Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Velika Nizozemska tura Hag

Nizozemska 3. Dio - Velika Holandska tura

👁️ Ova razglednica pregledana je 376 puta.

Retrospektiva - Nizozemska

 Nepreglednim zelenim pašnjacima punim života, uz kuće i okućnice uređene do najmanjih detalja, nastavljamo obilazak države cvijeća, vjetrenjača, biciklista, klompi i sira. U posljednjem dijelu triologije Kraljevine Nizozemske obići ću Dan Haag u kojem se nalazi sjedište nizozemske vlade, svratiti do Scheveningena na obali Sjevernog mora te otkriti staru i novu Nizozemsku arhitekturu od Delfta do Rotterdama.

Ako ste propustili prva dva nastavka, sada je pravi trenutak za retrospektivu.

Den Haag

U Nizozemskoj postoji urbana legenda o tome kako je Hag formalno još uvijek selo. Naime, kako bi se zaustavio rast grada, Hagu nisu dodijeljena gradska prava, niti mu je bilo dopušteno graditi gradske zidine. Zbog svoje povijesti nema veliku staru jezgru kao obližnji Leiden i Delft. Međutim, vlada je poslije 1850. godine počela igrati veću ulogu u nizozemskom društvu pa se Hag ubrzo proširio.

Grofov privatni posjed

Iako je glavni grad Nizozemske Amsterdam, a Rotterdam jedna od najvećih luka na svijetu, sjedište vlade još uvijek se nalazi u Haagu – danas najvećem nizozemskom gradu na obali Sjevernog mora.

Des Graven Hage doslovno znači  “Grofov privatni posjed”. Dogovorom snažnih gradova Nizozemske, tada mali i nevažni Haag izabran je za upravno središte. Ova odluka kroz stoljeća nije mijenjana i stoga je Haag do danas ostao vladino sjedište, ali ne i službeni glavni grad.

The Binnenhof

Šetam Den Haagom, sjedištem nizozemske vlade i kralja. Jedna od osobitosti Haga su široke i duge ulice u starijim dijelovima grada. Kuće su obično niske, s najviše tri kata te prilično elegantne. Gradski plan je prostorniji nego u drugim nizozemskim gradovima, a u gradu gotovo uopće nema kanala jer su svi krajem 19.  stoljeća isušeni. 

Velik broj zaposlenih u gradu radi u državnoj upravi, u vladinim ministarstvima i drugim javnim organizacijama, pa je i gradski život usredotočen oko Hofvijvera i Binnenhofa, gdje je smješten parlament. Poznat je i po svojim međunarodnim kaznenim sudovima.

Den Haag - Video razghlednica

Scheveningen

Nakon Den Haaga put me vodi do obale Sjevernog mora i poznatog ljetovališta- Scheveningen – najposjećenijeg priobalnog mjesta u Beneluksu s 10 milijuna posjetitelja godišnje. Vjerojatno ga zbog tog razloga mnogi, čak i Nizozemci, pogrešno smatraju odvojenim gradom iako je zapravo jedan od osam haaških okruga.

Slavni pijesak Scheveningena

Sunce se napokon probilo kroz tmurne Nizozemske oblake i prosulo preko poznate dugačke pješčane plaže i šetnice s luksuznim hotelima i kasinima. Pogled na kilometarsku plažu i poznati scheveningenski pijesak opuštajući je. Nije sezona pa su obližnji ugostiteljski objekti uglavnom prazni. Manjak ljudi i gužve, kao i sunce koje nisam vidio danima, odgovaraju mi pa uzimam pauzu uz macchiato.

Plaža je prepuna školjaka, a valovi otvorenog mora su veličanstveni.

Ipak, Sjeverno more nema boju, bistrinu niti temperaturu kao Jadransko more, pa ne izgleda primamljivo za kupanje. Pogotovo posjetiteljima koji su navikli na domaće plave zastavice.

Scheveningen - Video razghlednica

Delft

Delfta je jedan od najstarijih Nizozemskih gradova,  Ovaj šarmantan grad okružen kanalima s povijesnim spomenicima i srednjovjekovnom arhitekturom čuven je po proizvodnji plavog porculana.

Glavnim gradskim trgom Markt dominira Nieuwe Kerk (nova crkva). Iako je nazvana nova crkva, izgradnja je započela 1300. godine, a dovršena je 1496. godine. Glavna značajka crkve je impozantan zvonik visine 108,75 m.

Izgrađena je u gotičkom stilu, eksterijer i kula crkve odlično se uklapaju uz gradsku vijećnicu na drugoj strani Markt trga. 

Nizozemska 3. Dio - Velika Holandska tura 14
Nizozemska 3. Dio - Velika Holandska tura 15

Gradska vijećnica

Gradska vijećnica je još jedan zanimljiv primjerak arhitekture. Sjedište je gradske vlade, kao i popularno mjesto za građanske svadbene svečanosti. Ističe se crvenim kapcima i pozlaćenim detaljima, a datira iz 1618.-20. godine.

Ponos joj je znatno stariji toranj sa zvonikom pod nazivom „De Steen” ili „Kameni” , koji je preživio požar 1618. godine. Izvorno je sagrađen oko 1300. godine, a prekriven je skupim belgijskim vapnencem. Ukrasne kazaljke na satu su iz 1536. godine. 

Nakon šetnje trgom i ulicama otišao sam u kafić i popio Colu. Sudeći po konobarici sa kojom sam se sprijateljio, u Delftu su jako su ljubazni i prijateljski nastrojeni ljudi.

Rotterdam

Rotterdam

Nastavljam put prema gradu sa najvećom i najprometnijom lukom u Europi – Rotterdamu. Baš kao i Amsterdam, ovaj grad je dobio ime po brani oko koje se razvio – brani na rijeci Rotte.

Šarm i futuristički dizajn

Tijekom drugoga svjetskoga rata središte grada Rotterdama i više od jedne trećine lučkih objekata uništili su Nijemci. Zahvaljujući toj nesretnoj okolnosti ispred Nizozemskih arhitekata nalazilo se bijelo platno. Ne sputavajući modernu arhitekturu, Nizozemska danas ima grad koji se uzdigao iz pepela i koji je poznat po svojim neobičnim znamenitostima poput kockastih kuća, natkrivene tržnice, Erasmus mosta i brojnih nebodera.

 
Rotterdam
Rotterdam
Nizozemska 3. Dio - Velika Holandska tura 16

Euromast

Euromast je najviša zgrada u Nizozemskoj, ima rotirajući lift vidikovac – promatračku platformu i restoran. Iako se panoramski pogled sa svemirskog tornja preporuča, radi gužve sam preskočio ovu atrakciju i uputio se u Markthal.

Markthal

Markthal je zapanjujuća zatvorena tržnicu u centru grada, nad kojom se u luku nadvijaju stanovi i poslovni prostori.

Unutrašnjost strukture ima nevjerojatne umjetničke radove Arna Coenena i prikazuje razne šarene plodove, biljke, insekte i cvijeće. Jedinstvena je ne samo po obliku i veličini, već i po načinu na koji
spaja različite funkcije. 

Izgubiti se među ovim štandovima, restoranima i barovima prava je poslastica za sve gurmane. Probao sam razne slastice, a najviše sam uživao u ribljim specijalitetima koji su bili jako ukusni i ne pretjerano skupi.

Rotterdam market
Markthalu
Markthalu

Rotterdam, Delft - Video razghlednica

Amsterdam

Na vrhu svijeta

Nakon doručka vrijeme je za pakiranje uspomena i odjavu iz hotela.

Još jednom odlazim u centar grada, na posljednju kavu, a u poslijepodnevnim satima krećem prema Zagrebu i Hrvatskoj. 

Posjetite Nizozemsku jer se tamo nalazite na vrhu svijeta. Nizozemska, a pogotovo Amsterdam pokazuju drugačiji način života koji otvara nove životne vidike. Putovanja tome i služe, a sa Nizozemskom ne možete i nećete pogriješiti.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti