Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Mala Holandska tura, Nizozemska

Nizozemska 2. Dio - Mala Holandska tura

👁️ Ova razglednica pregledana je 371 puta

AMSTERDAM

Nastavljamo sa drugim djelom Nizozemske triologije, ako ste propustili prvi dio vratite se biciklom do Amsterdama.

Mala Holandska tura

Mala Holandska tura ugodni je odmor od Amsterdama koji vodi u obilazak gradova i sela na sjeveru Nizozemske.

Posjetiti ćemo Zaanse Schans , Edam i Volendam, zanimljiva odredišta koja čuvaju Nizozemsku tradiciju.

Zaanse Schans

Tradicionalno Nizozemsko selo – muzej na otvorenom sa najljepšim primjercima vjetrenjača u Nizozemskoj prva mi je stanica.

Kućice i cvjetna dvorišta danas je sunce nažalost zaobišlo, ali i na kišni dan izgledaju bajkovito. 

Nizozemska 2. Dio - Mala Holandska tura - Putopis
Nizozemska 2. Dio - Mala Holandska tura 5
Nizozemska 2. Dio - Mala Holandska tura - Putopis

Vjetrenjače

Vjetrenjače – simbol Nizozemske. Tijekom 17. stoljeća na području oko Zaanse Schans-a izgrađeno je više od 600 vjetrenjača, što je stvorilo prvu industrijsku zonu. Vjetrenjače su se, između ostalog, koristile za mljevenje začina, proizvodnju boje, piljenje drva i proizvodnju ulja.

Tulipani

Nizozemska klima je savršena za uzgoj tulipana, jer im treba period umjerene hladnoće. Ipak, tulipani ne potiču iz Nizozemske. Njihovi su korijeni u planinama Kazahstana, a u Nizozemsku su stigli dugim putem preko Perzije, Kine, Turske i Belgije 1593. godine.

Prvi su tulipani posađeni u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu i uzgajani su od strane skupine botaničara. Lukovice su ukradene iz vrta i ubrzo su se raširile po zemlji te je tako započela njihova trgovina. Naime, zbog svoje iznimne ljepote, ali i dugog vremena sazrijevanja, postao je simbol bogatstva i ukusa, te su bogati žitelji Nizozemske bili spremni odvojiti pozamašne iznose kako bi nakitili svoje palače šarenim vrtovima. Ta tradicija održala se do danas, Nizozemska se ponosi svojim nacionalnim simbolom, koji vas u punom cvatu čeka u proljeće!

Atrakcije

Postoje različiti muzeji koje možete posjetiti u Zaanse Schans . Npr, trgovina mješovitom robom iz prošlosti, muzej pekara, muzej satova, stara tvornica čokolade i drugo. S obzirom da Zaanse Schans leži uz plovni put de Zaan, što područje čini posebno pogodnim za istraživanje brodom, postoje razne brodarske tvrtke koje nude i izlete brodom….. Po meni je šetnja najbolja opcija za razgledati grad muzej.

Edam

Druga stanica male Holandske ture je Edam – grad poznat po izradi sira (Edamer). Staro gradsko središte, unutar granica starih gradskih zidina, danas je pod zaštitom vlade, od poznatih znamenitosti tu su crkva sv. Nikole, gradska vijećnica, muzej i tržnica. Izgubio sam se uživajući u zanimljivoj arhitekturi lutajući malenim ulicama koje presjecaju gradić…

Edem, Nizozemska
Edem

Sir

Edamer je krenuo u osvajanje cijelog svijeta kojeg je obišao zahvaljujući nizozemskim trgovačkim putovanjima. Stigavši i do najudaljenijih kolonija postao je jedan od najpopularnijih sireva na svijetu.

Edamer je izrazito blag, orašast i slatkast, a zrenjem poprima nešto pikantniju aromu i umjereno kiselkast okus. Edamer se u Nizozemskoj reže na tanke ploške i poslužuje s krekerima ili kruhom kao glavni sastojak tradicionalnog doručka. Koristi se i kod pripreme različitih sendviča i salata.

Tržnica sira

Mnogi poljoprivrednici koji rade oko Edama još uvijek proizvode poznati gradski sir i prodaju svoje proizvode na tradicionalnoj tržnici koja se održava tijekom ljetnih mjeseci. Iako je Gouda vjerojatno najpopularniji sir u Nizozemskoj, Edam je tek nekoliko koraka iza svog glavnog rivala i lako je dostupan u cijeloj zemlji.

Edem, Nizozemska
Volendam, Nizozemska

Volendam

Volendam je maleno ribarsko selo – romantična ribarska luka s mnoštvom ribljih restorana. Osnovan u četrnaestom stoljeću, a smješten 20 km sjeveroistočno od Amsterdama, između Edama i Markena.

Poznat je po domaćim nošnjama, ljubavi prema glazbi i naravno ribi. Prošetao sam uz vikendice sa terasama koje imaju pogled na šetnicu i  more, a ostatak vremena proveo u kafićima i malim restoranima, uživajući u sviježoj ribi.

Volendam, Nizozemska
Nizozemska 2. Dio - Mala Holandska tura - Putopis

Klompe

Na povratku sam potražio i suvenire – vjetrenjače, tulipane i klompe!

Iako su nekada predstavljale simbol siromaštva i neimaštine, danas se samo u Nizozemskoj proda više od 3,5 milijuna pari klompi godišnje! Ova turistička atrakcija je pravi mali biznis, a najviše ih naravno kupuju turisti. Kao suveniri dolaze u raznim oblicima – slike s klompama, replike malenih klompi, privjesci, magneti…  Tradicionalne drvene nizozemske klompe specifičnog su izgleda, a simbolizira ih zavrnuti vrh prema naprijed.

Velika Holandska tura

Dan privodim kraju povratkom u Amsterdam i odlaskom u hotel. Skupljam snagu i punim baterije za sutra, u planu je Velika Holandska tura – Den Haag,  Scheveningen, Delft i Rotterdam.

Vidimo se u nastavku!

Velika Holandska tura

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti