Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
London, Tower bridge

London, Velika Britanija- 1. Dio

👁️ Ova razglednica pregledana je 778 puta

Pozdravljam se od Pariza iz kojeg odnosim nezaboravna sijećanja. Vozeći se Eurostarom vlakom prema Londonu, kapljice kiše razbijaju se na staklu prozora. Volim kad je sunčano jer sunce fotografije ispuni bojama, ali London je poznat po promjenjivom vremenu i kiši, pa mi tmurni oblaci iznad Londona nimalo ne smetaju… Ultrabrzi vlak izranja iz kanala La Manche i dolazi u     London St Pancras International. 

Hello London

London važi za jedan od najskupljih gradova na svijetu u što sam se svakako i uvjerio, međutim, mnogo toga u ovom gradu je i besplatno. Posjeti državnim muzejima se ne naplaćuju, a za šetnju brojnim londonskim parkovima potrebno vam je samo vrijeme. U samo par dana, koliko se namjeravam ovdje zadržati, nemam baš previše vremena za neplansko istraživanje. Šetajući među tisućama drugih ljudi iz svih dijelova svijeta i slušajući jezike za koje nisam ni znao da postoje, obići ću dobro poznate lokacije i znamenitosti, posjetiti nekoliko pubova, probati Fish and Chips i naravno opustiti se uz engleski čaj.

Do najpoznatijeg novijeg simbola Londona – Eye Of The London, dolazim kultnim i legendarnim crvenim autobusom na kat..

Double decker

Dvokatni autobus ili popularni double decker jedan je od simbola Londona, Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Popularni zbog manje dužine – između 9.5  i 11.1 metara, obojeni su u crveno i turistički prepoznatljivi. Sljedbenici su velikih kočija na kat iz 19. stoljeća, koje su vukli konji, a koje su u Londonu bile uobičajene. Vožnja se naplaćuje registracijom kartica na ulazu. Autobusi ne primaju gotovinu, a Oyster kartica za prijevoz kupuje se za 5 £ depozita, koje zajedno sa nepotrošenim iznosom na kartici, nakon vraćanja kartice, dobivate nazad.

Eye Of The London

Uživam u panoramskim razgledavanjima gradova pa mi ta aktivnost, kad god je to moguće, ide pod obavezno..

London Eye jedna je od najposjećenijih gradskih znamenitosti i simbol ulaska Londona u 21. stoljeće. Divovski panoramski kotač visok je 135 metara, a iz njegovih putničkih kapsula pruža se nenadmašan pogled na London i okolicu. Vidljive su mnoge znamenite građevine kao što su Buckinghamska palača, katedrala sv. Pavla, Parlament, Tower bridge i Big Ben. Vidim da se Big Ben obnavlja…London je prelijep i velika je privilegija biti u Londonu jer taj grad nudi doslovno sve. Glavni grad je Ujedinjenog Kraljevstva, star više od dva tisućljeća, jedan je od najstarijih velikih gradova svijeta. S brojem stanovništva od preko 8.1 milijuna, je najveći grad  a ujedno je i najveća metropola te ekonomsko, prometno i kulturno središte države.

Rijeka Temza

Rijeka Temza nastaje od četiri izvorišna kraka u središnjem dijelu Engleske. Dok vijuga 350 kilometara prema istoku, na kraju se pretvara u ušće široko 29 kilometara i utječe u Sjeverno more. Temza oduševljava ljude svojom ljepotom dok prolazi tipičnim engleskim krajolicima s puno niskih brda, šuma, livada, ladanjskih kuća, lijepih sela i malih gradova. Postoje brojni turistički brodovi kao i redovne linije koje rijekom Temzom voze ispod mostova, od kojih je jedan i Tower Bridge, prepoznatljivi simbol Londona.

 

Tower Bridge

Tower Bridge svakako spada u najveće kulturne znamenitosti grada. Svake godine posjeti ga na tisuće turista, a mnogi ga greškom nazivaju London bridge, imenom mosta koji se nalazi nedaleko od njega. Povezan je s obližnjom povijesnom tvrđavom Tower, sa kojom dijeli i ime. Tower Bridge ima dvije kule koje su povezane s dva pješačka prolaza. Na sredini mosta spajaju se dva ogromna polužna kraka, svaki težine 1200 tona. Ti se krakovi mogu razdvojiti i podići tako visoko da stoje gotovo okomito, pod kutom od 86 stupnjeva. Zahvaljujući tome ispod mosta mogu ploviti brodovi teški i do 10 000 tona. Dva kraka mosta podignu se za samo jednu minutu. 

Parkovi Londona

Osam prekrasnih parkova koja su nekada bila kraljevska lovišta, danas su oaze mira i rekreacije. Ako se pitate zašto zavoljeti ovaj glavni grad, onda bi se odgovor mogao skrivati u londonskim parkovima. Glavni St. James Park, kao primjer, pruža odličan pogled na Buckinghamsku palaču, a ako ste ljubitelj životinja, u njemu možete uživati okruženi patkama i vjevericama koje će vam prići u potrazi za hranom. Ulice nad kojima se nadvijaju krošnje hrastova i vjeverice koje su doslovno na svakom koraku stvaraju unikatnu i osebujnu atmosferu koja će mi još dugo ostati u sjećanju.

Telefonska govornica

Dvije tisuće crvenih telefonskih govornica – još jednog simbola Londona, vlasti su svrstali pod kulturna dobra i tako ih spasili od nestanka sa Britanskih ulica. One su spomenik na stara vremena i stanovnicima Londona i turistima Ujedinjenog Kraljevstva. Britanci mnogo drže do svoje tradicije, a mnogi misle da su i danas velika svjetska sila. Kraljica je sveprisutna, ona je simbol zemlje i predstavlja njeno jedinstvo ali je i najpoželjnija turistička atrakcija.

National Maritime Museum

Nema potpuna izleta u London bez razgledavanja barem jednog od njegovih svjetski poznatih muzeja, a ima ih barem desetak. Na putu mi se našao muzej Britanske pomorske povijesti, s artefaktima koji uključuju čak i pušku iz bitke za Trafalgar, a također i kaput koji je admiral Nelson nosio kad je zadobio smrtonosnu ranu. Državni muzeji su, kao što sam već spomenuo, besplatni – tako da samo trebate biti naoružani dobrom kondicijom.

Fish & Chips

Na račun Britanske kuhinje zbijaju se brojne šale, a nakon doplate od 5£ za malo bolji doručak u hotelu, očekivanja mi više nisu bila visoka.

Kao jedno od najpoznatijih turistički razvikanih jela izdvaja se “fish and chips”- riba pohana u ulju i servirana sa prženim krumpirom, a ponekad i graškom. Nekada hrana za siromašne ribare, danas je turistički proizvod. Ako ste ljubitelj pržene hrane svidjeti će vam se. Za 12 funti u pivnici na Greenwich Marketu dobio sam ukusan obrok.

Greenwich Market

Povijest tržnice datira još iz davne 1700. godine, puna je raznolikog sadržaja, ali je posebna po dizajnerima koji se ovdje skupljaju. Zahvaljujući njima, ovdje možete pronaći razne unikatne umjetnine.

Bacio sam brzi krug po Greenwichu, a kako izgleda možete vidjeti u video prilogu.

Greenwich Meridian

Nakon iscrpljujućeg uspona dolazim do Kraljevskog opservatorija – mjesta po kojemu se određuje svjetsko vrijeme i koje se koristi kao mjesto nultog meridijana. Godine 1884. donijeta je odluka da se kao mjesto nultog meridijana odredi londonski Greenwich. Bila je to očekivana odluka, s obzirom da se većina svjetske trgovine već odvijala po pomorskim kartama koje su kao središte koristile upravo Greenwich. Danas je popularno slikati se s nogama na dvije strane svijeta – jednom na zapadnoj, a drugom na istočnoj polutci. Odavde možete uživati i u panoramskom pogledu na grad.

Tower of London

London Tower je srednjovjekovna tvrđava koja nalazi se na istočnom rubu povijesnog središta Londona. Tower je najpoznatiji po svojoj funkciji zatvora, mučilišta i gubilišta za visokopozicionirane kraljevske zatvorenike i protivnike od kojih su većina bile značajne osobe engleske povijesti. Tu su i  gavrani koji su se smjestili u tvrđavi u kojoj borave već stoljećima. Trenutno ih je osam i svaki od njih ima svoje ime. U samom narodu značenje rečenice “biti poslan u Tower” značilo je biti uhićen i zatvoren.

Kraljevski dragulji

Danas se u London Toweru čuva kruna kraljice Elizabete II. i kraljevski dragulji.  Red za slikanje “Kraljičinih dragulja” protezao se u nedogled, a nakon izjave slučajnog prolaznika – “wait until you see inside…” znao sam da je vrijeme da krenem dalje…

– slika sa interneta –

10 Downing Street

Downing Street je ulica u središnjem dijelu Londona (Westminster), u kojoj se na br. 10 nalazi službena rezidencija predsjednika vlade i sjedište političke moći. Downing Street 10 u Londonu najpoznatija su ulazna vrata u Britaniji. Izvana se čini prilično skromno ali zapravo je sve puno veće. Ova zgrada sačinjena je od tri kuće, sa skoro 100 soba, a vrt se prostire na površini od oko 0,2 hektara. Tu su donesene mnoge teške odredbe za Britaniju, ali i za svijet.

Samo u 20. stoljeću, iza ovih vrata donesene su ključne odluke za Prvi i Drugi svjetski rat, kao i odluke o kraju carstva, izgradnji britanske nuklearne bombe, rješavanju ekonomskih kriza, te izgradnji socijalne države. Kako se vidi na slikama, nema šale sa osiguranjem, momci u crnom naoružani strojnicama nalaze se posvuda a postavljena je i teška dvostruka željezna ograda.

Iako položaj premijera u Velikoj Britaniji nikada službeno nije uspostavljen, proizlazi iz tradicije i višestoljetne prakse.

Prime Minister označava prvog ministra kraljevske vlade. Najpoznatiji premijer Britanije bio je Churchill koji je vodio zemlju u II. svj. ratu.

Horse Guards Parade

Horse Guards Parade jedan je od najvećih londonskih otvorenih prostora i mjesto na kojemu želite biti ako biste htjeli vidjeti smjenu straže, a nemate se želju gužvati ispred Buckinghamske palače. Parada traje oko pola sata, a izvode je dvije skupine vojnika iz elitne postrojbe Britanske vojske. Nakon dolaska nove grupe konjanika, dvije skupine postrojavaju se jedna nasuprot drugoj te izvršavaju smjenu straže. Nakon toga ‘stara’ skupina odlazi u svoju vojarnu u Hyde Parku, odakle je stigla i ‘nova’ grupa konjanika.

“Make room for the king’s guard!”

← LOOK LEFT

Nakon gubljenja po Londonskim ulicama, oduševljen dizajnom automobila, dobrim pivom i svime što sam vidio, potražio sam put do hotela…   Vidimo se u nastavku!

Album Fotografija - London, Velika Britanija - 1. Dio

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti