Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Amsterdam putopis, putovanje Nizozemska

Nizozemska 1. Dio - Amsterdam

👁️ Ova razglednica pregledana je 879 puta.

Kraljevina Nizozemska - Triologija

Na sjeveru Europe, između Njemačke i Belgije, sa pogledom na Sjeverno more, smjestila se nizinska zemlja – Nizozemska. Poznata po tulipanima, vjetrenjačama, siru, biciklima i gradu grijeha, ova multikulturalna zemlja jedna je od najliberalnijih i najprogresivnijih država svijeta.

Svojim tolerantnim stavovima i slobodama pojedinca, daleko je ispred ostalih država, pa vjerujem da je ovo putovanje ujedno i pogled u budućnost Europe. Putopis ću podijeliti na tri dobro poznata dijela, ponudu glavnih odredišta mnogih putničkih agencija – 

Nizozemska 1. Dio – Amsterdam

Nizozemska 2. Dio – Mala Holandska tura

Nizozemska 3. Dio – Velika Holandska tura

U ovoj putopisnoj razglednici prošetati ćemo Amsterdamom, a u nastavcima svratiti do gradova Zaanse Schanse, Edam, Volendam, Den Haag,  Scheveningen, Delft i Rotterdam.

Krenimo redom.

Zrak je osvježavajuć i lagan, kao proljetni dan bez oblaka na nebu u četiri i dvadeset popodne. Vrijeme je da se izgubim. Nošen ambijentalnim psy-dub ritmom, potražio sam izlaz iz zadimljenog Coffeshoppa.

Ja Sam Amsterdam – pomislio sam izašavši na trg, pokušavajući se sjetiti na koju stranu grada sam pošao.

Prilikom posjete nekoj zemlji smatra se pristojnim upitati drugu osobu govori li engleski na njihovom jeziku… “Sprechen sie English?” “Habla usted Inglés?” „Lei parla Inglese?“ „Parlez vous Anglais?, Do you speak English? 

Nisam se dobro pripremio za Nizozemski…

Na sreću ovdje svi govore Engleski. Holanđani su ponosni na činjenicu da govore dva jezika, a mnogi znaju i Njemački.

Amstel dam

Loveći ribu na rijeci Amstel, vrijedni ribari su uz malenu branu podignuli svoje domove i osnovali maleno ribarsko selo, ni ne sluteći da će jednoga dana prerasti u financijski i kulturni centar – u najveći grad države.

Ljeta gospodnjega, davne 1257. godine, u doba Florisa Petog – grofa od Holandije, po prvi puta spominje se njegovo ime – Amsterdam.

U 14. i 15. stoljeću Amsterdam počinje razvijati svoju privredu i ekonomiju, čime započinje njegovo zlatno doba. 

 

Amsterdam - Sin City

Grad grijeha ili grad slobode?

Danas ovaj grad s 800 godina povijesti, bogat zanimljivim znamenitostima, spomenicima povijesti i kulture, isprepleten sa 160 kanala koji ga dijele na 90 otoka, skriva ponešto za svakoga. Od zanimljive arhitekture i zabave do veličanstvenih muzeja. Ne mogu se nadiviti visokim uskim kućama kakve nisam navikao gledati u Hrvatskoj, baš kao niti biciklima prosipanim po kamenim ulicama i skrivenim dvorištima. Iako je grad velik, sve se čini nekako maleno i pitomo. Ljudi su opušteni i pozitivni, a veliki prozori koji su uglavnom bez zastora, pokazuju Amsterdamski mentalitet – nemamo što skrivati.

“U slobodi, većina ljudi, pronalazi grijeh.”

Dam square

Njegovo ime, kao i ime grada dolazi od riječi “brana”, glavni Amsterdamski trg smjestio se u srcu staroga grada i glavno je mjesto okupljanja za sve vrste događaja.

Uz  “Novu crkvu” iz petnaestog stoljeća, trgom dominira Kraljevska palača iz 17. stoljeća (nekadašnja gradska vijećnica) koja simbolizira snagu Holandije tijekom zlatnog doba. Tu je Nacionalni spomenik – podsjetnik na patnje koje je Nizozemska prošla tijekom Drugog svjetskog rata, te na njemački napad i okupaciju Nizozemske 1940. godine.

U jednom dijelu crkve održava se sveta Misa a u drugome dijelu crkve je kafić. Promatram sv.Misu i polagano pijem Heineken. I to je dokument jednog vremena, mislim u sebi…

Kraljevska palača

Iako najpopularniji zbog coffee shopova i Red-Light Districta, Amsterdam je puno više od toga. Obilazak započinjem uz šetnju Trgom Dam gdje se uvijek nešto događa. Gradska vijećnica izgrađena je uz pomoć 13.659 drvenih greda, inspirirana rimskim administrativnim palačama. Vijećnica je bila namjenjena za amsterdamske gradske očeve. Kasnije se Napoleon preselio u Amsterdam i pretvorio gradsku vijećnicu u svoju kraljevsku palaču. Iako je palača još uvijek službena kraljevska rezidencija, kraljevska obitelj danas živi u Haagu.

Trg muzeja

Nakon Dam squera odlazim do trga Museumplein kojim dominira Rijksmuseum – najposjećeniji muzej u Europi nakon Louvrea. Nizozemski nacionalni muzej čuva oko milijun umjetnina, od kojih je samo osam tisuća dostupno javnosti.

Tu su još i Muzej suvremene umjetnosti, Muzej dijamanata i Van Gogh Muzej za koji obavezno treba kupite ulaznicu online – prije putovanja. Imao sam veliku želju da posjetim muzej Van Gogh ali kartu na licu mjesta nisam mogao kupiti. Posjetio sam Coster brusionicu dijamanata gdje posjetitelji mogu kupiti dijamante po tvorničkim cijenama. Dijamanti su lijepi i vječni, sa ljubavlju kažem, ali i skupi.

Prodaja ulaznica Van Gogh    

Nakon “okobilaska” muzeja, preletio sam iznad gradskih ulica uz par dobro poznatih Amsterdamskih atrakcija.

Kuća Anne Frank

Stisnuta s ostalima kućama, tu je i ona najpoznatija – Kuća Anne Frank. Anne Frank je najpoznatija Nizozemka na svijetu, ali zapravo je rođena u Njemačkoj.

Dnevnik Anne Frank jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga svih vremena – topla priča o odrastanju, ljubavi, željama, snovima, strahovima i nadanju.

Kao i mnogi njemački Židovi, njezini su roditelji odlučili napustiti Njemačku. Mjesto gdje se Anne s obitelji skrivala tijekom Drugog svjetskog rata, najposjećenije je mjesto u Nizozemskoj. Žalosno je da je skrovište Anne Frank Gestapo-u otkrio nepoznati izvor, dva mjeseca prije oslobođenja zemlje. Umrla je od tifusa u logoru Bergen – Belsenu u veljači 1945. godine.

Rembrantova kuća

Tu je i kuća najpoznatijeg slikara na svijetu – Rembranta.

Rembrandt van Rijn radio je i živio u ovoj kući u razdoblju od 1639. do 1656. godine. Svojim je slikama znao izazvati suosjećanje, a o slikarstvu je pisao kao o najplemenitijim osjećajima. 

Iako vrhunski umjetnik, kao osoba bio je vrlo neugodan i egoističan te je često podizao tužbe. Za života je stekao veliku slavu i bogatstvo ali je zapao u financijske probleme, bankrotirao i proveo ostatak života u siromaštvu.

Prolazeći ulicom uz kuću, na trenutak mi se učinilo da me sam Rembrant poziva na obilazak.

Amsterdamski kanali

Krstarenje brodom kroz kanale Amsterdama jedna je od najčešćih aktivnosti na otvorenom. Na krstarenje koje obično traje oko 1 sat, nisam se odvažio. Sjeo sam u obližnji restoran i uz pola litre točene pive promatrao umirujući prizor.

Usporedbe Amsterdama sa Venecijom ne drže vodu, Amsterdam nije Venecija sjevera. Iako amsterdamski kanali gradu daju sličan šarm, njegov pečat su bicikli i jedinstvena arhitektura, a i dobro prepoznatljiv ambijent koji se može namirisati na kilometre i po kojem ćete ga sigurno upamtiti.

Bicikli

Kad smo već kod prijevoza na dva kotača, razlog što Amsterdamskim ulicama  dominiraju bicikli i tramvaji je urbani način života Holanđana.

Na ulicama su, usprkos visokom standardu Nizozemaca, uglavnom stariji i istrošeni bicikli koji nemaju nikakvu vrijednost. Razlog je jednostavan – ne moraš se brinuti da će ga netko ukrasti!

Tržnica cvijeća

Na biciklo pa do Bloemenmarkta – jedine svjetska tržnica cvijeća na vodi. Isprva su kanalima plovile teglenice s kojih su nudili cvijeće, povrće, voće i bilje.

Od 1862. godine tržište je stacionarno i postalo je jedna od glavnih atrakcija Amsterdama. Ovo je živo mjesto – samo središte grada, prepuno turista, kojima je i namijenjeno.

Coffee barovi

Većina noćnog života u Amsterdamu vrti se oko poznatih coffeeshop-ova, specijaliziranih “kavana” gdje dopuštaju ograničenu konzumaciju marihuane, od mnoštva proizvoda jedan od popularnijih je i “svemirski kolač”. Izgleda kao jeftini kakao kolač koji često pripremamo doma. Konzumacija duhana u istima je pak strogo zabranjena.

Policija može ući u coffee shop, koji je prepun napušenih ljudi, a da unutra bude samo jedna osoba koja će travu miješati sa duhanom. Jedino će ta osoba kršiti zakon.

Moj utisak je da su Nizozemci podijeljenih stavova oko ove slobode. Činjenica je da je to bio veliki impuls turizmu, iako u zadnje vrijeme Nizozemci traže način kako da smanje broj turista ili i stanovnika,  jer su gužve ogromne, a novac više nije prioritet.

Bulldog

Coffeeshop Bulldog vjerojatno je najpoznatiji u gradu. Postoji od 1975. godine i poznat je kao prva stvorena “kavana” (cofeeshop). U Amsterdamu postoji 5 kafića Bulldog, a svaki ima svoju atmosferu i povijest.

Glavni je u Leidsepleinu. Zove se “Bulldog Havri” i ironično je smješten u staroj zgradi policijske postaje. Simbol otpora policiji svidio se i Dinamovim navijačima koji su prisvojili buldoga kao svoj zaštitni znak. 

Četvrt crvenih svijetiljki

Tu je još jedna posebnost grada – Red Light District. Prostitucija je legalno zanimanje, koje bi mogli nazvati i tradicijom, od koje su Nizozemci napravili pravu turističku atrakciju. Ovaj dio grada karakterizira duga šetnica s izlozima gdje prostitutke iz cijelog svijeta pokušavaju namamiti “kupce”. U zadnje vrijeme šetnje u grupi ili samo fotografiranje je zabranjeno. Vidim jednu damu koja sjedi u izlogu , maše mi i zove me unutra. Sve je to lijepo i šokantno u isto vrijeme, ali ipak sam oklijevao prošetati crvenim dijelom grada u kasne sate. Seksualni radnici inače strahuju da će četvrt biti zatvorena i da će biti premješteni na udaljeno mjesto izvan centra grada.

Život u Nizozemskoj

Bio sam u prilici da razgovaram sa čovjekom koji je 40 godina radio u Nizozemskoj, u brodogradilištu u Roterdamu, gdje je i zaradio mirovinu. Na pitanje kakav utisak je stekao radeći i živeći tamo odgovorio mi je samo – Oni su  jako jako dobri ljudi…

Tek kad putujete svijetom malo bolje vidite i samu Hrvatsku – nadodao je.  Mnogo zanimljivijih odgovora možete dobiti i na cesti, od jednostavnih ljudi.

Nizozemska je zaista jako lijepa zemlja, visokorazvijena i dobro organizirana. Sa standardom koji je najviši u EU, Nizozemci su općenito gledajući jako sretni ljudi. Možda su razlog i tulipani po kojima je Nizozemska poznata? Ili pak klompe i sir?

– Saznajte u nastavku!

Video razglednica - Nizozemska 1. Dio - Amsterdam

Galerija fotografija - Nizozemska 1. Dio - Amsterdam

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti