Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
21. Izrael – Galilejsko more, Nazaret (1. dio)

Izrael – Galilejsko more, Nazaret (1. dio)

Izrael

Izrael je poznat kao kulturno, povijesno i religijsko središte, te kao sveta zemlja mnogih kultura. U skladu sa time, planirao sam obići večinu lokacija vjerskoga značaja. Za to mi definitivno treba nekoliko jako dobro isplaniranih dana.

U Izraelu ima toliko toga za vidjeti, obići, osjetiti i doživjeti, da to sve ne stane ni u knjigu, a kamoli na blog. Tako da ću biti kratak i držati se detalja 😀

Ovo je prva razglednica iz Izraela, ujedno i prvi dio od ukupno tri dijela priče o Izraelu.

Izrael, Sveta zemlja - Prvi dio (Galilejsko more, Nazaret) 8
Obilazak Izraela, putopis sveta zemlja

Plan obilaska

Obilazak ću podijeliti u tri velike cjeline – 

Izrael, Sveta zemlja – Prvi dio – (Galilejsko more, Capharnaum, rijeka Jordan, Nazareth)

Izrael, Sveta zemlja – Drugi dio – (Tel Aviv, Mrtvo more) i 

Izrael, Sveta zemlja – Treći dio – (Betlehem, Jeruzalem)

Nakon duge vožnje avionom i slijetanja u Tel Aviv, nisam puno lutao po gradu. Prijavio sam se u hotel i planiram što prije krenuti na sjevernu stranu Izraela, do Galilejskog mora i tamo započeti svoj obilazak.

Tiberias, Galilejsko more

Krećemo od Tiberijasa, koji je najveći grad u dolini Jordana, a nalazi se na samoj obali Galilejskog mora (jezera), gdje je Isus hodao po vodi. Po meni, idealno mjesto za početak obilaska. Tiberijas, to jest Tiberijada (Hrvatski naziv), dobio je ime po drugom caru Rimskoga carstva – Tiberiusu.

Osim hodanja po vodi, Isus je uz ovo jezero pronašao i pozvao pet ribara koji su odlučili poći za njime te su postali apostoli.

Tiberijas Galilejsko more, Izrael putopis

Galilejsko jezero je također poznato kao mjesto na kojem je isus nahranio pet tisuća ljudi,  a na brdu povrh njega održao je Govor na gori.

Tiberijas Galilejsko more, Izrael putopis

Capharnaum 

Na sjevernoj obalii jezera, nalazi se Capharnaum – Isusov grad.

Capharnaum je bilo ribarsko selo u kojem je Isus živio i podučavao svoje sljedbenike nakon što je napustio Nazareth.

U Capharnaumu se također nalazi i rodna kuća ribara Petra. Iznad koje je izgrađena jedna od najstarijih sinagoga na svijetu.

 

Samo jezero okupirano je od strane Izraela 1967 godine, zajedno sa Golanskom visoravni i planinom Hermon, a Sirija i danas zahtjeva sjeveroistočnu obalu jezera. Golanska visoravan je između ostalog i veliki opskrbljivać pitke vode, zahvaljujući kojoj u široj okolici jezera uz raznoliku poljoprivredu možete vidjeti uredne i navodnjavane plastenike, kao i plantaže banana!

Yardenit - rijeka Jordan - Isusovo krštenje

U Galilejsko more se na sjeveru ulijeva i na jugu iz njega izvire rijeka Jordan koja se kasnije ulijeva u Mrtvo more. Rijeka Jordan se spominje oko 175 puta u Starom zavjetu, te oko 15 puta u Novom zavjetu. Za kršćane je mjesto gdje Jordan ističe iz Galilejskog jezera sveto jer označava lokaciju gdje je Isusa Krista krstio sveti Ivan Krstitelj.

Mnogi hodočasnici i turisti danas dolaze vidjeti to sveto mjesto, a mnogi se ovdje i ponovno krste.

Yardenit – rijeka Jordan – Isusovo krštenje
bazilika Navještenja

Silazak Duha svetoga

Otprilike šest mjeseci nakon što je Ivan Krstitelj počeo propovijedati, Isus je došao k njemu na rijeku Jordan, uz koju je on propovjedao, te zatražio od Ivana da ga krsti. Tada je imao oko 30 godina.

Na tom mjestu, u Yardenitu, je izgrađen veliki turistički kompleks sa parkiralištem i uređenim mjestima za lakši pristup vodi.

Ovdje možete iznajmiti ili kupiti bijelu odjeću koja je prikladna za krštenje. Krštenju možete pristupiti iako ste već bili kršteni nakon rođenja.

Na zidovima kompleksa, uz mnoge druge ukrase, nalaze se i ploče na svim jezicima koje opisuju Isusovo krštenje i silazak Duha svetoga.

Nazareth

Samo 25 kilometara dalje od Galilejskog mora, nalazi se nadaleko poznati grad Nazaret.

Nazaret je danas jedan od većih gradova Izraela, ali nekada je to bilo maleno naselje gdje je anđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će zanijeti po Svetom Duhu i roditi sina.

Isus nije rođen ovdije, ali ovdje provodi dijetinjstvo i mladost sve do tridesete godine, kada odlazi kod Ivana Krstitelja.

Na slici je bazilika Navještenja, izgrađena na mjestu gdje se prema katoličkoj tradiciji dogodilo navještenje anđela Gabrijela Mariji.

bazilika Navještenja

Bazilika Navještenja

Gdje god da dođem, pa tako i ovdje, ne mogu a da ne pomislim koliko puta sam čuo za to mjesto koje sada gledam uživo i pokušavam se prisjetiti onih slika tog mjesta, maštom stvorenih i davno sačuvanih u sječanju.

Zahvalan sam što imam priliku posjetiti ta mjesta.

bazilika Navještenja
Nazaret putopis

U Nazaretu, ispod bazilike pronađeni su ostaci kuće iz Isusovog doba, ali je arheolozi ne dovode u direktnu vezu sa Isusom.

Prema krščanskom vjerovanju, kuća u kojoj je Isus proveo svoje djetinjstvo i koja je pripadala njegovoj majci Mariji je zapravo bila pećina na kojoj se danas uzdiže bazilika Navještenja.

Što je samo još jedan dobar razlog za posjet bazilici.

Suveniri

Dan mi je prošao brzo. Navikao sam se na okruženje i ljude, svi su jako ljubazni i žele pomoći. Na lokacijama gdje se prodaju suveniri i razni drugi zanimljivi predmeti, lokalci će vas, kad vide da ste turist, rado uvlačiti u priču kako bi vas nagovorili da nešto kupite. Ako niste zainteresirani obavezno ih ignorirajte. Čak i “no thank you” će im pokazati da znate jezik i sigurno ih se nećete riješiti dvadesetak metara.

Izrael, Sveta zemlja - Prvi dio (Galilejsko more, Nazaret) 10
Izrael, Sveta zemlja - Prvi dio (Galilejsko more, Nazaret) 11

Suveniri su jako jeftini, obično tri puta jeftiniji od početne ponuđene cijene. Nemojte se suzdržavati od cjenkanja. Teško je u početku, jer je kod nas cijena artikla uvijek označena i fiksna, pa smo na to navikli. Tamo je cjenkanje običaj i sigurno će vas više cijeniti ako ne pristanete na prvu cijenu. Trgovci su unatoč velikom broju ljudi vedri i pozitivni, pa kod pregovaranja uvijek bude smijeha. 😀

Izrael, Sveta zemlja - Prvi dio (Galilejsko more, Nazaret) 12
nazaret suvenir

Rado bi ostao duže i pokušao pronaći kavu, ali još sam umoran od puta pa se spremam na povratak u hotel, u Tel-Aviv.

Tel Aviv je potpuna suprotnost ostatku Izraela, ali više o tome u drugom djelu. Do tada vas pozdravljam uz galeriju slika!

Izrael – Galilejsko more, Nazaret (1. dio)​ - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti