Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Đakovački vezovi - Hrvatska

Đakovački vezovi - Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 262 puta.

Srce Slavonije

U obilazak gradova prosutih preko slavonskih ravnica uputio sam se početkom ljeta, kada mogu uživati u bezbroj puta opjevanim suncem okupanim žitnim poljima i njihovim zlatnim bojama. Početkom srpnja kada se završava žetva žitarica, cijela Slavonija nošena mirisima nekog prošlog vremena slijeva se u srce Slavonije – Đakovo.

Srpanj 1967.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh. Tako se od 1967. godine, pa do danas, svakog ljeta u srcu Slavonije održava najveći hrvatski tradicionalni festival koji ujedini na stotine folklornih društava i tisuće sudionika koji pjesmom, plesom i predivnim nošnjama čuvaju tradicije svojih krajeva kroz Đakovačke vezove.

– Kad izdaleka, prilazeći Đakovu začujete topot konja, znajte da ste nam pravom putu prema Đakovačkim vezovima…

Đakovački vezovi

Trg ispred najljepše katedrale od Carigrada do Venecije i Ljetna pozornica u prekrasnom Strossmayerovom parku središta su događanja Vezova. Kroz plesne korake folklornih skupina oživljavaju se stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja. Kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje.

izvor: djakovacki vezovi.hr

Đakovački vezovi su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge. Kroz povorku prolaze svatovske zaprege gdje konji pokazuju svoju ljepotu, a vlasnici svoj ponos i diku.

Posjetitelji grada Đakova mogu u bilo koje doba godine posjetiti Državnu ergelu Đakovo i Ivandvor te uživati u prekrasnim slavonskim ljepotama i pogledu na lipicance.

Svečana povorka

Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje, te Izbor za najbolje nošeno narodno ruho samo su neka od glavnih događanja na Vezovima. Meni osobno, najzanimljivija je Svečana povorka sudionika ulicama Đakova od malog parka do Strossmayerovog parka, istu sam i snimio kako bi u njoj mogli uživati i oni koji su predaleko da svrate…

Video razglednica - Đakovački vezovi - Svečana povorka

Bećarac

Bećarac je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije, odakle se njegova popularnost proširila do južne Mađarske i diljem Vojvodine. U obliku je dvostiha koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju, a dijele istu melodiju od 24 takta. Glavni pjevač pjeva prvi stih, a slušatelji ga ponavljaju uz melodijsku varijaciju. Drugi stih je humoristična antiteza prvom i obično završava smijehom pratećih pjevača. Trajanje izvedba ovisi o energiji i kreativnosti glavnog pjevača koji mora posjedovati snažan glas i širok repertoar kitica, kao i sposobnost njihova kombiniranja.

UNESCO

U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske u zadnjih nekoliko godina upisano je preko 100 nematerijalnih dobara, od kojih je 12 uvršteno na UNESCO-ove liste nematerijalne baštine, čime je Hrvatska među vodećima u Europi, ali i u svijetu po broju nematerijalnih dobara na UNESCO-ovim listama.

Nekada i sada...

Slavonci su stoljećima živjeli uz druženje, pjesmu i bogata jela. Kako su kosce u polju polako zamijenili strojevi, nestalo je i potrebe za uzajamnom pomoći pa se i druženje s vremenom smanjilo. Uz sve ostale nevolje koje su snašle Slavoniju, ostalo je puno praznine ispunjene pjesmama punim tuge… Danas se živi suvremenim životom koji nedvojbeno ima puno prednosti, ali možda je ipak ono najbolje vrijeme godinama iza nas?

Inati se slavonijo

Slavonski inat održavanjem tradicije oživljava plodne ravnice i vraća im stari sjaj. Upregnuti konji spremni su za njive novog i boljeg vremena, izgrađenog na nikada srušenim temeljima poznate slavonska gostoljubivosti, autohtone kuhinje i odličnih vina. 

Treba se još samo malo strpiti, žetva će biti bolja nego ikada…

Posjetite Slavoniju!

Galerija fotografija - Đakovački vezovi

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti