Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Lovran Marunada, Croatia

Lovran - Marunada, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 417

Narodno veselje

Bilo je to još onih dana kada bi se korona spominjala samo u rijetkim situacijama prilikom odabira artikala sa polica supermarketa. Iako u našim krajevima ni tada nije bila baš nešto na glasu, rijetki su je odabirali ali nikome nije smetala. Vratimo se na trenutak u vrijeme prije socijalne distance kada nam u svakodnevnom vokabularu nisu postojale riječi poput samoizolacije. 

Dani su već debelo zakoračili u jesensku atmosferu i pokoja zraka zubatog sunca mogla se uloviti jedino bijegom na jug. Na sreću, Lovran je svoju manifestaciju odlučio održati baš u terminu moje želje za lutanjem pa smo se Istra i ja dogovorili za još jedan susret.

Lovran Marunada, Croatia
Lovran Marunada, Croatia

Lovran - Grad Lovora

Lovran je ime dobio po lovoru koji u izobilju samoniklo raste u njegovoj okolici. Staro antičko ime Lovrana bilo je Lauriana, što u prijevodu jednostavno znači “grad lovora”.

Dugoj i bogatoj prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu pridonijela je dobra klima, bujna mediteranska vegetacija i povoljan zemljopisni položaj. Smješten na istočnoj obali Istre, odnosno na zapadnoj obali Kvarnerskoga zaljeva, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće Lovran ulazi u snažni razvoj turizma i od tog vremena je, uz Opatiju, najvažnije mjesto glasovite Rivijere.

Kao i svakom gradu uz obalu, najveći adut mu je Jadransko more, a krasi ga i poznata šetnica Franje Josipa I – poznatija kao Lungomare.

Sićaš li se di je Lungomare?

Šetalište Lungomare obišao sam u tople i duge ljetne dane,  pa ako vas zanima kako izgleda u punom sjaju pogledajte razglednice Lungomare i Opatija. 

Do mora sam svratio jer je veličanstveno u svako doba godine i morao sam ga spomenuti. Nakon pogleda na more, idem par stotina metara od obale vidjeti ono zbog čega sam i došao…

Vrući maruni

Marun je velika oplemenjena sorta pitomog kestena nastala cijepljenjem plemkama maruna, tj. kestena dubenca. Ima ga mnogo po obroncima Učke, a najviše u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage, pa se u ovim krajevima još naziva i “lovranski marun”. 

Marun je izgledom veći, svjetlije ljuske koja se lako odvaja i slađi je od običnog kestena.

U Lovranu marun ima svoju tradicionalnu svečanost pod nazivom Marunada.

Lovran Marunada, Croatia
Lovran Marunada, Croatia

Lovranska Marunada

Najpoznatiji festival maruna u Hrvatskoj koji se svake godine u mjesecu listopadu održava u malom primorskom gradiću Lovranu nedaleko Opatije, nije bez razloga uvršten među gastronomske manifestacije koje nikako ne bi trebalo propustiti. Prva Marunada održana je još 1973. godine. Pečeni maruni, kolači i torte, palačinke, kesten-pire, gulaš od maruna, pita s marunom… To su samo neka od raznih maštovitih jela od maruna koja se mogu kušati za vrijeme Marunade. 

Središnja fešta održava se na glavnom lovranskom gradskom trgu gdje nastupaju brojne folklorne grupe, popularna lovranska limena glazba, ali i gosti iz drugih krajeva Hrvatske.

Lovran - Marunada, Hrvatska 4

Video razglednica - Lovran - Marunada, Hrvatska

Lovran Marunada, Croatia

Moji dojmovi

Ponajprije, grad i okolica su jako lijepi i u 10 mjesecu. Šetao sam obalom uz more, starim gradskim ulicama i centrom, a nakon opuštanja na na trgu još jednom sam prošetao do obale, rashladio noge u moru i odmarao misli uz morske valove i miris lovora. Nisam  se odvažio na kupanje ali sam zagazio u more više od koljena i umio sam se morskom vodom. – I to je nešto. 

Bocu od pitke vode napunio sam litrom morske i spremio je za ponijeti doma. Suvenir i lijek koji čini čuda – kako me je baka učila.

Osim maruna, možete kušati i ostale tradicionalne specijalitete lovranskoga kraja kao što su domaće mlado vino i medica – čuvena rakija s medom koja će ugodno jesenje vrijeme učiniti još ugodnijim. Tu su i istarske kobasice, dobri čvarci, a vrti se i pečeni odojak. Na trgu su se posjetitelji prepustili glazbi i zabavili se uz ples. Uz pivu-dvije i još uvijek slobodni od korone, ugođaj je bio ugodan za oko, za uho, pa i za dušu.

Lovran Marunada, Croatia
Lovran Marunada, Croatia

La Paloma

Na moje iznenađenje, neuobičajen dvojac uličnih svirača spojio je dva instrumenta koja nikada nisam slušao zajedno.

Izveli su poznati evergreen Josepha Schmidta – La Paloma. Prepjevan je od mnogih izvođača, a meni je nekako zapela u uho verzija Ive Robića koji je nedaleko od Lovrana, u Ičićima, izgradio svoju kuću.

Sjeo sam na kavu u obližnji kafić da poslušam još neke izvedbe, ipak se harmonika i hand drum ne susreću u zajedničkoj suradnji svaki dan. 

Više o marunadi na službenoj stranici: marunada-lovran.com

Galerija fotografija - Lovran - Marunada, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti