Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Koprivnica, Hrvatska - Teta Vegeta naslovna

Koprivnica, Hrvatska - Teta Vegeta

👁️ Ova razglednica pregledana je 205 puta

Legenda o Koprivnici

Godina je 1242. i horda Tartara za petama je tadašnjem Ugarsko-hrvatskom kralju – Beli IV.

Prešavši Dravu, kralj Bela IV., dojahao je do potoka koji je tekao kroz maleno mjesto.

 Konju, koji još nije zaboravio Dravu, nije padalo na pamet zakoračiti u potok, u žaru neposlušnosti osjetio je i nelagodno peckanje po nogama pa je izbacio nesretnog kralja iz sedla u velike koprive kojih je oko potoka bilo u izobilju.

Tako je Bela IV dobro upamtio i još dugo pamtio koprive i Koprivnicu, kako ju je tada nazvao.

Koprivnica

Grad Koprivnica, središnje mjesto u Podravini, slobodnim i kraljevskim gradom proglašen je 1356. godine. Od pojave turske opasnosti u 16. st. oko naselja se gradi jaka tvrđava.

Šireći se izvan zidina središte Koprivnice, s trgom koji se oslanja na veliki park s glazbenim paviljonom, konačnu formu dobiva početkom 20. st.

 

Treba se podsjetiti da je tadašnja prijestolnica Beč porušila svoje bedeme 1857. godine kako bi dobila gradsku prometnicu (Ring).

Glavni gradski park

Koprivnica je slijedila modu urbanog razvoja svoga vremena. Rušenjem gradskih bedema, započetim 1863. god., te isušivanjem i zatrpavanjem opkopa nastaje u centralom dijelu Koprivnice prostrana ploha zemlje koja ubrzo, odlukom gradskog poglavarstva, biva oplemenjena sadnicama i pretvorena u raskošan park. 

 Koprivnica je tako dobila središnji gradski trg i park koji je jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj.

Glazbeni paviljon

U glavnom gradskom parku, u samom srcu grada skriva se po meni najljepša atrakcija grada – drveni glazbeni paviljon.

Nakon velike milenijske izložbe u Budimpešti, 1896. godine u središte parka postavljen je drveni paviljon, djelo domaćeg majstora Antuna Rogine.

Paviljon je bio postavljen na podnožje od kamena složeno 1894. godine od neke stare građevine (pretpostavlja se da su to možda ostaci franjevačke crkve).

Tu su se održavali nedjeljni promenadni koncerti, a glazbenu funkciju paviljon je zadržao do danas.

 Zbog svoje ljepote omiljena je stavka svake koprivničke razglednice.

Tržnica, jela i pila

Gradska tržnica nalazi se u samom centru Koprivnice. Prostori tržnice prvenstveno su namijenjeni za obavljanje prodaje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pa zbog sadržaja i ponude predstavlja posebnu vrijednost grada. U obližnjem restoranu ponuda su jela sa roštilja, ribe i jela po narudžbi. Sjeo sam u pun restoran gostiju i pojeo dobre ćevape sa lepinjom uz nezaboravno Podravka Pan pivo.

Podravka

Ono po čemu je ovaj grad možda i najpoznatiji, svakako je Podravka – hrvatska prehrambena i farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Koprivnici. 

Tvornica Podravka

Nastala je 1947. godine na temeljima nekadašnje tvornice pekmeza i prerade voća – Wolf, te kasnije postala poznata u zemlji i inozemstvu po proizvodnji univerzalnog dodatka jelima – Vegeti. Podravkini slogani bili su „Od srca srcu“, te “Kompanija sa srcem“, a godinama se u kampanjama koristio slogan „Kad se sa srcem kuha, kuha se Podravka juha“. 

Zlata Bartl - Teta Vegeta

Zlata Bartl ili “Teta Vegeta”, profesorica kemije, fizike i matematike, rođena je 1920. u Sarajevu, gdje završava srednju školu, te nakon toga fakultet u Zagrebu.

U ranoj mladosti imala je ljubav koju nikada nije preboljela, te se kasnije nikada više nije udavala. Zaručnik Dragutin Štanfel, inženjer elektrotehnike, u ratu je obukao domobransku uniformu. Kad je rat završio posljednji put ga je vidjela živa u zarobljeničkoj koloni 1945. u Daruvaru. 

Nakon završetka fakulteta vraća se u rodno Sarajevo gdje predaje u ženskoj gimnaziji. Voljela je putovati, a jedno putovanje krajem drugog svjetskog rata, sa gimnazijalkama u Italiju, bilo je uzrok problema i osude na zatvor.  Sve je to utjecalo na njezino krhko zdravlje, oboljela je u zatvoru od tuberkuloze kostiju i deformacije kralježnice. 

Kad se sa srcem kuha...

Godine 1955. našla se u Zagrebu, a veliki snijeg joj je onemogućio povratak u Sarajevo. Čitajući novine vidjela je oglas za posao u Podravci. Dva dana kasnije obavijestili su je da je posao njen. Podravka joj se činila kao velika obitelj koje je ona ubrzo postala član. Prstom sudbine posvetila se naučnom radu, suvremenu tehnologiju dehidriranja i pakiranja spojila je s okusima iz djetinjstva spasivši tako Podravku koja je bila u poteškoćama sa novim proizvodima. U Podravci, mlada kemičarka sa svojim timom 1957. godine proizvodi prve Podravkine juhe od povrća, a sljedeće godine na tržištu se pojavljuju kokošja i goveđa juha s tjesteninom koje su i dan danas na vrhu tržišta.

Dvije godine kasnije, inovativni tim Zlate Bartl¸na tržište izbacuje proizvod koji će osvojiti svijet – Vegetu.

Vegeta

Vegeta je spoj kulinarskog iskustva i zdravih sastojaka, kao univerzalni dodatak svim slanim jelima, od malih zalogaja do najraskošnijih gozbi, daje pun i bogat okus.

Sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i sedam vrsta sušenog povrća, najpoznatiji proizvod Podravke u uporabi je u više od 40 zemalja širom svijeta. Daljnjim razvojem proizvoda 1974. brand dobiva svoju kulinarsku emisiju “Male tajne velikih majstora kuhinje”, s poznatim dvojcem Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom.

Unatoč brojnim nagradama, slavna profesorica čitavog života je ostala skromna. Nikada nije dozvolila da je obilježi bolest ili nevolje iz prošlosti, nego je samo uvijek gledala prema naprijed.

Podravkina obitelj bila je jedina koju je nakon dolaska u Koprivnicu imala sve do kraja života. U njenu čast Podravka je osnovala zakladu koja nosi njeno ime, a za cilj ima poticati i financirati znanstveni i istraživački rad dodiplomskih i poslijediplomskih studenata.

Muzej prehrane ,,Podravka,,.

Riječ je o jednom od rijetkih muzeja u Hrvatskoj kojeg su osnovale tvrtke, a jedinom koji je posvećen nekoj prehrambenoj tvrtki. Unutar muzeja nalazi se 5500 izložaka koji su povezani u cijelu povijest nekada lokalne proizvodnje hrane, a danas multinacionalne tvrtke s proizvodima po cijelom svijetu.

Veoma ljubazni gospodin pokazao mi je cijeli sadržaj muzeja, koji je ustvari povijest same Podravke, iako nisam bio najavljen. Kroz fotografije, strojeve, ambalaže i etikete sačuvana je povijest Podravke. Saznao sam kako su se pripremale i peglama pakirale juhe. Snimio sam i video obilazak, pa vas pozivam u virtualnu šetnju.

Ponešto i o Koprivi

Zatvaram razglednicu Koprivnice sa par zanimljivosti o koprivi koja se osim ljekovitih svojstava, od pravjeka zasigurno koristilia i u prehrambene svrhe. Danas je tu posebnost prepoznala i Turistička zajednica. Ona je inicirala spremanje delicija rađenih na bazi koprive kao ekološkog i zdravog sastojka, ali i navodnih afrodizijačkih moći. Kopriva je i poznata kozmetička esencija i gastronomski turistički proizvod u kojem će posjetitelji toga grada uživati. Koprivnica – grad Vegete, piva, vrhunskog sporta i umjetnosti sve češće se prepoznaje i po zanimljivoj i sadržajnoj turističkoj ponudi…

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti