zelenog svjetlečeg diva i oprostiti se od njega!

Jeste li znali da se konj bana Josipa Jelačića zvao Emir? 😀

Vračamo se natrag do Trga Kralja Tomislava preko Parka Zrinjevca. Ako imate još malo snage,  za oproštaj od Zagrebačkog adventa, zastanite ponovno kod paviljona na Zrinjevcu.

Sada znate zašto je Zagreb višestruki prvak božićnog sajma. Velegrad sa mnoštvom sadržaja u kojem je sve blizu, a najbitnije od svega – grad ima dušu.

Zima dolazi !

Uz Zagrebački Advent, najbolja lokacija koju pod obavezno morate posjetiti zimi je svima već dobro poznato imanje obitelji Salaj u Čazmi – SalajLand. Iako sam tamo već bio, imao sam želju pogledati Božićnu priču i 5 milijuna lampica kada ih prekrije snijeg.

Želim Vam ugodne blagdane!

U tijelu zdravlje, u duši mir.
U mislima radost, a u srcu mladost.

Mir u duši u ove blagdanske dane.
Sretan Vam Božić od srca!
I u srcu neka vam ostane!

Blagdansko je vrijeme, ako zatrebate pažljivo odabrane i provjerene stihove za blagdanske čestitke, pogledajte razglednicu Božićne i Novogodišnje čestitke!

– Malena uspomena sa Zagrebačkog Adventa!

Pozdravljam vas uz galeriju slika! Ne zaboravite poslati ovu razglednicu osobi sa kojom želite obići Zagrebački Advent!

Adventska mapa Zagreba u pdf formatu!

Više o Zagrebačkom adventu pogledajte na službenim stranicama!

Galerija fotografija - Advent – Zagreb, Hrvatska – Ponovo najbolji!

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. Koristimo i neke lokalne kolačiće koji su vezani za lokalne kampanje a koji će nestati po njihovu završetku. – Polica privatnosti