Moje Razglednice

Vlak u snijegu, Veliki Grđevac, Mato Lovrak kulturni centar

Vlak u snijegu, Veliki Grđevac - Mato Lovrak

👁️ Ova razglednica pregledana je 768 puta

Tajanstvena Hrvatska

Opuštajući se uz jutarnju kavu, skrolao sam po internetu. U moru informacija i reklama izvirila je objava iz jedne od najzanimljivijih grupa na Facebooku –  Tajanstvena Hrvatska.

Zastao sam kao i uvijek, a kratki odlomak koji je spominjao dobro mi poznati film, u trenu me vratio u djetinjstvo. U Kulturnom centru “Mato Lovrak” zapeo je vlak u snijegu iz istoimenog filma, a tu se skrivaju i rekviziti sa snimanja Družbe Pere Kvržice.

Iako nema snijega, donio sam odluku da danas ponavljam štivo i gledam film, a sutra put pod noge….

Mato Lovrak

Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti. Vrijeme njegova djelovanja do 1950-ih godina karakterizira se kao Lovrakovo doba, u kojemu je roman postao glavna vrsta hrvatske dječje književnosti i bio popularan među čitateljima.

Po njegovim romanima snimljeni su uspješni igrani filmovi Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu te u novije vrijeme Anka. Lovraku u čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje i Nagrada “Mato Lovrak”. Tamo je, također, izgrađen i Kulturni centar “Mato Lovrak” u sklopu kojega se nalazi književnikova spomen-soba, “Mlin Družbe Pere Kvržice” i željeznički kolosijek na kojem je postavljena parna lokomotiva sa tri vagona, kao uprizorenje Lovrakova djela Vlak u snijegu.

Veliki Grđevac

Odmah po dolasku u Veliki Grđevac (općinu u Republici Hrvatskoj, u sastavu Bjelovarsko-bilogorske županije), primijetio sam veliki oslikani zid na zgradi Osnovne škola Mate Lovraka, a zatim i spomenik istoimenom književniku ispred nje. Parkirao sam blizu škole i prošetao parkom preko puta koji je također skrivao motive književnikovih djela. Nakon obilaska užeg središta uputio sam se i do rodne kuće Mate Lovraka.

Mato Lovrak - Rodna kuća

Rođen u Velikom Grđevcu, selu kod Bjelovara, u šesteročlanoj obitelji krojačkog obrtnika Mate i majke Ane. Završava školu za učitelja, te radi u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. godine do mirovine 1954. godine i u Zagrebu.

Romani su mu kratki, sažeta izraza, ispripovijedani jednostavno, ali  vrlo uspješno poniru u psihologiju djetinjstva. Nerijetko se u njegovim djelima zrcali i vrijeme u kojem su nastala, s blagom kritikom svijeta odraslih. Osim romana za djecu, napisao je i nekoliko desetaka pripovijetki.

Romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice više od pedeset godina dio su obvezne školske lektire.

Kulturni centar "Mato Lovrak"

Kulturni Centar Mato Lovrak turistička je atrakcija jedinstvenog sadržaja koju možete posjetiti tijekom cijele godine. Ulaz je besplatan, a osim izloženih rekvizita iz Lovrakovih dječjih romana, ovdje se nalaze ribnjak i poučna šumska staza, pa je ovo mjesto idealno za izlet uz šetnju prirodom.

Vlak u snijegu

Roman Vlak u snijegu (prvotno naslovljen kao Djeca Velikog Sela) Lovrak je, kao mladi učitelj, napisao 1931. godine, a inspiriran je stvarnim događajima.

Pjesme su ono što je meni, a vjerujem i mnogima drugima ostavilo nezaboravno sjećanje na ovaj film.  

Radnja romana/filma odvija se na selu, gdje djeca uz pjesmu, školu i igru provode bezbrižne dane.

Učitelj seoske škole uz pomoć gradske tiskare organizira izlet za svoje učenike. Nakon obilaska tiskare, zoološkog vrta i još nekoliko lokacija učitelj se razboli i primoran je ostati u Zagrebu. Učenike koje je učio slozi ostavlja same kako bi utvrdili naučeno gradivo. Na povratku iz grada zatekne ih zimsko nevrijeme i vlak stane pred snježnim nanosom. U nepredviđenoj situaciji Ljuban i Pero rješavaju stare nesuglasice. Jedna se grupa trudila svim snagama otkopati vlak iz snijega, a ostali su samo stajali i gledali. Na kraju, uz pomoć konduktera koji se brine za putnike, uz naučene lekcije prelaze preko nesuglasica, ponovno postaju zadruga i zajedničkim snagama probijaju put.

Družba Pere Kvržice

Dječji roman Družba Pere Kvržice jedan je od najpoznatijih i najživotnijih romana hrvatskog pisca Mate Lovraka. Roman je objavljen 1933. godine, preveden na mnoge jezike i tiskan u velikim nakladama.

Govori o grupi djece koju je okupio dječak Pero, a sve kako bi obnovili zapušten mlin u blizini sela. Radnja započinje prikazom tipičnog jutra kod Perine obitelji, a Pero je prikazan kao vedar dječak pun života i ideja.

Ribnjak

Današnja Športsko ribolovna udruga „Grđevica“ utemeljena je prije 30-ak godina. Udruga se brine za ribnjake – stanje ribe, nivo i kvalitetu vode, a velika se pažnja posvećuje i okolišu.

U doba od 1980 – 1985. uređen je okoliš ribnjaka, posađene su smreke , ali što je još važnije tada je začeta ideja o sportsko-rekreativnom centru Mato Lovrak. Ribolov se obavlja tokom cijele godine, od izlaska do zalaska sunca. Ribnjaci su poribljeni uglavnom šaranom i amurom, a ima dosta soma, smuđa, štuke te sitne ribe. Šetajući oko ribnjaka osjeti se primamljiv miris fiš-paprikaš koji se od ulovljene ribe,  uz neko zasigurno dobro vino, u blizini prigodno kuha.

Poučna staza prijatelja prirode

U neposrednoj blizini Centra nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja. Posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

Video razglednica - Vlak u snijegu, Veliki Grđevac - Mato Lovrak​

Crtice iz povijesti

Područje današnje Općine Veliki Grđevac nastalo je tijekom Domovinskog rata izdvajanjem iz bivše općine Grubišno Polje. Poznata je Grđevačka buna seljaka 1920 god. Seljaci su se pobunili zbog visokih poreza, novih nameta i zabrane sadnje duhana i pečenja rakije za vrijeme Kraljevine SHS. Buna je izbila zbog nasilnih mjera vlasti ali je imala uzroke u općem nezadovoljstvu centralističko-unitarističkim režimom u Beogradu. Pobuna nekoliko tisuća seljaka ugušena je u krvi. Slični geopolitički procesi dešavali su se i 1941 i 1991 god.

Album fotografija - Vlaku u snijegu, Veliki Grđevac - Mato Lovrak

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. Koristimo i neke lokalne kolačiće koji su vezani za lokalne kampanje a koji će nestati po njihovu završetku. – Polica privatnosti