Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
44. Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

👁️ Ova razglednica pregledana je 304 puta
Ljubljana, Slovenia

Putovanje u Ljubljanu

U Ljubljanu sam doputovao vlakom. Povratna karta Zagreb – Ljubljana je oko 200 kuna, a vlak vozi oko 2,5 sata. U sjećanju mi je, od zanimljivosti sa putovanja vlakom, ostala Slovenska carina. – Naime službenici carine su pregledavali vlak na granici, “naoružani” sa odvijačima – šarafcigerima radi lakšega pregleda samoga vlaka i pretinaca naravno, ne za samoobranu 😀 .

Dokumente putnika su pogledali letimice i na brzinu. Vožnja vlakom je bila ugodna te se pokazala kao dobar izbor za put u Ljubljanu. 

Prednost putovanja vlakom je i mogućnost promatranja krajolika. Uživao sam gledajući mnoge lijepe predjele i tok rijeke Save koja prolazi kroz Sloveniju.

Ukratko o Ljubljani

Ljubljana je glavni grad Slovenije. Smještena na rijeci Ljubljanici – mjesto je za koje se vežu zanimljive legende. Jedna od tih legendi vezana je za zmaja – glavni Ljubljanski simbol. Priča kaže da je na tom mjestu grčke mitske junake, napalo čudovište iz jezera kojeg je nakon dugotrajne borbe svladao jedan od junaka.

Ljubljana, Slovenija 8

Ljubljanski zmaj

Čudovište je s vremenom dobilo naziv Ljubljanski zmaj i postalo simbolom cijeloga grada. Ljubljana je jedna od najmanjih prestolnica u Evropi, a Slovenija se sa nešto više od dvadeset tisuća kvadratnih klm teritorija takođe ubraja u manje europske države. I pored svih brojki, Sloveniju često nazivaju „Europa u malom”, jer je od svih Europskih metropola usvojila ponešto. Kvalitet života u Ljubljani je na visokom nivou, a na svakom koraku će vas oduševiti dobra organizacija i urednost po njemačkom i austrijskom modelu.

Središnji dio grada

Upoznavanje središnjeg dijela grada najbolje je započeti razgledavanjem Prešernova trga kao i najpopularnijeg i najljepšeg gradskog mosta – Tromostovja, koji je zapravo tri mosta u jednom. Legenda kaže da su sve trgovce koji nisu poštivali pravila ceha stavljali u kavez i namočili u rijeku u njegovu podnožju kako bi se iskupili za svoje pogreške.

Svaki posjetilac će Ljubljanu doživjeti na svoj način, uz radost otkrivanja mjesta punih energije, svježine, kreativnog naboja i dobrog ukusa. Veliki broj turista koji svakodnevno dolaze u grad, svojim svjedočenjem doprinio je širenju lijepe riječi. U turističkim brošurama Ljubljanu često nazivaju i drugim Pragom.

Dvorac iznad grada

Tvrđava na brdu iznad centra Ljubljane, koju još nazivaju i Ljubljanski grad, srednjovjekovni je dvorac na Grajskem griču koji kao da čuva njezine stanovnike. Najveća je atrakcija za posjetioce i poseban gradski simbol.

Najbolji način za popeti se do vrha jest uspinjačom ili pješice uz stube koje započinju blizu živopisne tržnice u centru mjesta.

Sa tornja tvrđave pružaju se panoramski vidici prema svim djelovima grada. Po lijepom danu se pogledom može obuhvatiti i trećina Slovenije.

Danas je tvrđava arhitektonski i kulturni spomenik od posebne važnosti koji stoji iznad Ljubljane svakom posjetiocu za poseban ugođaj i uživanje.

Dojmovi

Slovenija ostavlja jako pozitivan dojam. Prekrasan krajolik sa sređenim imanjima, dvorištima i kućama. Svaka livada je uredno pokošena, a okućnice i kuće su ukrašene cvijećem. Samo taj prvi dojam dovoljan je da zaključim kako su kvaliteta života i standard na visokoj razini.

Ni sam grad Ljubljana ne odskače daleko od toga. Iako malena naspram ostalih Europskih metropola, Ljubljana je zanimljiva i puna mjesta koja vrijedi istražiti. Arhitektura građevina je planirana dobro, a poseban štih joj daje rijeka Ljubljanica uz koju se nižu ugostiteljski objekti i šetnice, a preko koje prelaze pješački mostovi.

Blizina Zagrebu još jedan je dobar razlog za bijeg preko granice. 😉 Isplati se i samo svratiti na kavu, na trenutak promijeniti okolinu, a brige i stres ostat će negdje putem dok gledate kroz prozor vlaka. Za kraj vam, kao i uvijek, ostavljam galeriju fotografija. 

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti