Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Krstarenje Mediteranom

Krstarenje istočnim Mediteranom - 3. Dio

Grčka - Turska

Nakon obilaska Rima, Egipta, Cipra i Rhodesa krstarenje se nastavlja provlačenjem broda kroz Grčke otoke i pristajanjem u Izmiru u Turskoj. Ako ste propustili prve dvije razglednice krstarenja, možete ih pogledati ovdje. –

8. Dan – Izmir (Turska)

Dakle Turska, još jedna jako zanimljiva zemlja. Silazim sa broda i sjedam u obližnji kafić da naručim pravu tursku kavu. Dok ispijam kavu, promatram radnike u luci kako farbaju brod. Gdje god brod pristaje, pere se i farba… Preventivna mjera zbog nagrizanja soli, pretpostavljam? Sunce je idealno za popiti kavu i za šetnju uz more. Cijelo krstarenje nekako je tematski vezano za drevne civilizacije, pa tako i Izmir ima svoje adute za privlačenje turista. Jedan od većih zasigurno je Agora.

Agora

Nekada javni trg i tržnica, dobro sačuvana, Izmirska agora je danas preuređena u Izmirski Otvoreni Muzej. Jako zanimljiva lokacija za ljubitelje povijesti. Nema gužve pa se zaista može uživati u razgledavanju detalja…

Suvremeni Izmir je glavna Turska izvozna luka i druga po izvozu iza Istanbula. Ubraja se među vodeća industrijska središta u zemlji. Razvijena je brodogradnja, metalna, tekstilna i prehrambena industrija, industrija prerade nafte, obrade kože i proizvodnje cementa. U okolici grada nalaze se i rudnici ugljena. U Izmiru se održava i mnoštvo međunarodnih sajmova, a turizam čini još jednu vrlo važnu djelatnost grada.

Kebap

Lutajući ulicama sjetio sam se da osim turske kave obavezno moram probati i kebap! Odličan je! Turska kuhinja je, u stvari, naslijeđe moćnog Otomanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog Istoka i Mediterana. Nakon obilaska Izmira i uživanja u kebabu, umoran se vraćam na brod. Teško je danima držati ovakav tempo…

9. Dan – Piraeus (Athens, Greece)

Nakon prespavane noći, dolazimo u luku Piraeus, a od tamo do glavnoga grada Grčke i jednog od najpoznatijih gradova na svijetu – Atene, nema puno.

Atena je bila jedan od najjačih polisa u Grčkoj. Svaki Grčki grad ili polis bio je nezavisno središte kulturnog, političkog i trgovačkog života. Bio je okružen zidinama, imao je mjesto za zadnju obranu – Akropolu, a na njoj su bili smješteni hramovi vrhovnih božanstava. U Grčkoj mitologiji vrhovni bog bio je Zeus, vladar Olimpa, bog neba i grmljavine. Unatoč brojnim slabostima karakterističnima za posve običnog čovjeka, Grci su svog vrhovnog boga posvuda obožavali. Zeusov je pak pandan u Rimskoj mitologiji bio bog Jupiter. Nakon uspona od nekih 70-ak metara našao sam se u središtu jednog od najvažnijih kulturnih spomenika na svijetu koje je 1987. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi!

Akropola

Akropolu čini kompleks antičkih građevina na visokoj ravnoj stijeni, 70 m visine i 150 m iznad razine mora i doista je posebno mjesto sa jako puno atraktivnih sadržaja i lokacija koje je užitak obilaziti. Iako su me najviše zanimale Egipatske piramide, mislim da je ipak ovo najzanimljivija stanica krstarenja.

Hramovi i danas, ovako razrušeni, djeluju moćno. Uz malo mašte možemo zamisliti kako je dominantno Akropola iznad Atene izgledala u njezino zlatno doba.

Kolijevka europske kulture

Oduvijek sam želio vidjeti Atenu, grad mitova, grad Grčkih bogova, mjesto gdje se susreću ostaci drevne prošlosti i današnjost moderne Grčke. Akropola u Ateni, iako u ruševinama, i dalje odaje svu ljepotu i sklad klasičnog razdoblja stare Grčke te i danas nedvojbeno simbolizira kolijevku europske kulture.

Temelj zapadne civilizacije

Staru Grčku mnogi povjesničari smatraju temeljnom kulturom zapadne civilizacije. Grčka kultura je izvršila snažan utjecaj na Rimsko carstvo koje je prenijelo njezin oblik po mnogim dijelovima Europe. Civilizacija stare Grčke je neizmjerno puno utjecala na jezik, politiku, obrazovanje, filozofiju, umjetnost i arhitekturu modernog svijeta.

“Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio”

Horacije, Rimski pjesnik

“Osvojena Grčka osvojila je divljeg pobjednika i unijela umjetnost u surovi Lacij”

Misli se na Rimsku Grčku koja je potpala pod vlast Rima 146g. pne.

Sa Akropole se pruža panoramski pogled na cijelu Atenu, a na njoj se nalazi i muzej koji sam posjetio a u kojem su izloženi nalazi s Akropole u rasponu od prethistorijskih razdoblja, te kroz arhajsko, klasično, helenističko i rimsko razdoblje do kasne antike.

Vidi više na službenoj stranici – Acropolis Museum

Oduševljen cijelodnevnim obilaskom Akropole i njenih hramova te prepun dojmova, spremam se za nastavak putovanja i za još jednu veliku usputnu stanicu – Olimpju.

10. Dan – Katakolon (Olympia, Greece)

Stižemo u Katakolon, a od tamo i do Olimpije i mjesta gdje su održavane izvorne olimpijske igre koje su se održavale kao atletska takmičenja između grčkih gradova u čast vrhovnog boga Zeusa.

Održavane su svake 4 godine za vrijeme religioznih proslava u Zeusovom hramu gdje je bila i 13 metara visoka statua boga Zeusa koja je proglašena jednim od sedam svijetskih čuda antike. Statua danas ne postoji jer je Zeusov hram kao i stadion olimpijskih igara porušio potres u 7. stoljeću.

Završeno je još jedno brzinsko razgledavanje i još jednom se ukrcavam na brod… Posljednji put… Vračamo se na polaznu stanicu, u Italiju.

11. Dan - At sea

Nakon mirno prespavane noći doručkujem na palubi. Na brodu se već danima osjećam puno više kao domaćin a manje kao gost. Obilazim dobro poznata mjesta i odmaram. Zavolio sam ovaj brod. A on je, vjerujem, zavolio mene.

Zadnja noć na moru bila je burna, brod se lagano ljuljao a pogled sa balkona na otvoreno uznemireno more izaziva osjećaj strahopoštovanja. Navlačim zastore na prozor i uvlačim se u krevet.

Suvenir

U brodskom kasinu sam bio par puta. Uz igranje ruleta i anjca, to jest blackjacka uživo, ( kartaške igre na sreću, popularne u kockarnicama  – za minimalan ulog naravno 😀 ), posebno zanimljiv mi je bio aparat koji gura novčiće. Zalijepit ću video jednog takvog sa –  youtuba… Zanimljiv mi je bio iz razloga što je na hrpi novčića, koje su lopatice aparata gurale, kao glavna nagrada bio privjesak za ključeve

Privjeske sakupljam kao frižider magnete 😀 … Jedan od broda savršeno bi mi se uklopio u kolekciju!

JACKPOT

I tako gledam ja njega, gleda on mene… Ubacio sam dosta novčića i vidim da od toga neće biti ništa… Privjesak ni da se pomakne… Previše je težak i novčići ga obilaze… Kraj mene prolazi osoblje kasina, pa odlučim pitati jednog zaposlenika gdje mogu kupiti privjesak. Objašnjavam mu na engleskom jeziku da sakupljam privjeske i pitam ga gdje mogu pronaći jedan od Costa Fortune. – Dobivam odgovor da se ti privjesci ne prodaju te da se mogu samo osvojiti… prijatelj iz Hrvatske, koji je sjedio do mene pitao me tada što mi je zaposlenik rekao …dok sam mu objašnjavao, zaposlenik kasina nas je čuo i na moje iznenađenje pitao nas na čistom hrvatskom jeziku – od kuda ste? 😀 … Ja mu odgovorim, iz Hrvatske… A on aj’ sačekajte tu – i nestane… Vraća se za minutu i nosi par privjesaka 😀 … Što se mene tiče – isto mi je kao da sam osvojio jackpot 😀 … Ovaj događaj je ugodna uspomena sa putovanja, a taj privjesak najdraži suvenir 😉 .

12. Dan - Savona (Italy)

Od svih gradova koje sam obišao, Rim je ipak jedini u koji bi se opet vratio. Krstarenje je odličan naćin za vidjeti nove i zanimljive lokacije, ali nažalost tom brzom naćinu obilaženja gradova nekada fali ono presudno vrijeme koje je potrebno da se povežete sa lokalnim stanovništvom i osjetite vibru određenog mjesta. Naravno za neka mjesta treba imati jako puno vremena, a za neka mjesta duži boravak i nije potreban.

Ujutro je prevladala bonaca. More je bilo mirno i gledajući u njega, uz još jednu jutarnju kavu, oprostio sam se od Costa Fortune.

Za mene je ovo bilo jako zanimljivo putovanje i bogato životno iskustvo. Napuštam brod, ukrcavam se na bus i vraćam se u Hrvatsku, najljepšu zemlju na svijetu. 😉 …

Pozdravljam vas uz galeriju fotografija! 

Galerija Fotografija - Krstarenje istočnim Mediteranom - 3. Dio

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti