Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Lungomare, Opatija šetnica uz more

Lungomare, nezaboravno šetalište - Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 2842 puta

Sićaš li se di je Lungomare?

Prošlo je dosta vremena otkako sam od Lovrana do Opatije prošetao poznatom obalnom šetnicom Lungomare… Bila je to relacija koju sam na jednom ljetnom odmoru, provedenom u Ićićima, prolazio gotovo svakodnevno. U sjećanju su mi trajno urezane stepenice koje se spuštaju do malenih uvala i plaža, klupe u hladovini hrastova i onaj neopisiv sladunjavi miris čempresa pomiješan sa nekim tajnim začinom koji ima okus nekog davnog vremena…

Obalno šetalište Franza Josefa I.

Šetnica Franje Josipa I – poznatija kao Lungomare, 9 kilometara je duga šetnica koja povezuje Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. 

Staro preko stotinu godina, Lungomare je jedno od najvećih znamenitosti Kvarnera i omiljeno šetalište Opatijaca. Očaravajuća kombinacija panoramskog pogleda na Jadran, zvukova razbijanja valova o stijene i opojnih mirisnih vrtova, mnogim gostima ostavlja neizbrisivo sjećanje na ovu jedinstvenu promenadu.

Zlatno razdoblje

Ulicama odzvanja smijeh iz gospodskih kočija, posvuda se čitaju dnevni tisak i knjige na mnogim europskim jezicima. I dok na promenadi lječilišna kapela za mnogobrojne goste svira Straussove valcere i vesele koračnice, sve do kasnih večernjih sati slikari slikaju portrete gospode i dama na otvorenom. U kavanama dobru zabavu održavaju svirači na glasovirima, a uz bogati orkestar održavaju se raskošni balovi.

Izgradnja i povijest

Izgradnja i uređenje šetališta počinje 1885. godine i vremenski se poklapa s otvaranjem prvih hotela u Opatiji. Dovršeno je 1889. godine kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem u vrijeme najveće ekspanzije turizma na Rivijeri, za vrijeme Austro-ugarske monarhije.  

Djelić bogate i osebujne povijesti grada Opatije svakako čine i impozantna imena careva, kraljeva, carevića, grofova, kneginja i brojnih drugih članova najuglednijih carskih i kraljevskih dvorova iz Europe i cijeloga svijeta koji su pohodili Opatiju i šetali šetnicom Lungomare.

Visoki su gosti, kao što je i red, bili uvijek dočekivani s velikom pompom i radoznalošću. Car Franjo Josip pohodio je Opatiju u dva navrata. Prvi put 1894. god., kada će se sastati s njemačkim carem V. Hohenzollernom, a drugi put 1904 god. kada mu se pridružuje švedski kralj O.Bernardotte, koji je donirao izgradnjue evangeličke crkve u Opatiji.

Uvale i Plaže

Duž šetališta rasute su raznolike plaže. Posebno su primamljive one prekrasne malene i tajnovite, sa uređenim prilazima u more, savršene za bijeg od gužvi na velikim plažama. Svaka je unikatna, ukrašena obilnom vegetacijom i opojnim mirisima vrtova obližnjih vila prekrasne arhitekture.

Obalni put - Atrakcije

Šetajući obalom, osim uživanja u prekrasnom pogledu na samo more možete pogledati i neke od mnogobrojnih atrakcija uz šetalište. Neke od najzanimljivijih su: Villa Minach, Kuća br. 69, Spomenik Littrowu, Villa Ransonnet alias Kremesek, Hotel Belvedere, Villa Rosalia, Crkva Svetog Jakova, Djevojka s galebom i Đavolja špilja.

Iako se puno toga promijenilo i izgradilo, more je ostalo isto. Nakon osvježavajućeg kupanja, šetajući uz obalu uspio sam pronaći onaj davno izgubljeni, ali nikada zaboravljeni miris…

Možda je to lovor? Ili blagi povjetarac nošen valovima sa mjesta gdje more dodiruje nebo? …

U video prilogu možete pogledati kako Lungomare izgleda prije podne, a ako ste ovuda barem jednom prošetali siguran sam da će te se prisjetiti i nekih lijepih uspomena.

Video Razglednica - Lungomare

Galerija fotografija - Lungomare

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti