Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Crikvenica – Prva na Jadranu

Crikvenica - Prva na Jadranu, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 1201 puta

U nove pobjede

Budim se iz plitkog sna izazvanog sa pola litre točene pive, okrećem se na leđa i gledam sunce koje se probija kroz tanke iglice čempresa. Hlad u koji sam se smjestio sve je tanji, iako sam prije prostiranja ručnika dobro razmislio o stranama svijeta i kretanju sunca po južnoj strani od istoka prema zapadu. Dostojanstveno prihvaćam poraz, ustajem i uzimam kameru.

 Vrijeme je za obilazak.

Crikvenica, Croatia
Crikvenica - Prva na Jadranu, Hrvatska 5

Video Razglednica

Crikvenica - Prva na Jadranu, Hrvatska 6

Prva na Jadranu

Crikvenicu krasi nekoliko kilometara prekrasnih plaža sa mnoštvom hlada i prikladnim zabavnim i sportskim sadržajima. Morski krajolik i zeleni šumski predio stvaraju savršenu klimu koja osvježava ljeti. Navedene mediteranske pogodnosti spojile su se sa savršenom lokacijom na Kvarneru, pa se Crikvenica mnogima našla na putu i generacijama ostala omiljeno ljetovalište i prvi izbor na Jadranu.

Prva trajektna linija na Jadranu

Prva gradska plaža u Crikvenici otvorena je prije više od 100 godina, a u nedjelju, 12. travnja 1959. godine, drveni trajekt Bodulka, vlasništvo „Kvarnerske plovidbe“ iz Rijeke, isplovio je iz Šila prema Crikvenici s uzvanicima, jednim autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala započevši novo razdoblje u povijesti jadranskog putničkog prometa. Linija Crikvenica – Šilo i trajekt Bodulka ostali su zapisani kao prva uspostavljena trajektna linija i prvi trajekt na istočnoj jadranskoj obali.

Muzej grada Crikvenice

Crikvenica - Prva na Jadranu
Crikvenica - Prva na Jadranu

Hotel Terapija

Turizam se počeo razvijati i po izgradnji hotela Thalasoterapija koje je 1906. godine proglašeno i klimatskim lječilištem. Prve ustanove djelovale su u sklopu velikih hotela a dječja oporavilišta bila su u manjim vilama. To je ujedno bio i početak razvoja zdravstvenog turizama.

1960. godine u hotelu Therapia otvara se Zavod za talasoterapiju u kojem se liječe bolesti dišnih puteva. Radio je cijele godine, a na raspolaganju je bio i bazen s toplom morskom vodom.

Crikvenica - Prva na Jadranu

Kormoran

Tijekom obilaska Crikvenice u više navrata sam se osvježio u moru, snimajući pritom ribe i morsko dno. Najzanimljivija snimka je susret sa kormoranom – morskim vrancem, koji se preplašio kamere što je rezultiralo zanimljivom scenom…

Izronio sam i skupocjeno blago – naočale Ray Ban koje su se našle izgubljene na morskom dnu.

kormoran Crikvenica
Crikvenica - Prva na Jadranu

Kupanje

Kupao sam se na većini plaža u Crikvenici – od onih gdje dominira sitni pijesak, preko onih sa šljunkom, pa sve do kamenitih.

Užitak je pobjeći od velikih vrućina i rashladiti se u moru…

Monty's Dog Beach & Bar

Crikvenica je poznata i kao pet friendly destinacija, gdje se nalaze plaže na kojima psi mogu nesmetano i slobodno šetati, igrati se sa svojim vlasnicima, uživati u moru i zajedničkoj igri.

Najpoznatija je Monty’s plaža koja je dobila originalan i jedinstven sadržaj u Hrvatskoj, ali i u svijetu

 – prvi kafić za pse. 

Ovdje vaš četveronožni prijatelj može probati pseću pivu, ljekoviti čaj. ili gricnuti čips za pse. Nisam ih probao, ali kažu da su posebno popularni pseći sladoledi.

Lignje Maslina Crikvenica

A sada ručak - Konoba Maslina

Ogladnio sam. Umjesto pekarne ili trgovine, odlučio sam se raspitati za neki dobar restoran.

Restoran Maslina kod mnogih je prvi izbor za kuhana jela -gablece. Iako je nešto na žlicu puno pametniji izbor, naručio sam lignje na žaru.

Ocjena – čista petica – jako ukusno i cjenovno prihvatljivo.

Crikvenica je puna raznih restorana i kafića gdje će vas dobro uslužiti. Gastronomska ponuda je velika pa teško da možete pogriješiti.

Konoba Maslina ima odličan izbor, povoljne cijene i vrhunsku uslugu.

Šetnje i izleti...

Ako vam dosadi kupanje možete otići na šetalište rivijera Crikvenica, koje se prostire uzduž cijele Rivijere – od rta Kačjak u Dramlju pa sve do uvale Slana u Selcu. Šetalište je sveukupno dugo oko 8km.

Svakodnevno se organiziraju i panoramske vožnje turističkim brodovima i noćne vožnje „Rivijera noću“, a mogući su i izleti na otoke Krk, Rab i Lošinj.

Brončani kip ribara je rad akademskog kipara Zvonka Cara.Kip se nalazi u gradskoj luci a izrađen je u znak sjećanja na ribare i bogatu tradiciju ribarenja koja je danas gotovo izumrla. U prošlosti ribom su se prehranjivale mnoge obitelji u Crikvenici a za njihov ulov bio je zaslužan ribar. Otuda i ova atrakcija koja krasi crikveničku rivu.

Ribar

 Atrakcija koja krasi crikveničku rivu – brončani kip ribara, rad je akademskog kipara Zvonka Cara. Izrađen je u znak sjećanja na ribare i bogatu tradiciju ribarenja koja je danas gotovo izumrla. 

Crtice iz povijesti

U srednjem vijeku Crikvenica je bila luka frankopanskog kaštela Grižana a njeni stanovnici su se bavili pretežno ribolovom. Stoljećima su Crikvenički ribari lovili u Kvarneru, a sredinom 19. stoljeća počeli su se iseljavati i na druge kontinente.

Prostori današnje Crikvenice pripadali su Župi Vinodol kojom su gotovo 450 godina vladali Krčki knezovi poznatiji kao Frankopani.

Vladaju njime sve do pogubljenja hrvatskih velikaša Zrinskih i Frankopana u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt) 1671. godine.

Utemeljiteljem današnje Crikvenice smatra se knez Nikola Frankopan.

Krajem 19. stoljeća Crikvenica se nalazi u sastavu Austro-Ugarske Monarhije, a gradnjom prvoga morskoga drvenog kupališta 1888. godine te hotela “Therapia” (1895.) i “Miramare” (1906.) u njoj započinje intenzivan razvoj turizma, i to prvenstveno zdravstvenog.

Napretkom parobrodarstva i pomorsko-putničkog prometa između Rijeke i Crikvenice Crikvenica postaje pristupačnija, a time i poznatija širem krugu domaćih i stranih turista.

S vremenom je izgradila turističku tradiciju, stekla status jednoga od vodećih turističkih mjesta na Jadranu te postala omiljeno ljetovalište mnogih generacija.

 

Crikvenica - Prva na Jadranu Zvonik

Vrijeme je za sladoled.

Crikvenica - Prva na Jadranu

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti