Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
45. Vatikan - grad i država

Vatikan - grad i država

👁️ Ova razglednica pregledana je 536 puta

Najmanja država svijeta

Vatikan je najmanja država svijeta, površine samo 0,44 km2 sa oko 1000 stanovnika. Omeđena je zidinama i okružena gradom Rimom u Italiji. Vatikan je također središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape. Crkvu sv. Petra i Vatikanske muzeje godišnje posjeti preko 7 milijuna turista. Kardinal Jorge Mario Bergoglio iz Argentine izabran je za vladara Vatikana od 2013.g., uzimajući ime Franjo. Iako je Vatikan najmanja neovisna država na svijetu, Sveta Stolica ima veliki međunarodni utjecaj.

Papa i Kršćanstvo

Papa je jedini apsolutni monarh u Europi, on ima potpunu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Bira ga kolegij kardinala. Vatikanu vojnu i policijsku zaštitu daje Italija a cijela država je pod UN zaštitom kao svjetska baština. Kršćanstvo je religija nastala u 1. st. naše ere u Palestini unutar židovstva. Obuhvaća brojne Kršćanske crkve koje vjeruju u Isusa Krista i Evanđelje. Širila se po gradovima Rimskog carstva osobito zaslugama apostola Petra. Za istočnoga raskola 1054. god. od Katoličke crkve odvojila se Pravoslavna crkva a u 16. st. i Protestanti.  Tijekom stoljeća papinski utjecaj je rastao i tako su stvorili bogatu i moćnu državu. Međutim tek Lateranskim ugovorom 1929. g. sa kraljevinom Italijom osigurana je neovisnost Vatikana i status Katoličke crkve u Italiji.

Bazilika sv. Petra

Michelangelo- Mojsije

Godine 326. poslije Krista izgrađena je prva crkva na grobu sv. Petra – tkzv. Konstantinova bazilika. Međutim u 16. stoljeću, sagrađena je današnja prekrasna bazilika sv. Petru u čast. Brojni znameniti umjetnici bili su uključeni u njenu izgradnju. Sve ljepote bazilike možete besplatno razgledati, a ako vam to nije dovoljno popnite se na kupolu, s koje se Rim pruža kao na dlanu. Do vrha se možete uspeti samo stubama (njih 540), ili kombinacijom vožnje liftom koji se dodatno naplaćuje i usponom uza još 323 stube. Stube nakon razine lifta ukošene su i spiralno se uzdižu uz samu kupolu. Pred sam kraj ćete se provlačiti kroz uske prolaze i naočigled beskrajne uspone.

Vatikan i Muzej kupola

Sama crkva je toliko velika da odjednom može primiti 60 tisuća ljudi. Bazilika sv. Petra slovi za najveću crkvu na svijetu, a vrlo vjerojatno i najljepšu. Krase ju mnoge znamenitosti od kojih su najpoznatije Michelangelova Pieta i grob sv. Petra. Najveličanstveniji dio bazilike svakako je njena kupola. Kupola Crkve sv. Petra izdiže se iznad glavnog oltara skoro 130 m u vis. Uspon nije lagan, ali vrijedi svake kapi znoja. Uspinjući se po zadnjim stepenicama, nisam imao prilike za odmor – stepenice su toliko uske da ako bi netko stao da uzme zraka, napravio bi se zastoj jer ga se ne može zaobići. Moj savjet Vam je da se prepustite masi i neka vas nosi kao i mene. Dolazak na vrh osobito je zadovoljstvo, brzo ćete zaboraviti napor i umor diveći se pogledu na Rim, Vatikan i Trg sv. Petra.

Vatikan, trg sv. Petra
Vatikan - Grad i država 16

Trg sv. Petra

Sa Bazilike sv. Petra pogled se pruža na istoimeni trg koji je nastao kao rezultat želje da se uobliči prostor ispred veličanstvene Bazilike koja dominira prostorom. Trg sv. Petra okružuju kolonade sastavljene od 284 dorska stupa poredanih u četiri reda, a na kolonadama se nalazi 140 statua svetaca. U Vatikan dolaze brojni turisti kako radi vjerskih razloga, tako i radi neprocjenivog umjetničkog blaga i graditeljskih spomenika. 

Kolekcije Vatikanske knjižnice i muzeja su od najvećeg značenja za svjetsku znanost i kulturu. 30.000 posjetilaca  dnevno, koliko posjeti ovo mjesto, ima na raspolaganju šetnicu od 7 km punu umjetničkih djela.

U Vatikanske muzeje ulazi se iz Vatikanske aleje. Najveća kolekcija neprocjenjivih antikviteta i umjetnina na svijetu nalazi se u muzeju "Pio Clementino" i muzeju "Chiaramonti". No, najveća kolekcija talijanskih i europskih slika se čuva u 18 soba vatikanske pinakoteke. S Vatikanskim muzejima su povezane Rafaelove sobe i Sikstinska kapela.
Vatikan - Grad i država 18

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji se nalaze u Vatikanskoj palači i tvore izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog množine i vrijednosti remekdjela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena. S obzirom na ogromnu gužvu na ulazu u muzeje savjetujem Vam kupnju karata unaprijed, preko interneta. Zaobići ćete cijeli red i uštedjeti sate čekanja.

Vatikan - Grad i država 19

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela ili jednostavno Sikstina je u izvornom značenju bila papinska kućna kapela u sklopu Vatikanske palače u Rimu. Izgrađena je između 1475. i 1483. godine.

Tijekom vremena je dotjerivana a možda najveći zahvat učinjen je na zahtjev pape Julija II. koji je naručio 1508. g. od mladog Michelangela da oslika svod Sikstinske kapele.

 Za svod Sikstine Michelangelo je nadahnuće crpio iz pjesme koju je sam napisao: 

Sva ljepota na ovoj zemlji
što je nađe željno i budno oko
nalikuje na božanski izvor
iz kojeg svi potekosmo
u njemu već vidimo komadić raja.

Vatikan i Muzej sistinska kapela

23 godine poslije Michelangelo dovršava i posljednji sud, jedinstveno, veličanstveno i neponovljivo djelo.

Posljednji sud slikao je šest godina.

Tajne Vatikana

Papa i njegov utjecaj, bogatstvo i mistika, umjetnost, najvažniji krščanski hram – sve je to Vatikan. Zanimljivo je što si u Rimu, a zapravo si u drugoj državi. To je ustvari svijet samo za sebe.

Vatikanski arhiv prepun je raznih tajni o kojima se ne govori. Milijuni dokumenata o crkvenoj povijesti i crkvenim poslovima skriveno je ispod nekoliko metara betona,  također je i posljednji dom nekima od najvažnijih dokumenata Evropske povijesti.

Mnoge su važne ispovijedi završile u Vatikanu. Ovdje se sjetih, nevezano za temu, ispovijesti Salierija u filmu Amadeus. Salierija je Bogu poklonio svu ljubav i glazbu, te ostao u celibatu. Ali sada se osjeća kako se Bog smije njegovoj osrednjosti u odnosu na Mozarta – koji Bogu nije ponudio ništa, a Bog ga je obdario talentom za stvaranje nenadmašne glazbe. Bijesan i izgubljen, Salieri se odriče Boga. U snažnoj sceni, uzima raspelo sa zida i baca ga u vatru. Zaklinje se kao Božji neprijatelj i obećava osvetu protiv Boga tako što će uništiti Mozarta. 

Još jedna manje poznata zanimljivost je da Vatikan i dan danas provodi egzorcizam -postupak istjerivanja vraga, ali se u Vatikan upućuju samo najteži slučajevi.

Švicarska garda

Vatikan je zemlja sa dosta kriminala – radi džeparenja nad ogromnim brojem turista. Također je i zemlja gdje se troši najviše vina po glavi stanovnika – navodno radi potrošnje vina na misama.

Papa ima i svoju osobnu stražu, Švicarsku gardu. Za gardu morate biti katolik, dobra vladanja, neoženjen, imati švicarsko državljanstvo i završenu vojnu školu. Biti stari između 19 i 30 godina. Morate potpisati i izjavu o osobnoj vjernosti papi. Ako ste žena – ne možete služiti u gardi. Žene ne mogu biti ni svećenice jer je Isus za apostole izabrao samo muškarce.

U Katoličkoj crkvi obvezan je celibat. Iako sve veći broj skandala dokazuje da su ti zavjeti često prekršeni, Katolička Crkva ne odustaje od svoje  tradicije.

 

Vatikan - Grad i država 25
Vatikan - Grad i država 26

Apostolska kaznionica

Što se tiče grijeha najstrašnije ispovijedi dolaze od svećenika. – Naime po katoličkom kodu lokalni svećenici odlaze biskupu na priznanje grijeha kako bi se primila pokora. Za najteže grijehe “oslobađanje” od njih ne može pružiti lokalni biskup. Za to je zadužen poseban sud, poznat kao Apostolska kaznionica, koja je osposobljena za takve, “specijalne” zadatke. Taj sud se sastaje već punih 830 godina a njegov rad se drži u najstrožoj tajnosti kao i kazne koje je propisao članovima svoga reda.

U najnovije vrijeme pojavljuju se nove tvrde činjenice o devijantnom ponašanju unutar Katoličke Crkve. Katolička crkva je ponegdje dramatično odstupila od svojih glavnih načela. Po mnogima najbolji Papa unatrag nekoliko godina, u smislu ljudskosti i empatije, bori se sa tim problemima.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti