Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
094 - Bjelovar, Hrvatska

Bjelovar, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 387 puta

Grad Bjelovar

Grad Bjelovar smješten je na visoravni podno jugozapadnih obronaka Bilogore. Sjedište je Bjelovarsko-bilogorske županije, te političko, gospodarsko i kulturno središte toga kraja.

Na ukupnoj površini od 187,701 km² živi, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 40 276 stanovnika.

Povijest grada

Osnutak i početak izgradnje Bjelovara, koju je vodio barun P. L. von Beck, smješta se u 1756. godinu kada je carica Marija Terezija odlučila da se na mjestu današnjeg Bjelovara, sjecištu prometnih putova i granici osmanlijsko-austrijskih sukoba, podigne novo vojno središte Varaždinskog
generalata, vojnu utvrdu s ulicama koje se sijeku pod pravim kutem.

Beck je, ne osvrćući se na pritužbe i prigovore, bjelovarsku utvrdu sagradio na visoravni okruženoj močvarama koje su ipak pružale sigurnost.

Grad je sagrađen gotovo u jednome dahu. 

Gradski park

Iako je bio zamišljen kao vojna utvrda, na kraju je Bjelovar podignut kao otvoreni grad.

Nekada vojni grad tako je postao grad zelenila, parkova, i kafića, a njegova glavna osobina ostala je planska struktura sa gradskim trgom i parkom koji je do danas zadržao svoj upečatljiv izgled.

Centralni veliki park u središtu Bjelovara njegov je indentitet. Jedan je od najljepših parkova u Hrvatskoj, koji je sa Trgom Eugena Kvaternika više puta proglašen kao jedan od najljepše uređenih u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Trg Eugena Kvaternika

Ime trga je do osamostaljenja Hrvatske mjenjano u više navrata, a izvorni naziv bio mu je „Parade Platz“.

Krasi ga park s brojnim stazama i središnji paviljon oko kojega ponosno stoje četiri kipa svetaca – Sveta Terezija Avilska, Sveti Ivan Nepomuk, Sveta Jelena Križarica i Sveti Juraj.

Sam park i zgrade oko njega daju savršen sklad i ravnotežu centru. Okružuju ga Gradski muzej, crkva i Katedrala sv. Terezije Avilske.

Katedrala sv. Terezije Avilske

Na poziv vojne uprave u Bjelovar su 1761. godine došli braća Hubert i Ignacij Diviš, po nacionalnosti Česi, pripadnici crkvenog reda pijarista, koji su odgajali djecu i mladež. Zatekli su u Bjelovaru malu kapelu, pa su odlučili sagraditi crkvu.

Katedrala svete Terezije Avilske u Bjelovaru stolna je barokna crkva koja je postala katedralom 2009. godine, do tada je bila župna crkva.

Podzemni tuneli

Zanimljiva priča iz Bjelovara je sasvim sigurno i legenda o tunelima ispod sadašnje katedrale sv. Terezije Avilske. Ispod same crkve se nalaze podzemni hodnici za pokapanje, ali je u njima bilo pokopano jako malo ljudi. Smatra se da su ti hodnici povezani s tunelima koji su stari kao cijeli grad Bjelovar i koji su služili kao izlaz iz grada u slučaju napada Turaka. Povijest kaže kako je odredbom carice Marije Terezije iz 1756. god. započelo kopanje temelja današnje katedrale, što implicira da su tuneli stari više od 250 godina.

Gradski muzej

Inicijativu za osnutak bjelovarskog muzeja pokrenuo je 1946. godine u ime tadašnjeg Doma kulture učitelj Rade Kovač, kasnije jedan od njegovih prvih ravnatelja.

Odlukom Narodnog odbora općine Bjelovar od 27. travnja 1954. godine muzej mijenja naziv u Gradski muzej Bjelovar.

U početku je promijenio nekoliko lokacija dok se nije trajno smjestio u jednokatnici staroga gradskog poglavarstva, sagrađenoj 1832. godine u današnjoj povijesnoj jezgri grada, koja ima status kulturnog dobra prve kategorije.

Gradski muzej Bjelovar

Stećci i Dječja izložba crteža

U tjeku je bila izložba ”Stećci – nekad i danas” koja je nastala povodom upisa stećaka na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Razgledao sam  crteže, arhivske bilješke, skice, mape i fotografije. U drugom dijelu muzeja naišao sam na izložbu dječjih crteža koju sam odlućio snimiti kao bi se jednoga dana netko prisjetio svojih školskih dana…

Događanja i manifestacije

Terezijana – kulturno zabavna manifestacija u sklopu koje se svake godine, kao središnje događanje i okosnica manifestacije, organizira i kostimirani scenski prikaz dolaska carice Marije Terezije u Bjelovar koji, prema legendi, iako ga je osnovala, nije nikada uspjela posjetiti.

Poznatiji događaj u gradu je i Bjelovarski sajam, jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u regiji.

Tu je naravno i BOK fest – Bjelovarski odjeci kazališta –  koji se odvija na više lokacija u gradu, a uključuje gostovanja kazališnih predstava iz Hrvatske i inozemstva.

U spomen na oslobođenje Bjelovara svake se godine u Bjelovaru održava i “Mimohod pobjednika”, koji započinje na središnjem gradskom parku, a završava na Spomen području Barutana.  

Barutana

Burna ratna povijest ovog vojnog grada piše se još od osmanlijsko-austrijskih sukoba. 

U kraljevini Jugoslaviji poznat je tkzv. bjelovarski ustanak 1941. godine.

Početkom II. svj. rata izbila je pobuna u 108. pukovniji, tako što su hrvatski vojnici preuzeli nadzor nad pukovnijom, što je preraslo u ustanak protiv Jugoslovenske vlasti. Naime streljivo su dobili samo srpski vojnici, ne i hrvatski. Bilo je i naređeno da se ubije svaki hrvatski vojnik, koji se ne želi boriti protiv Nijemaca.

Grad je poznat i po borbi za vojarne 1991. godine za vrijeme Domovinskog rata. Bitka se smatra bitnom hrvatskom pobjedom jer su hrvatske snage zarobile vrijednu tešku opremu (tenkove, topništvo, rakete) iz vojarni koja im je bila bitna za ratna djelovanja.

Bjelovarska vojarna blokirana je sa velikim naoružanjem, međutim izolirano skladište Barutana je uništeno u planiranoj eksploziji te su mnogi hrvatski vojnici tamo nastradali – ukupno njih 11.

Još ponešto

Zbog višestoljetne tradicije proizvodnje mlijeka i sira, Bjelovar se ponekad naziva i gradom sira. Sam Bjelovar i šira okolica se smatraju naprednim poljoprivrednim krajem. Kada dođete u Bjelovar, moći ćete posjetiti i neki od ribnjaka, a bjelovarski kraj je oduvijek bio poznat i kao raj za domaće i inozemne lovce. Grad se često uspoređuje i sa Daruvarom koji je pak poznat kao kupališni lječilišni centar, međusobna udaljenost je 53 km.. Smješteni na rubovima zelene Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvar i Bjelovar atraktivna su odredište za ljubitelje pješačenja i biciklizma i lovstva.

Bilogora

Petnaestak minuta vožnje trebati će vam od Bjelovara do Bilogore.

Ondje je i sjedište ENGEA Hrvatska, internacionalne asocijacije konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča. Drugim riječima, Bilogora nudi posve drugačiji doživljaj prirode – na sedlu. Doživljaj jahanja uz šumsku cestu, od Planinarskog doma Kamenitovac prema mjestu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura poseban je.

Na takozvanim “horse welcoming” punktovima čekaju vas topli domaćini i dobri ljudi, a ponudit će vam kobasice, špek, čvarke, gulaš i bjelovarski kvargl, poseban sir…

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti