Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Selce, Croatia

Selce, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 1015 puta

More !

More! Moreee! – Povikao bi obično onaj koji ga prvi ugleda kroz prozor autobusa koji vozi osnovnoškolce na zajedničku avanturu.

Nitko ne ostaje ravnodušan i u samo par sekundi polovica autobusa, koja nije imala sreće sjediti na pravoj strani, ushićeno se preljeva na prozore onih koji uživaju u zatečenom prizoru beskraja.

Ja sam ga prvi vidio! – Povikao je netko ponosno… 

Selce, Croatia

Automobilom, vlakom ili autobusom, približavajući se Jadranskoj obali, uvijek čekam taj trenutak – tih prvih par sekundi prvog pogleda na naše prekrasno plavo more. Trenutak u kojem se brige počinju topiti tamo negdje u daljini gdje nebo dodiruje more.

Eno ga!

Izgovorio sam čarobne riječi i odmah se osjećam kao da letim.

 Odmor može početi!

Selce Croatia

Selce

Selce je maleno naselje koje se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, šetnicom spojeno s obližnjom Crikvenicom. 

Godine 1880. ovdje dolaze prvi turisti, početkom 20. stoljeća grade se brojne vile, a 1911. godine osniva se „Društvo za uređenje i proljepšanje mjesta“.

Ovaj primorski gradić koji je nekoć bio naselje ribara i zidara, danas je turistička destinacija poznata po svojoj atrakciji – predivnim plažama.

Selce, Croatia
Selce, Croatia

Plava zastava

Sa uređenih plaža koje već godinama nose Plavu zastavu, pogled seže do Crikvenice i Otoka Krka. Selce može ugostiti nekoliko tisuća turista u privatnom i hotelskom smještaju, odmaralištima i dva autokampa.

Restorani sa tradicionalnom hranom, kafići, pizzerije, slastičarne i miris mora uz 2500 sunčanih sati godišnje, primamljivi su svakome gostu željnom ugodna ljetovanja.

Specijaliteti primorske kuhinje posebno su me se dojmili.

Plaže Poli Mora i Rokan

Plaže su za svačiji ukus – betonske, šljunčane, pjeskovite, pa čak i sa tepih stazama. Za nezaboravno ljetovanje onih najmlađih, odmah uz plažu je “pješčanik” iz snova. Tu je i standardna ponuda ležaljki, suncobrana te objekata za osvježenje. Ulazak u more na svim plažama je uređen i ugodan. Ljepota, skrivene i razvedene uvale, sa morem toliko čistim da možete vidjeti rakove kako se igraju na morskom dnu – to je Selce.

Plaža Poli Mora
Selce Croatia
Plaža Rokan
Plaža Selce, Croatia beach

Povijest i znamenitosti

Za one željne istraživanja i upoznavanja kulturno-povijesne baštine grada, tu su i neke povijesne znamenitosti koje svjedoče o prošlosti Selca – uglavnom razne crkve i kapele: Crkva svete Katarine, Kapela svete Katarine, Kapela svetog Josipa, Kapela svetih Fabiana i Sebastiana, Kapela svetog Jurja.  

Župna crkva sv. Katarine

 

Selcem dominira Župna crkva svete Katarine, sagrađena u stilu visokog historicizma 1888. godine.  Glavni oltar je izradio riječki majstor Pietro Rizzi, a slikar Giovanni Fumi naslikao je sliku Sv. Katarine. Svod u svetištu oslikao je Ferdinand Ludwig iz Senja.

Perilo Polača

Polača je naziv za izvore vode. Tako su izvore nazivali ovdašnji seljaci. Posljednja polača, na kojoj je uređeno perilo, odnosno mjesto na kojem su žene prale rublje, nalazi se ispod crkve Sv. Katarine.

Ova polača zanimljiv je spomenik pučkog graditeljstva koja vas poziva da testirate svoju hrabrost prolaskom kroz ili ležanjem u studenoj izvorskoj vodi.

Na zidu pored izvora nalazi se mozaik, rad akademskoga slikara Hajrudina Kujundžića koji prikazuje Selčanku u narodnoj nošnji.

izvor: Riviera Crikvenica

Video razglednica - Selce, Hrvatska

Galerija fotografija - Selce, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti